A sikeres vendéglátók és szállásadók szakmai lapja

Ügyfélszolgálati telefonszámunk: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu vagy üzenhet a weblapról

Keresés

Két fontos részletkérdésben módosította a kormány az új típusú kisadózás nyáron életbe léptetett szabályait. 

A kisadózó a nyáron hatályba lépett új szabályok alapján csak főállású lehet. Ha a vállalkozó elhelyezkedik heti 36 órát meghaladó munkaviszonyban, akkor mellékfoglalkozású vállalkozóvá válik, így elveszíti a katajogosultságát. Az azonban eddig nem szerepelt a rendeletben, hogy ilyen esetben pontosan mikortól és hogyan fog kiesni a kisadózásból. A rendelet most ezt pontosítja: a kisadózói adóalanyiság annak a hónapnak az utolsó napjával szűnik meg, amelyben a vállalkozó a kizáró okok bármelyike szerint már nem minősül főfoglalkozású kisadózónak. Ha tehát valaki a hónap első napján elhelyezkedik, akkor annak a hónapnak az utolsó napjáig még maradhat katás vállalkozó. 

A megszűnést a vállalkozónak kell bejelentenie a tárgyhónapot követő 15 napon belül. Ha valaki elmulasztja a bejelentést, vagy helytelen dátummal teszi meg, akkor a NAV fog határozatot hozni a kisadózás megszűnéséről.

A másik pontosítás azt a kötelezettséget érinti, hogy a kisadózó csak magánszemélynek végezhet munkát, vállalkozásoktól a taxisok kivételével nem szerezhet bevételt. Ha valaki mégis vállalkozásnak végez munkát, akkor a kifizetést megelőző nappal kiesik a katából, megszűnik az adóalanyisága. 

A nyári rendeletnek ez a szabályozása érdemben most sem változott meg, csak a bevétel fogalmát kellett pontosítani. Eddig a jogszabály csak egyszerűen a „bevétel“ kifejezést használta, amibe így elvileg a számlavezető banktól kapott banki kamatot és hasonlókat is bele kellett érteni. Ezt most szerencsésen leszűkítették: az általános „bevétel“ kifejezés helyett a termékértékesítés vagy szolgáltatásnyújtás bevétele lesz oka a kisadózásból való kiesésnek.

Forrás: 441/2022. kormányrendelet

Nagy Csaba