A sikeres vendéglátók és szállásadók szakmai lapja

Ügyfélszolgálati telefonszámunk: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu vagy üzenhet a weblapról

Keresés

Június végéig valamennyi büfének, étteremnek, turisztikai attrakció üzemeltetőjének regisztrálnia kell az NTAK rendszerében. A kötelező adatszolgáltatás július elsejétől indul, de még nem tudható, hogy pontosan milyen adatokat akar majd látni az adatszolgáltató központ. 

Még mindig nem tudni, mire kíváncsiak

Az adott napra vonatkozó, a napi adatszolgáltatás körébe tartozó, személyes adatot nem tartalmazó, forgalmi jellegű adatokat küldi el a rendszer a központnak az NTAK új tájékoztató oldala szerint. Ennél többet ma még nem tudunk arról, hogy mire lesznek kíváncsiak az éttermek vagy turisztikai attrakciók működésével kapcsolatban. A tájékoztató oldal csak azt jelzi, hogy a beküldendő adatok körével kapcsolatban hamarosan tájékoztatót fognak kiadni, s minden regisztrált érintettet e-mailben is külön értesíteni fognak. 

Felkészülési idő pedig volt bőven, hiszen pontosan egy éve tudjuk, hogy idén nyártól online adatszolgáltatásra kötelezik a vendéglátókat és a turisztikai attrakciók működtetőit is. A részletek azonban egy év alatt sem derültek ki, ma sem tudjuk, hogy mi tartozik az említett napi forgalmi adatok körébe. A közelmúltban megnyílt ugyan az NTAK weboldalán a bevonandó új területeknek szóló információs felület, de a szolgáltatandó adatokról pontos leírást nem találunk.

Nincs lista arról, hogy melyik programokat fogadják majd el

Ami biztos: a vendéglátó üzleteknek a vendéglátó szoftveren, az attrakcióknak a jegykezelést végző programon keresztül kell az adatszolgáltatást elvégezniük.

Ehhez az érintett vállalkozásoknak előbb regisztrálniuk kell, majd be kell szerezniük az adatszolgáltatáshoz alkalmas programot. A programot a Magyar Turisztikai Ügynökség minden vállalkozásnak ingyenesen fogja biztosítani. 

Elvileg saját döntés alapján lehet majd mást is használni, de a vendéglátásban elfogadott programok listáját még nem tették közzé.

Van, akinek csak regisztrálni kell

Az adatszolgáltatási kötelezettség minden vendéglátó üzlet üzemeltetőjére kiterjed, beleértve a mozgó és az alkalmi vendéglátóhelyeket és az üzemi étkeztetést is. Ez utóbbiak viszont a kötelező adatszolgáltatás alól már mentesülnek, nekik csak a regisztráció lesz a feladatuk.

Adatszolgáltatásra azok a vállalkozások kötelesek, amelyeknek online pénztárgépet is használniuk kell. Így a munkahelyi és közétkeztetéssel, a rendezvényi étkeztetéssel és a mozgó vendéglátással foglalkozó üzletek nem szolgáltatnak adatokat.

Július elsejétől indul

Az érintett vállalkozásoknak a regisztrációt június 30-ig kell elvégezniük. Nem érdemes az utolsó pillanatra hagyni ezt a bejelentkezést, mert az adatszolgáltatásnak július elsejétől már működnie kell.

A regisztrációval és adatszolgáltatással kapcsolatban a központi információk az info.ntak.hu oldalon találhatók meg.

Nagy Csaba