Június utolsó hetében a Tisza-tó közvetlen környezetében működő éttermeket látogatták meg a Nébih munkatársai. A szezonális ellenőrzés során főleg a vendéglátóhelyek higiéniai állapotát, az alapanyagok nyomon követhetőségét és megfelelőségét, valamint azok kezelését vizsgálták.
Jó hír, hogy a tavalyi évhez képest sokat javult a helyzet. A vendéglátóhelyek nagyrészt megfeleltek a szigorú élelmiszer-higiéniai előírásoknak, csak kisebb hiányosságokat állapítottak meg a felügyelők. Amíg 2023-ban jellemző szabálytalanság volt a megfelelő kézmosási feltételek biztosításának hiánya, idén már jóval kevesebb ilyen szabálytalanság fordult elő.
Az élelmiszerek kezelésében is javulást tapasztaltak a szakemberek. Csak néhány egységben találtak helytelenül tárolt élelmiszereket, vagy bukkantak olyan vendéglátóhelyre, ahol hiányzott a rovarháló a nyílászárókról. Az előző évhez képest az alapanyagok tekintetében is kevesebb szabálytalanságot találtak, csupán kis mennyiségű, lejárt fogyaszthatósági határidejű élelmiszert, összesen 51 kg terméket vontak ki a forgalomból.
A nyári ellenőrzés-sorozat augusztus közepéig folytatódik: a kormány- és járási hivatalok, valamint a Nébih szakemberei főleg a nyári táborokat, a fesztiválokat és a Balaton-környéki vendéglátóhelyeket ellenőrzik. A célterületek között szerepelnek a strandbüfék, a street foodok, de a különböző sporteseményekre felállított sátras szurkolói zónákba kitelepült vendéglátók is.
Forrás: NÉBIH