A sikeres vendéglátók és szállásadók szakmai lapja

Ügyfélszolgálati telefonszámunk: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu vagy üzenhet a weblapról

Keresés

Az elmúlt években teljesen átalakult a szakképzés. Az újonnan felvett tanulókkal már nem tanulószerződést, hanem szakképzési munkaszerződést kötünk, így ugyanolyan munkavállalókká válnak, mint a vállalkozás többi dolgozója. Ösztöndíj helyett a munkaszerződés alapján rendes munkabért kell folyósítanunk a diákoknak. A bérfizetés szabályait foglaltuk össze.  

Tavaly szeptemberben változott meg a szakképzési rendszer, akkor indultak az első osztályok az új előírások szerint. Az első évben csak közismereti tárgyakat tanulnak, így ezek a fiatalok most szeptemberben jelennek meg első alkalommal a munkahelyeken. 

A korábbi években kezdett tanulók még a régi rendszer szerint folytatják tanulmányaikat. Néhány évig még egyszerre találkozhatunk tanulószerződéses és szakképzési munkaszerződéses diákokkal is a vállalkozásban.

Az új, úgynevezett duális képzésben a diákok képzése együtt zajlik az iskolában és a munkahelyen. Ez nagyobb felelősséget jelent a gyakorlati képzőhely számára. Nemcsak egy kijelölt gyakorlatra érkeznek a munkahelyre, hanem lehetőség szerint itt történik a teljes gyakorlati képzésük. 

Szakképzési munkaszerződés

A szakmát tanuló fiatalokat szakképzési munkaszerződés alapján kell foglalkoztatni. Erre ugyanazok a feltételek vonatkoznak, mint a felnőttek munkaszerződéseire. Fontos az életkori különbség: sima, általános munkaszerződést a fiatal ebben a korban még nem köthet, szakképzési munkaszerződéssel azonban 15 éves kortól lehet a diákokat foglalkoztatni. 

A munkaviszony ebben az esetben is teljes munkaidőre jön létre. Ez azonban csak a 18 év feletti diákok esetében jelenthet 8 órás foglalkoztatást: a 18 év alattiak napi 7 óránál hosszabb szakirányú oktatásra nem oszthatók be. Túlórát nem végezhetnek. A napi műszak befejezése és a következő napi munka vagy oktatás kezdete között legalább 16 óra pihenőt kell biztosítani. Próbaidőt a szerződésben nem szabad kikötni. A diákok munkaidőkeretben is foglalkoztathatók, ez azonban legfeljebb 2 hetes lehet. 

A diákoknak a felnőtteknél több szünetet kell biztosítani. Ha a napi munkavégzés ideje eléri a 4 és fél órát, akkor 30 perc szünetre jogosultak, ha 6 óránál többet dolgoznak, akkor 45 percesre. Úgy is szólhat a megállapodás, hogy a munkaközi szünet is beleszámít a munkaidőbe (felnőtteknél nem számít bele). Vehetnek ki szabadságot is: 18 éves korig évente 45 nap szabadság jár a diáknak, ezt követően évi 30 nap. A diákok nyáron is dolgoznak, de legalább 15 nap szabadságot egybefüggően, nyáron kell megkapniuk. 

A diákok munkabére

A munkaszerződés része minden esetben a munkabér megállapítása is – a felnőtt dolgozóknál. A szakképzős diákoknál ez kicsit másként van. Nem beszélhetünk sem alapbérről, sem bérpótlékokról. A fizetendő bér nagyságát törvény írja elő, ahhoz kell igazodnunk. 

A kötelezően fizetendő munkabért a törvény a minimálbérhez igazítja. Legalább a minimálbér 60%-át meg kell kapnia a tanulónak. Ez 2021-ben bruttó 100.440 forintot jelent. A bér a tanulmányi eredménytől függően emelkedik, maximális összege a minimálbér lehet. Ezen túl a diákokat is megilletik mindazok a juttatások, melyeket a munkahely többi dolgozója is megkap: kedvezményes étkezés, cafeteria, munkaruha-juttatás, útiköltség megtérítése, védőfelszerelések. Az egyéb juttatások maximális összege évente a minimálbér összege lehet. 

A munkabért a munkáltató a két határ között szabadon meghatározhatja. A minimálbér 60%-át mindenképpen meg kell adni a tanulóknak. Aki viszont jobb eredményeket ér el, magasabb összeget is kaphat. A munkáltató akkor is fizethet többet, ha a képzés után például szeretné megtartani a fiatal szakácsot saját vállalkozásában. Ilyenkor dönthet úgy, hogy megadja a teljes minimálbért akár, nem csak annak a 60%-át. A magasabb összeg megfizetésének feltételeit a törvény nem szabályozza. Annyit ír elő, hogy figyelembe kell venni a képzésben részt vevő személy szakmai felkészültségét és tanulmányi eredményeit.

Nagy Csaba