A sikeres vendéglátók és szállásadók szakmai lapja

Ügyfélszolgálati telefonszámunk: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu vagy üzenhet a weblapról

Keresés

Megjelent az NTAK adatszolgáltatásra kifejlesztett ingyenes állami szoftver, Vendégem Vendéglátás néven. Mutatjuk, hogyan használható, mi kell az adatszolgáltatás előkészítéséhez. Utóbbira bizony időt kell szánni, mert minden ételt, italt előre fel kell vinni a rendszerbe. 

A kötelező NTAK adatszolgáltatást az állam a szállásadók számára is egy ingyenes szoftver elkészítésével segítette. Ez a Vendégem nevű program. A szálláshely-szolgáltatók közül ezt csak azok használhatják, akik 16 szobánál kisebb szálláshelyet üzemeltetnek. Most megjelent a Vendégem szoftvernek a vendéglátós változata is. Ez ingyenes mindenki számára, nincs korlátozva a használata a vállalkozás mérete alapján. Várhatóan ez a program lesz a leggyakoribb eszköze a kötelező adatszolgáltatásnak.

Kötelező ezt használni? 

Nem. Számos más lehetőség közül is választhatunk. Jelenleg több mint 50 vállalkozás rendelkezik olyan bérelhető vagy vásárolható programmal, ami teljesíteni tudja az adatszolgáltatást. Ezeknek a listája megtekinthető az info.ntak.hu weboldalon a Szoftverek menüpontra kattintva. E programokat valószínűleg azok fogják választani, akik eddig is használtak valamilyen vendéglős szoftvert, s most ezt a rendszert fogják kiegészíteni az ntak-adatszolgáltatással. A meglévő éttermi program mellé nem célszerű még az ingyenest is használatba venni, hiszen akkor két programot kell ugyanarra a célra használni. 

Az ingyenes program főleg azoknak lesz hasznos, akik eddig szoftver nélkül dolgoztak. Esetleg elképzelhető a meglévő, egyszerű rendszer cseréje is az ingyenesen használható állami programra, ha nincs olyan funkció, ami hiányzik esetleg az ingyenes verzióból. 

Hogy kell beszerezni a programot?

A vendéglátó üzlet NTAK-regisztrációja során megjelöljük, hogy az adatszolgáltatási kötelezettséget ezzel a programmal akarjuk teljesíteni. Ha már regisztráltunk, utólag is tudjuk ezt választani az NTAK felületén. Személyes ügyintézésre nincs szükség, a szerződéskötés gyakorlatilag a feltételek internetes elfogadásával megtörténik. A használati jogosultságról szóló igazolás e-mailben fog érkezni.

A böngészőből használjuk

Magát a programot interneten keresztül tudjuk használatba venni. Letölteni nem kell semmit, csak böngészőből lehet megnyitni. Ez viszont azzal is jár, hogy internetkapcsolat nélkül nem használható. A megnyitáshoz jelszó kell. Első alkalommal ez az NTAK-regisztrációhoz használt e-mail cím és jelszó lehet, a későbbiekben lehet további felhasználókat hozzáadni. 

Mindig be kell pötyögni a jelszót?

Szerencsére van olyan funkció, hogy a felhasználó belépve maradhat, így nem kell minden rendelésnél újra és újra jelszavakat írni. 

Kell számítógép hozzá?

A programot az ígéret szerint minden digitális eszközön használni lehet majd – számítógépen, tableten, Android vagy iOS rendszerű telefonon egyaránt. Igazából a telefonos használat a legkisebb, egyszemélyes büfékhez ajánlható csak. 

Használhatják többen egyszerre, különböző készülékekről?

Egy étteremben több eszközt is használhatunk, ezt használat előtt be lehet állítani a programban. 

Mit tud a program?

A program nem csak az adatszolgáltatásra jó. Általános éttermi szoftverként is használható, az egyszerűbb feladatokra megfelel, ha nem használunk még más programot erre a célra. Aki pedig semmit sem használt eddig, annak jó lehetőség lehet az első digitális lépések megtételére. 

Kezelhetők vele az asztalok, rendelések, fizetések, követhető a borravaló összege, megoldott az eurós fizetések nyilvántartása is. 

Hiányzik viszont a házhozszállítás kezelése, a készletek nyilvántartása. 

Nem támogatja a rendszer a kártyás fizetéseket sem (be tudjuk állítani, hogy a vendég kártyával fizet, csak a szoftverhez nem tudjuk a terminált csatlakoztatni). A pénztárgépet nem váltja ki, a kettőt külön-külön kell kezelni.

Minden ételt, italt fel kell vinni előre

A programot telepíteni nem kell, a beállítások, a felhasználók hozzárendelése sem fog egy fél óránál többet elvenni. Amire azonban sok időt kell majd rászánni, az a termékek felvitele. A programot akkor tudjuk használni, ha előtte az üzletben kapható összes terméket, ételt, italt egyenként rögzítünk a szoftverben. Olyan terméket nem tudunk eladni, amit előtte itt nem rögzítünk. 

Nézzük egy példán a szükséges adatokat!

NTAK besorolás szerint

A használatbavétel időigényes, de a használat nem bonyolult

A használatbavétel leghosszabb része tehát a termékek feltöltése lesz, erre mindenképpen időt kell szánnunk. Ha a termékek már a rendszerben vannak, akkor a használat elsajátítása nem fog gondot okozni. A programnak van egy saját weboldala, info.vendegem.hu címen. Itt egy teljes oktatóanyagot találunk a program működéséről, aminek a segítségével szinte egy óra alatt elsajátíthatók a legfontosabb funkciók.

És ha épp nincs internet?

Internetkapcsolat nélkül a program nem használható, a használata viszont kötelező. A funkciók nem engednek utólagos felvitelt. Itt nincs olyan, mint a pénztárgépnél, hogy kapcsolati hiba esetén pótlólag kézzel is rögzíthetjük az adatokat. Ebben a programban kell dolgoznunk, így ha a program nem elérhető a kapcsolat minősége miatt, akkor nem lehet a vendéget kiszolgálni. 

Az internetkapcsolatot saját zsebből kell fizetni, így hiába az ingyenes program, erre azért mindenképpen költeni kell. Interneten keresztül működik az online pénztárgép is, de ez a kettő nem vonható össze. A pénztárgépnek saját SIM-kártyája van, az nem a mi hálózatunkon működik. Tehát mindenképpen kell egy előfizetés internetre. Sőt az sem árt, ha van tartalék is, hogy a szolgáltatás kiesése esetén is működhessük. Például alapesetben a vendéglő internetén keresztül használjuk a szolgáltatást, de ha gond van, akkor saját mobiltelefonunk hálózatán is működtethetjük a kötelező programot.

Mire jó ez a sok adat?

A program működése felmérhetetlenül sok adatot szolgáltat a hazai turisztikai szektor működéséről. Valószínű, hogy egyelőre az adatgyűjtésre fektetik a több energiát, és a feldolgozáshoz használható programok még késnek egy kicsit. A lehetőségek szinte korlátlanok. A rendszer meg tudja mondani, hogy tegnap hány palacsintát és hány adag kávét adtak el az országban, melyik országrészben ettek több desszertet és hol a legdrágábbak a levesek.

Szuper, de nekünk macera…

A szállásadók számára az NTAK már tud adatokat szolgáltatni a rendszerből, hasonló talán a vendéglők körében is várható. A szállásadók például láthatják bejelentkezés után, hogy településükön vagy akár egy nagyobb tájegységen milyen a szállások átlagos foglaltsága, és lekérdezhetnek minden részletes statisztikai adatot. Ebbe beleértendők a pénzügyi adatok is: átlagos szobaárak, egy vendégre jutó átlagos bevétel stb. Mindez természetesen névtelenül.

A program használatával várhatóan a vendéglők működéséről is hasonló részletességgel lehet majd tájékozódni. Megismerhetjük a térség vendéglátóhelyeinek átlagos forgalmát, egy vendégre jutó bevételét, foglaltságát. Mindehhez hasonlíthatjuk saját adatainkat is, így könnyen tudunk tájékozódni saját piaci helyzetünkről. Az üzleti információkból származó haszon talán némileg enyhíteni tudja az NTAK bevezetésével járó kellemetlenségeket.


Kötelező NTAK-adatszolgáltatás

Regisztráció: ntak.hu

Általános információk: info.ntak.hu

Ingyenes vendéglős szoftver 

(Vendégem Vendéglátás): 

info.vendegem.hu


Nagy Csaba