A sikeres vendéglátók és szállásadók szakmai lapja

Ügyfélszolgálati telefonszámunk: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu vagy üzenhet a weblapról

Keresés

Elfogadta a Parlament a pálinkafőzés teljes adómentességéről szóló törvénymódosítást – vagy ahogy a pénzügyminiszter fogalmazott, győztesen lezárták a pálinka-szabadságharcot. A pálinkafőzés január elsejétől teljesen adómentessé válik otthoni főzésben és bérfőzésben is.

A pálinkafőzés után eddig  jövedéki adót kellett fizetni. Az otthoni magánfőzéshez adójegyet kellett beszerezni, literenként 700 forintos értékben. Egy évben összesen 86 adójegyet kaphatott egy magánszemély, azaz ennyi pálinkát főzhetett otthon, további adófizetés nélkül, saját célra. Ez 43 százalékos pálinkára vonatkozott. Aki pedig szeszfőzdében, bérfőzésben készíttette az italt, vagy el is akarta adni a pálinkát, annak évi 50 literig literenként 1670 forintot kellett fizetnie, 50 liter fölött pedig már (kerekítve) 3334 forintot.

Az új szabályozás szerint az otthoni főzés és az 50 liter alatti, szeszfőzdei bérfőzés adómentessé válik. A magánfőzőknek adójegyet sem kell beszerezniük. Egyetlen korlát, hogy személyenként maximum 86 litert főzhetünk évente adómentesen.

Az évi 50 liter feletti szeszfőzdei bérfőzés jövedéki adója változatlan maradt, 100 literenként 333,385 forintot kell érte fizetni.

Aki élni szeretne az adómentes főzés lehetőségével, annak először regisztráltatnia kell magát az önkormányzati adóhatóságnál, majd a tervezett főzést a NAV-nál be kell jelentenie. A bejelentéshez meg kell adnia nevét, címét, adójelét, a főzni kívánt mennyiséget, valamint nyilatkozni arról, hogy az adómentes főzésre vonatkozó feltételeknek megfelel. A bejelentés után a NAV kiállít számára egy származási igazolást. Az se nagy gond, ha végül többet főz le, mint amennyit előzetesen bejelentett: ebben az esetben a többletet év végéig kell a NAV-hoz bejelenteni.

A magánfőzésben készült pálinka eredetét a NAV származási papírja igazolja. Erre a származási igazolásra lesz szükség akkor is, ha egy vendéglőnek szeretnénk eladni az otthon főzött italból.

Nagy Csaba