A sikeres vendéglátók és szállásadók szakmai lapja

Ügyfélszolgálati telefonszámunk: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu vagy üzenhet a weblapról

Keresés

Egy új mutató fogja havonta mérni az ágazati fejlődést, valamint a piaci folyamatok alakulását. Az index nem egyedi, más országokban is használnak hasonlókat. 

A  turisztikai szervezetek és a GKI Gazdaságkutató Zrt. szerint hazánkban eddig nem volt olyan felmérés, ami valós képet adott volna a szektorban működő vállalkozásokról. Épp ezért egy rendszeresen közzétett mutatóval szeretnék támogatni a szakma szereplőit, hogy támpontot kapjanak döntéseikhez. 

 A mutató a turisztika öt területét vizsgálja:  

Minden szektort a saját, egyedi kérdőívei segítségével vizsgálnak, és az eredményeket összesítik. Az egyes területek eredményei mind 20%-os súllyal számítanak a végső pontszámba.

Az eredményeket és a várakozásokat vizsgálják

Az index összesíti az elmúlt három hónap 

A válaszadóknak azt is meg kell adni, hogy melyik turisztikai régióban működnek, így a területi statisztikák is készülnek majd. A tervek szerint havonta követhetjük majd az értékekeket, amik -100 és + 100 közötti skálán fognak mozogni.

Tesztjelleggel már áprilisban lezajlott az első felmérés, majd májusban az első ,,éles” kutatás is. A kérdésekre adott válaszok szerint a vendéglátásban, szálláshely szolgáltatásban az átlagosnál optimistábbak a cégek, így a májusi index most 12 ponton áll. A következő három hónapban a szállásadók a vendégéjszakák számában 49%-os emelkedést várnak. A vendéglátásban pedig még ennél nagyobb, 62%-os forgalomnövekedésre számítanak a megkérdezettek. A májusi mutató szerint a vállalkozások üzleti helyzete az elmúlt időszakban javult az előző évhez képest, leginkább a vendéglátásban működő vállalkozások esetében.

Kovács Nikoletta