A sikeres vendéglátók és szállásadók szakmai lapja

Ügyfélszolgálati telefonszámunk: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu vagy üzenhet a weblapról

Keresés

A kötelező előírások sokasodása mellett végre egy meglévő, kellemetlen kötelezettséget elhagyhatunk: nem kell külön adatot szolgáltatni az adóhatóságnak arról, ha pénztárgépes nyugta helyett számlát adunk az ügyfélnek.

Ezért vezették be az online pénztárgépek használatát. Voltak azonban olyan vállalkozók, akik többnyire az üzletük kis forgalma miatt nem akartak pénztárgépre költeni. Egy másik csoport pedig többségében vállalkozásoknak szolgáltatott vagy adta el a termékeit, ők a néhány magánszemély vevő miatt nem akartak a pénztárgépbe beruházni.

A jogszabályok megengedik, hogy a kötelező pénztárgép-használatot számlaírással helyettesítsük. Csakhogy a kormány egyben arról is gondoskodott, hogy ez ne legyen túl kényelmes. Így 2013 óta kötelező adatot szolgáltatni a NAV-nak azokról a számlákról, amiket a pénztárgépes nyugta helyett állítunk ki. Erre való az úgynevezett PTGSZLAH nyomtatvány, amin gyakorlatilag a számla összes adatát közölnünk kellett az adóhatósággal, beleértve a vevő nevét, címét is.

A PTGSZLAH nyomtatvány január elsejétől gyakorlatilag értelmét vesztette. Mostanra a magánszemélyek számára kiállított számlák adatait is el kell juttatni a NAV-hoz az online adatszolgáltatás keretében. A régi nyomtatvány használata gyakorlatilag megduplázná az adatszolgáltatást, így logikus lépés volt végre ennek a külön kötelezettségnek az eltörlése.

Mostantól tehát a következő módon kell az értékesítésekről adatot szolgáltatni a NAV-nak:

– a pénztárgépes nyugták adatait az online pénztárgép rögzíti és továbbítja

– ha gépi számlát írunk, akár magánszemélynek, akár vállalkozásnak, azt a számlázóprogram továbbítja (ha a vevő számlát kér, azt a tételt nem ütjük be a pénztárgépbe)

– ha kézzel kitöltött, papír alapú számlatömböt használnunk, akkor a kiállított számla adatait a NAV Online Számla rendszerében kell rögzíteni 5 napon belül.

Ugyancsak megszüntették azt a kötelezettséget, mely szerint be kell jelenteni a számlázóprogramok használatának megkezdését és befejezését. Mindeddig, ha egy vállalkozás használni kezdett valamilyen számlázóprogramot, azt az első számla kiállítása előtt a SZAMLAZO nevű nyomtatványon a NAV-nak be kellett jelentenie. Azt is be kellett jelenteni, ha úgy döntöttünk, hogy már nem kívánjuk tovább használni az adott programot. Teljesen felesleges adminisztráció volt, soha, semmi jele nem volt annak, hogy a NAV az így gyűjtött rengeteg adatot bármire is felhasználta volna. A kötelezettség tavaly nyáron, a NAV Online Számlázó megjelenésével érte el legértelmetlenebb pontját. Mindeddig ugyanis azt is be kellett jelenteni a NAV-nak, ha a NAV weboldalán, a NAV saját számlázóprogramját kezdtük el használni, melynek adatai rögtön a NAV rendszerébe kerülnek át. Január 4-i hatállyal így végre ettől az előírástól is elbúcsúzhattunk.

Forrás: 17/2020 PM rendelet 3.és 4.§

Nagy Csaba