A sikeres vendéglátók és szállásadók szakmai lapja

Ügyfélszolgálati telefonszámunk: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu vagy üzenhet a weblapról

Keresés

Egyáltalán nem biztos, hogy külön készüléket kell vásárolni a szálláshelyeken az áprilistól kötelező digitális okmányolvasó működtetéséhez. Pontos információja még senkinek sincs, mindössze az biztos, hogy áprilistól csak digitálisan lehet rögzíteni a vendégek adatait a Vendégem program keretein belül. A Magyar Turisztikai Ügynökség azt ígéri, mindenki részletes tájékoztatást fog kapni még a program indulása előtt. 

„Minden információt időben meg fogunk adni“ – március közepén még ez a legbővebb tájékoztatás, amit a Magyar Turisztikai Ügynökségtől a szálláshelyeken használandó digitális okmányolvasókkal kapcsolatban kaphatunk. Ezt is csak e-mailben feltett kérdésre, személyes érdeklődésre közlik az aggódó vállalkozókkal, a hivatalos weblapon nyoma sincs információnak. Pedig ideje lenne: a digitális okmány­olvasókat elvileg már most is kötelező lenne használni, de később április elsejére tolták el a kötelező bevezetés időpontját. A szálláshelyek nagy része most zárva tart, s emiatt talán a turisztikai irányítók sem törik magukat nagyon a program gyors bevezetése érdekében.

Pedig ha az elmúlt fél év történéseit nézzük, a határidők betartásához sem kellett volna kapkodni a fejlesztésekkel. Egy tavaly októberi törvénymódosításban jelent meg először, hogy a szállásadóknak a vendégek adatait nem kézzel kell feltölteniük a szálláshely-kezelő program adatbázisába, hanem okmányolvasót kell ehhez igénybe venniük. A piacon már létezett korábban is ilyen okmányszkenner, de azt nem tudhattuk, hogy ezek közül elfogadott lesz-e bármelyik. Akkor még egy dolog volt biztos: újra nem is kis költség lesz a szállásadóknak, hogy megfeleljenek az előírásoknak. Az elfogadható készülékekről semmit sem tudtunk, csak azt tartalmazta erről a rendelet, hogy majd a turisztikai ügynökség közölni fogja a használható eszközök listáját. Ez azonban nem jelent meg.

Az okmányolvasó egyébként egy olyan szkenner, ami nem a személyi igazolvány képét viszi a számítógépre, nem lefényképezi az iratot, hanem a kódok alapján kiolvassa belőle a szükséges adatokat. Így például sem a fényképet nem rögzíti, sem más olyan adatot, amit nem ír elő kötelező jelleggel a jogszabály. A használata azért is jó, mert nincs elírás, nem a regisztrációt kézzel elvégző alkalmazott gépelésén, esetleg melléütésén múlik, hogy pontosan rögzítik-e a neveket és más adatokat.

Karácsony után még egy módosítás történt. Egy kormányrendeletben úgy határoztak, hogy a rögzítendő személyes adatok nagy száma miatt csak olyan okmányolvasó fogadható el, ami nemzetbiztonsági minősítéssel rendelkezik. A rendelet továbbra is azt jelezte, hogy majd a turisztikai ügynökség honlapján fognak megjelenni a részletek és az elfogadott készülékekről szóló listák.

A Magyar Turisztikai Ügynökség honlapján közben lista ugyan nem jelent meg, egy  új programról szóló előzetes beszámoló azonban igen. Megtudtuk, hogy a digitális okmányolvasók használata lesz a VIZA program, ami a Vendég Információs Zárt Adatbázis rövidítése. A cikk szerint a VIZA április elsején indul, bár ennek a dátumnak semmilyen jogszabályi háttere nincs a mai napig. A Magyar Turisztikai Ügynökség ennél bővebb tájékoztatót a mai napig sem közölt.

Tény, hogy az okmányolvasóval kapcsolatos kötelezettségek akkor jelentek meg, amikor a járvány miatt bezárták a szálláshelyeket. Vendégek nincsenek, a házak üresek, a vállalkozók pedig talán egészen más területen igyekeznek némi bevételhez jutni, s nem sok alkalmuk lenne most új technikát próbálgatni. Így jogszabályi felhatalmazás nélkül is hónapokat csúszik az új eljárás kötelező bevezetése. Majd próbálkozhatnak vele a korlátozások visszavonása után, talán áprilisban, vagy májusban.

Lehet, hogy elég lesz egy alkalmazás

Időközben felmerült egy olyan lehetőség is, hogy valószínűleg nem is lesz szükség külön készülékre az előírások teljesítéséhez.

Meg nem erősített információk szerint egy olyan program készül, amit egyszerűen okostelefonra telepíthetünk, s annak kameráján át olvassuk be az adatokat. Nem a készülék lesz az okmányszkenner lényege, hanem a telefonon futó program, ami a kamera képéből kinyeri a szükséges adatokat és továbbítja a Vendégem programba.

Ha ez a meglévő előírások alapján, nemzetbiztonsági hitelesítéssel rendelkező programmal megvalósítható, akkor ez lesz a legolcsóbb és a legegyszerűbb megoldás. Nem kell új eszközt vásárolni, s a rendszer pillanatok alatt használatba vehető lesz majd.

Egyelőre tehát nem kell új eszköz vásárlására gondolni, nagyon valószínű, hogy ennél sokkal egyszerűbben oldódik majd meg a probléma. Pontos tájékoztatásra azonban valószínűleg március végéig, április elejéig várnunk kell.

Nagy Csaba