A sikeres vendéglátók és szállásadók szakmai lapja

Ügyfélszolgálati telefonszámunk: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu vagy üzenhet a weblapról

Keresés

Elfogadta a Parlament a szálláshely-közvetítésre vonatkozó új törvényt, és július elsején hatályba is lép a jogszabály. A szálláshely-közvetítők nem köthetnek ki tisztességtelen feltételeket, például  45 napnál hosszabb fizetési határidőt, vagy azt, hogy a náluk lévő árnál olcsóbban nem lehet hirdetni a szálláshelyet. Kötelező lesz a magyar nyelvű telefonos vagy internetes ügyfélszolgálat működtetése is. 

A szálláshely-közvetítőkre vonatkozó új törvényt még tavaly nyáron, a Booking-botrány kialakulása után kezdték előkészíteni. Az előzmény az volt, hogy a Booking.com nemzetközi szálláshely-közvetítő portál informatikai problémák miatt 2023 nyarán hosszú ideig fizetési nehézségekkel küzdött. A cég a becslések szerint nyár végére mintegy 10 milliárd forintnyi tartozást halmozott fel magyarországi szállásadók felé. A fizetési problémák mellett rendkívül nehézkes volt a cég kommunikációja: a pénzükre váró ügyfelek egyszerűen nem találtak senkit, aki magyar nyelven hajlandó lett volna velük kommunikálni és egyértelmű magyarázatot adott volna a késedelem okára. Más cégekkel kapcsolatban is felmerül hasonló probléma: nincs megfelelő panaszügyintézés, nincs magyar nyelvű ügyfélszolgálat annak ellenére, hogy a nemzetközi társaság jelentős számú magyar ügyféllel dolgozik és meghatározó szeletet hasít ki a magyar piacon. A Booking körüli problémák nyomán hamar kiderült, hogy önmagukban a vállalkozók tehetetlenek az erős nemzetközi szolgáltatókkal szemben. A helyi vállalkozások esélyeit csak kormányzati beavatkozás tudja megváltoztatni. Így indult el már ősszel a törvényjavaslat kialakítása. A kész tervet 2024 elején nyújtották be a Parlamenthez, s ehhez képest elég sokáig, csaknem fél évig tartott a szöveg tárgyalása és elfogadása. 

A törvény középpontjában azok a vállalkozások állnak, melyek a szálláshely-szolgáltatók és a fogyasztók számára is online szolgáltatásokat nyújtanak, a szálláshelyet online eszközökkel összekapcsolják a fogyasztókkal. Ezeket a törvény online szálláshely-közvetítőnek nevezi. Ide tartozik a Booking, vagy meghatározó magyar versenytársa, a szallas.hu is. 


Változás: gazdasági épületben is lehet magánszálláshely

Módosította a Parlament a magánszálláshely fogalmát a kereskedelmi törvényben. Eddig magánszálláshely csak lakásban vagy üdülőben jöhetett létre. Mostantól ide kell érteni az emberi tartózkodásra alkalmas gazdasági épületet, illetve annak egyes lehatárolt részeit is, ha ott magánszemély vagy egyéni vállalkozó magánszálláshelyet szeretne létesíteni.

A többi feltétel nem változott: magánszálláshely továbbra is a nem kizárólag szálláshelyként hasznosított ingatlan lehet, melyet magánszemély vagy egyéni vállalkozó működtet és a szobák száma maximum 8, az ágyak száma pedig maximum 16 darab lehet. 


Magyar nyelvű ügyfélszolgálat

Az online szálláshely-közvetítőnek magyar nyelvű ügyfélszolgálatot kell fenntartania, ha szolgáltatása Magyarországon legalább három vármegye területét érinti. Azaz, ha a külföldi cégnek csak három magyar ügyfele van, de ezek mind külön vármegyében találhatók, akkor már kötelező a magyar nyelvű ügyfélszolgálat létrehozása. Ennek vagy telefonos vagy internetes ügyfélszolgálatnak kell lennie. Követelmény, hogy ne automata legyen, hanem élőhangos, emberi közreműködéssel működő és természetesen magyar nyelven elérhető. Az ügyfélszolgálat egyben a panaszkezelést is intézi. Ha a magyarországi szálláshely-szolgáltatótól valamilyen panasz érkezik,  azt az online közvetítő köteles lesz 30 napon belül érdemben megválaszolni. 

Tilos a tisztességtelen szerződés

A törvény megtiltja a tisztességtelen feltételek alkalmazását a szállásadókkal kötött szerződésekben. Ha a megkötött szerződés ilyen feltételt tartalmaz, akkor az eleve érvénytelen lesz. Akkor is érvénytelen az ilyen szerződési feltétel, ha azt a felek nem külön írják bele saját szerződésükbe, hanem az online közvetítő általános szerződési feltételei között van. 

A törvény szerint tisztességtelennek, tehát érvénytelennek főleg az alábbi feltételeket kell tekinteni:

Láthatjuk, hogy a törvény olyan kitételeket nevezett meg tisztességtelen feltételként, melyek eddig gyakoriak, szinte általánosak voltak az ilyen szerződésekben. Ezeket július elsejétől semmisnek kell tekinteni. 

Ha a szolgáltató megsérti a törvény új szabályait, akkor ellene a magyar nyelvű ügyintézés hiánya miatt a fogyasztóvédelmi hatósághoz, a tisztességtelen szerződési feltételek miatt a Gazdasági Versenyhivatalhoz fordulhatunk jogorvoslatért. 

Nagy Csaba

Forrás: 2024. évi XXXI. törvény 

 

 

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?