A sikeres vendéglátók és szállásadók szakmai lapja

Ügyfélszolgálati telefonszámunk: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu vagy üzenhet a weblapról

Keresés

A saját vagy gyermekünk betegsége esetén vállalkozóként is jogosultak vagyunk táppénzre. Lássuk, mik a szabályok, és mi a helyzet akkor, ha valaki szünetelteti a vállalkozását, és ekkor betegszik meg?

Betegség esetén az egyéni vállalkozóknak az első naptól kezdve táppénz jár. (Itt nincs betegszabadság, mint az alkalmazottaknál.) Keresőképtelenségünket a házi orvos állapítja meg és igazolja (ad róla egy nagy, rózsaszín papírt). Akkor is jár táppénz, ha hatósági karanténba kerülünk. Ilyenkor is az orvos igazolja a keresőképtelenséget.  

Ha nem mi, hanem a gyermekünk beteg, akkor gyermekápolási táppénzre vagyunk jogosultak (GYÁP). Ez a gyermek 12 éves koráig jár. A táppénzes papírt a gyermekorvostól kapjuk meg. Az, hogy évente hány nap gyermekápolási táppénzes napunk lehet, a gyermek életkorától függ. Kicsi gyerekekre több jár, a 6-12 év közötti gyermekre már csak szülőnként 14 nap, az egyedülálló szülők 28 napot kaphatnak.  

Adófizetés táppénz alatt

Nem katás vállalkozóként a táppénzes időszakra nem kell adót és járulékot fizetünk. Katás vállalkozók ezzel szemben csak akkor nem fizetünk adót, ha egész hónapban táppénzen voltunk és ezalatt nem dolgoztunk. De ezt be kell jelenteni a NAV-nak a 20T101E nyomtatványon (14 pont).

Mennyi lehet a táppénz?

A juttatás minden naptári napra jár, így hétvégére és ünnepnapra is. A napi összege pedig:

– két éves folyamatos biztosított jogviszony esetén: a jövedelem 60 százaléka,

– két évnél rövidebb biztosított jogviszony esetén: a jövedelem 50 százaléka,

– kórházi, fekvőbeteg intézeti tartózkodás esetén: a jövedelem 50 százaléka.

Jövedelemnek az az összeg számít, ami után járulékot fizetünk. Ez legalább a minimálbér vagy a garantált bérminimum. A katásoknál pedig az ún. ellátási alap lesz a jövedelem, ez 50.000 forint kata fizetése esetén havi 102.000  forint, 75.000 forint KATA fizetése esetén 170.000 forint .

A táppénz igénylésének menete

A táppénzt az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnál lehet igényelni. Az egyéni vállalkozók kizárólag elektronikus úton igényelhetik. Ennek módja:

– Regisztráljunk a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) területileg illetékes Egészségbiztosítási Osztályánál. Töltsük ki a regisztrációs lapot (bit.ly/tappenz1) és küldjük be az epapir szolgáltatáson keresztül (epapir.gov.hu),

– Ezután az „Igénybejelentés táppénz, csecsemőgondozási díj, gyermekgondozási díj, baleseti táppénz igényléséhez” nevű  nyomtatványt kell kitöltenünk az Általános Nyomtatványkitöltő Keretprogram segítségével és az ügyfélkapun keresztül nyújtsuk be a táppénz iránti kérelmünket. (A formanyomtatványt itt érhetjük el: bit.ly/tappenz3). A nyomtatványhoz elektronikusan kell csatolni az orvosi igazolást is.

Kaphatunk-e táppénzt, ha szüneteltetjük a vállalkozásunkat?

Az egyéni vállalkozások szüneteltethetik a tevékenységüket. Amíg szünetel a vállalkozásunk, addig nem kell járulékokat, adókat fizetni, viszont nem is végezhetjük a tevékenységünket, és a szüneteltetés alatt nincs társadalom- és egészségbiztosításunk sem. Ahhoz, hogy ha megbetegszünk, orvosi ellátásban részesülhessünk ebben az időszakban is, havonta fizetni kell az egészségügyi szolgáltatási járulékot. Ez idén 7.710 forint. Tudni kell azonban, hogy ez csak az egészségügyi ellátásra jogosít, a táppénzre nem, vagyis a szüneteltetés alatt ez a juttatás nem jár.

Szilágyi Katalin