A Nestlé megbízásából végzett friss kutatás szerint az emberek 94 százalékát zavarja az, ha az ennivaló szemétbe kerül. Meglepő módon ebben nem is az étellel kapcsolatos hagyományaink játszák a főszerepet.
A fő érv a gazdaságosság: a többség, azaz 58 százalék szerint azért érezzük rosszul magunkat az étel kidobásától, mert ez pénzkidobást jelent. Kissé lemaradva, a válaszolók 41 százaléka gondolja úgy, hogy a természeti erőforrások kihasználása miatt rossz a pazarlás, s harmadikként, 28 százalékuk véli úgy, hogy más emberek éhezése miatt jelent problémát, ha itt pazaroljuk az ételt. Mindössze a válaszolók 6 százaléka mondta azt, hogy semmi baj nincs a pazarlással, ez is a mindennapok része.
A többség tenni is próbál ellene. A válaszolók 52 százaléka mindig, 34 százalékuk gyakran figyel arra, hogy minél kevesebb élelmiszer végezze a kukában. Az emberek túlnyomó többsége, 89 százaléka úgy látja, hogy sokkal több ételt pazarunk el, mint azt nagyszüleink idején tették. A válaszadók fele egyenesen úgy gondolja, hogy lenne mit tanulnunk a nagyszülőktől, mert ők sokkal ügyesebbek voltak a maradékok hasznosításában.
A kutatás szerint a felnőttek közel 90 százaléka szokott ma már közeli lejáratú élelmiszert vásárolni. Nagyjából minden második vásárló (45%) azonnal el is fogyasztja az ilyen élelmiszert. Több mint egyharmaduk szerint pedig a közeli lejárat nem jelent minőségromlást.
A megkérdezettek harmada ismer olyan alkalmazást, amit élelmiszermentésre találtak ki, s használt is már ilyen lehetőséget. Persze nem véletlen, hogy ez fókuszba került, hiszen a kutatást az élelmiszermentésre szakosodó Munch és a Nestlé közösen finanszírozta.
Közös kezdeményezésük a mesterséges intelligencia alapú konyhai asszisztens is, ami segít kreatív recepteket összeállítani a konyhai maradékokból és egyéb alapanyagokból. A chatbot neve Gizi, s elérhető a maggi.munch.eco weboldalon.
Gizi képes a rendelkezésre álló alapanyagok és maradékok alapján kreatív, könnyen elkészíthető recepteket ajánlani, így inspirációt ad a főzéshez és segít elkerülni, hogy a megvásárolt étel a kukában végezze. Nem kell még csak leírni sem az otthon talált hozzávalókat, elég egy fényképet feltöltenünk a hűtő tartalmáról vagy az előző napi maradékokról ahhoz, hogy kapjunk néhány praktikus ötletet a felhasználáshoz.
Nagy Csaba