A sikeres vendéglátók és szállásadók szakmai lapja

Ügyfélszolgálati telefonszámunk: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu vagy üzenhet a weblapról

Keresés

Módosította a kormány a vendéglátóhelyek bejelentéséről szóló rendeletét. A változás nemcsak az újonnan nyitott helyeket érinti, hanem a meglévőket is. Március 31-ig minden vállalkozásnak közölnie kell a jegyzővel, hogy melyik kategóriába tartozik.

A vendéglátó üzletek működési engedélye eddig nem tartalmazott adatot arról, hogy az üzlet a vendéglátáson belül milyen tevékenységgel is foglalkozik. Ezzel most ki kell egészíteni az összes eddigi működési engedélyt. A vendéglátással foglalkozó vállalkozásoknak ezért az új rendelet alapján be kell sorolniuk saját üzletüket a megfelelő kategóriába, és ezt legkésőbb március 31-ig be kell jelenteniük a helyi jegyzőknek. Új üzletek nyitása pedig csak a megfelelő kategóriába sorolással történhet.

A rendelet a mellékletben felsorolja a lehetséges vendéglátó üzlettípusokat, azok jellemzőivel együtt:

  1.   Étterem

Fő terméktípusa: Melegétel
Tevékenység TEÁOR kódja TEÁOR’08: 5610 – Éttermi, mozgó vendéglátás
Üzemeltetés típusa Egész éven át nyitva tartó/időszakos
Kiszolgálás jellege, felhasznált eszközök, fogyasztás helye: A kiszolgálás lehet hagyományos vagy önkiszolgáló, többször használatos edényekben (étkészlet, poharak stb.). Vendégtérrel rendelkezik, a vendégeknek biztosítani kell a helyszíni fogyasztás lehetőségét.
Konyha jellege, ételkészítés helye: Az ételeket helyben készítik, főzőkonyhával rendelkezik.

 

  1.   Büfé

Fő terméktípusa: Melegétel/hidegétel
Tevékenység TEÁOR kódja TEÁOR’08: 5610 – Éttermi, mozgó vendéglátás
Üzemeltetés típusa Egész éven át nyitva tartó/időszakos
Kiszolgálás jellege, felhasznált eszközök, fogyasztás helye: A kiszolgálás önkiszolgáló, egyszer vagy többször használatos edényekben (étkészlet, poharak stb.). Helyszíni fogyasztás lehetőségét nem kötelező biztosítania.
Konyha jellege, ételkészítés helye: Az ételeket nem feltétlenül a helyszínen készítik.

 

  1.   Cukrászda

Fő terméktípusa: Cukrászati készítmény, édesipari termék
Tevékenység TEÁOR kódja TEÁOR’08: 5610 – Éttermi, mozgó vendéglátás
Üzemeltetés típusa Egész éven át nyitva tartó/időszakos
Kiszolgálás jellege, felhasznált eszközök, fogyasztás helye: A kiszolgálás lehet hagyományos vagy önkiszolgáló, egyszer vagy többször használatos edényekben (étkészlet, poharak stb.). Helyszíni fogyasztás lehetőségét nem kötelező biztosítania.
Konyha jellege, ételkészítés helye: A cukrászati termékeket nem feltétlenül a helyszínen készítik.

 

  1.   Kávézó, alkoholmentes italokra specializálódott vendéglátóhely

Fő terméktípusa: Kávéital, alkoholmentes ital
Tevékenység TEÁOR kódja TEÁOR’08: 5630 – Italszolgáltatás
Üzemeltetés típusa Egész éven át nyitva tartó/időszakos
Kiszolgálás jellege, felhasznált eszközök, fogyasztás helye: A kiszolgálás lehet hagyományos vagy önkiszolgáló, egyszer vagy többször használatos edényekben (étkészlet, poharak stb.). Helyszíni fogyasztás lehetőségét nem kötelező biztosítania.
Konyha jellege, ételkészítés helye: Az ételeket nem feltétlenül a helyszínen készítik.

 

  1.   Italüzlet, bár

Fő terméktípusa: Szeszes ital
Tevékenység TEÁOR kódja TEÁOR’08: 5630 – Italszolgáltatás
Üzemeltetés típusa Egész éven át nyitva tartó/időszakos
Kiszolgálás jellege, felhasznált eszközök, fogyasztás helye: A kiszolgálás lehet hagyományos vagy önkiszolgáló, egyszer vagy többször használatos edényekben (étkészlet, poharak stb.). Helyszíni fogyasztás lehetőségét nem kötelező biztosítania.
Konyha jellege, ételkészítés helye: Az ételeket nem feltétlenül a helyszínen készítik.

 

  1.   Zenés-táncos szórakozóhely

Fő terméktípusa: Szeszes ital
Tevékenység TEÁOR kódja TEÁOR’08: 5630 – Italszolgáltatás
Üzemeltetés típusa Egész éven át nyitva tartó/időszakos
Kiszolgálás jellege, felhasznált eszközök, fogyasztás helye: Zenés szolgáltatást nyújt, tánctérrel rendelkezik. A kiszolgálás lehet hagyományos vagy önkiszolgáló, egyszer vagy többször használatos edényekben (poharak stb.).
Konyha jellege, ételkészítés helye: Az ételeket nem feltétlenül a helyszínen készítik.

 

  1.   Munkahelyi/közétkeztetést végző vendéglátóhely

Fő terméktípusa: Melegétel/hidegétel
Tevékenység TEÁOR kódja TEÁOR’08: 5629 – Egyéb vendéglátás
Üzemeltetés típusa Egész éven át nyitva tartó/időszakos
Kiszolgálás jellege, felhasznált eszközök, fogyasztás helye: A kiszolgálás lehet hagyományos vagy önkiszolgáló, többször használatos edényekben (étkészlet, poharak stb.). Vendégtérrel rendelkezik, a helyszíni fogyasztás lehetőségét kötelező biztosítania.
Konyha jellege, ételkészítés helye: Az ételeket nem feltétlenül a helyszínen készítik, minimum tálalóval vagy melegítőkonyhával kell rendelkeznie.

 

  1.   Gyorsétterem

Fő terméktípusa: Melegétel/hidegétel
Tevékenység TEÁOR kódja TEÁOR’08: 5610 – Éttermi, mozgó vendéglátás
Üzemeltetés típusa Egész éven át nyitva tartó/időszakos
Kiszolgálás jellege, felhasznált eszközök, fogyasztás helye: A kiszolgálás lehet hagyományos vagy önkiszolgáló, egyszer vagy többször használatos edényekben (étkészlet, poharak stb.). Helyszíni fogyasztás lehetőségét nem kötelező biztosítania.
Konyha jellege, ételkészítés helye: Az ételeket nem feltétlenül a helyszínen készítik, minimum befejező konyhával rendelkezik.

 

  1.   Rendezvényi étkeztetés

Fő terméktípusa: Melegétel/hidegétel
Tevékenység TEÁOR kódja TEÁOR’08: 5621 – Rendezvényi étkeztetés
Üzemeltetés típusa Alkalmi
Kiszolgálás jellege, felhasznált eszközök, fogyasztás helye: A kiszolgálás helye a rendezvény. A kiszolgálás lehet hagyományos vagy önkiszolgáló, egyszer vagy többször használatos edényekben (étkészlet, poharak stb.). Helyszíni fogyasztás lehetőségét nem kötelező biztosítania.
Konyha jellege, ételkészítés helye: Az ételeket nem feltétlenül a helyszínen készítik.

 

  1.   Alkalmi vendéglátóhely

Fő terméktípusa: Melegétel/hidegétel, kávéital, alkoholmentes és szeszes ital
Tevékenység TEÁOR kódja TEÁOR’08: 5610 – Éttermi, mozgó vendéglátás
Üzemeltetés típusa Alkalmi
Kiszolgálás jellege, felhasznált eszközök, fogyasztás helye: Meghatározott helyen üzemel. A kiszolgálás lehet hagyományos vagy önkiszolgáló, egyszer vagy többször használatos edényekben (étkészlet, poharak stb.). Pl. Telepített food truck, borozó egy borfesztiválon
Konyha jellege, ételkészítés helye: Az ételeket nem feltétlenül a helyszínen készítik.

 

  1.   Mozgó vendéglátóhely

 

Fő terméktípusa: Melegétel/hidegétel, kávéital, alkoholmentes és szeszes ital
Tevékenység TEÁOR kódja TEÁOR’08: 5610 – Éttermi, mozgó vendéglátás
Üzemeltetés típusa Alkalmi
Kiszolgálás jellege, felhasznált eszközök, fogyasztás helye: Folyamatosan változtatja a helyét, nem tartózkodik huzamosabb ideig egy helyben. A kiszolgálás önkiszolgáló értékesítés formájában történik nem biztosít ülőhelyet, egyszer vagy többször használatos edényekben (étkészlet, poharak stb.). Pl. Mozgó food truck, mozgó (kiskocsin) borozó egy borfesztiválon
Konyha jellege, ételkészítés helye: Az ételeket nem feltétlenül a helyszínen készítik.

634/2020 kormányrendelet 

Nagy Csaba