A sikeres vendéglátók és szállásadók szakmai lapja

Ügyfélszolgálati telefonszámunk: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu vagy üzenhet a weblapról

Keresés

Mindössze fél százalékos kamatozású hitelt vehetnek fel a kisvállalkozások a Széchenyi Kártya Program keretében. A Széchenyi Mikrohitel GO fő előnye, hogy olyan kezdő vállalkozások is hozzájuthatnak, melyek más körülmények között nem kapnának semmilyen banki hitelt. A pénz fejlesztésre, beruházásra vagy akár másik hitel kiváltására is költhető. 

A Széchenyi Kártya Program bővült októbertől a mikrohitelezés új formájával. A programnak nyáron volt már egy előzménye. A GO! program júliusban indult, és az eltelt hónapok alatt majdnem 100 milliárd forintot helyeztek ki ezen keresztül több mint 3.400 vállalkozáshoz. Ezeknek az ügyfeleknek a többsége is mikroválllakozás volt. Most azonban a Széchenyi Kártya Programot működtető KAVOSZ Zrt. egy még inkább a kicsikre szabott terméket jelentetett meg: ez lett az új mikrohitel, azaz a Mikrohitel GO.

Az első körben 100 milliárd forintos hitelkeretet tesznek elérhetővé, s az a cél, hogy legalább 4 ezer vállalkozás vegye igénybe ezt a hitelformát. 

A program lényege, hogy olyan vállalkozásoknak nyújtson pénzügyi segítséget, melyek más körülmények között nem lennének hitelképesek. Nincs elég hosszú múltjuk, nem elég nagy az árbevételük a banki hitelezéshez. A mikrohitelt most nem is bank nyújtja, hanem egyéb pénzügyi vállalkozásoknál lesz elérhető. A bankok helyett a KAVOSZ irodáiban és partnereinél kell információt is kérni. Az irodakeresőt ezen a címen találhatjuk meg: kavosz.hu/irodakereso.

A vállalkozások 1-50 millió forint közötti hitelt vehetnek fel, akár 10 éves futamidőre is. A kamat az állami kamattámogatásnak köszönhetően 0,5% lesz a teljes futamidőre (a tényleges kamat 8,5%, ebből 8% az állami támogatás). A törlesztés megkezdésére 2 éves türelmi idő is kapható. A hitelfelvételhez egy egyszeri szerződéskötési díjat kell fizetni, aminek a mértéke az igényelt összeg 1 %-a, de legalább 200 ezer forint. 

A hitelkérelmet bármilyen vállalkozás benyújthatja, nincs téma szerinti megkülönböztetés. A mikrohitelt elsősorban beruházásokhoz ajánlják. Vehetünk új vagy akár használt gépeket, ingatlant a pénzből, vagy felhasználhatjuk másik hitel kiváltására is. Ha van a vállalkozásnak hitele, akkor ezen mindenképpen érdemes elgondolkodni, hiszen piaci kamatozású terméket most fél százalékos kamatra lehet így cserélni. Személy- vagy teherautót is vásárolhatunk a pénzből (kivéve a fuvarozókat, ők nem vásárolhatnak teherautót a támogatott hitelből). 

A beruházásra szolgáló pénz elköltését számlákkal kell igazolni. A hitelt a számlák benyújtása után folyósítják. A felvett pénz egy részét, maximum 20%-át azonban forgóeszközre is költhetjük, árukészletet is vásárolhatunk belőle. A hitelnek ezt a részét számla bemutatása nélkül is folyósítják. 

A hitel megítélését nem kötik a vállalkozás pénzügyi helyzetéhez. Önerőt, 10 százalékot biztosítani kell és fedezetet is kell adni a felvett összegre. A fedezet lehet maga a megvásárolt eszköz vagy ingatlan is. Be lehet vonni kezest, és külön díjért banki garanciát is lehet kapni, hogy meglegyen a szükséges fedezet a hitelfelvételhez. 

Nagy Csaba