A sikeres vendéglátók és szállásadók szakmai lapja

Ügyfélszolgálati telefonszámunk: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu vagy üzenhet a weblapról

Keresés

Április utolsó napján a kormányfő bejelentése szerint Magyarország elérte a 4 millió beoltottat, így a korábban jelzett menetrend szerint május elsejétől szolgáltatások egész sora válik elérhetővé. De legtöbbjük csak a védettségi igazolvánnyal rendelkezők számára. 

A védelmi intézkedések enyhítéséről szóló rendelet már napokkal korábban megjelent, ám konkrét határidőt nem tartalmazott. A kormány az enyhítésekről szóló szabályokat a beoltottak számától függően lépteti hatályba. A csomag intézkedéseit a 194/2021 kormányrendelet tartalmazza, ezek a 4 millió beoltott elérése után válnak hatályossá május elsejétől. 

Az intézkedéseket két csoportba sorolhatjuk: az egyikbe a mindenki számára egyformán érvényes rendelkezések, a másikba a csak védettségi igazolvánnyal igénybe vehető jogosultságok tartoznak. 

Mindenkit érintenek a következő intézkedések:

A további intézkedések csak azokra vonatkoznak, akik a kormány döntése alapján védettnek minősülnek, azaz rendelkeznek védettségi igazolvánnyal. Számukra 

Mindenhol feltétel, hogy csak azok engedhetők be, akik rendelkeznek védettségi igazolvánnyal. Szálláshely, mozi stb. nem fogadhat védettségi igazolvány nélküli vendéget, és az éttermek belső helyiségeibe is csak ők ülhetnek be.

Az igazolvány meglétét a szolgáltató köteles ellenőrizni. Az ellenőrzés nem jelenthet adatgyűjtést, azaz nem regisztrálhatjuk az adatokat, csak megnézhetjük. Elkérhetjük a személyi igazolványt is, hogy azonosítsuk, valóban a tulajdonosa mutatja-e fel a védettségi igazolványt. Ha ezt nem tesszük meg, 100 ezertől egymillió forintig büntethetnek, s a vállalkozást is bezárhatják egy évre. A védettségi igazolvány közokiratnak számít, így az is büntethető, aki a más nevére kiállított igazolvánnyal próbál meg valamilyen szolgáltatást igénybe venni. 

A 18 év alatti gyerekek nem rendelkeznek védettségi igazolvánnyal, mivel ők nem is kaphattak eddig oltást. Rájuk a korlátozások nem vonatkoznak. Szüleikkel az igazolvány nélküli 18 év alattiak látogathatják az éttermeket, szállodákat, mozikat is. Védettnek számító felnőtt kísérete nélkül a 18 év alattiak nem látogathatják ezeket a helyeket. 

A rendelet számos könnyítést tartalmaz, de egyes fontos korlátozások továbbra is megmaradnak.

Nem tarthatunk zenés-táncos rendezvényeket. Ez éppen úgy érvényes a koncertekre, zenés programokra, mint az esküvőkre, ezek megrendezése is egyelőre még tiltott. Családi eseményeken továbbra is 10 ember vehet részt, temetésen pedig 50. Így az a helyzet is előfordulhat, hogy ha egy vendéglátóhely egyszerűen csak vendégeket fogad, akkor akár száznál is többen tartózkodhatnak a bent is, de ha ugyanitt családi eseményt szerveznénk, akkor nem tartózkodhat bent tíznél több ember. Egyelőre még azt sem döntötte el a kormány, hogy a további könnyítéseket 4,5 vagy 5 millió beoltotthoz kössék-e. 

Mit kell betartani a vendéglőknek?

Tény, hogy a vendéglátóhelyek működését jelentősen megnehezíti a nyitás következő lépése. A rég várt könnyítés olyan felemásra sikeredett, hogy sokaknak szinte több munkát ad, mint amennyi hasznot hajthat. 

Először is: a teraszok korlátlanul látogathatók. A vendégnek nem kell maszkot viselnie. A teraszon fogyasztó vendég bemehet a belső térbe a mosdóba, vagy elvitelre kérni ételt, italt. 

A belső térben fogyasztóként csak a védettségi igazolvánnyal rendelkezők és a velük együtt érkező 18 év alattiak tartózkodhatnak. Nekik nem kell maszkot viselni az asztaloknál. Ha pedig nem asztalnál fogyasztanak, akkor a fogyasztás ideje alatt nem kötelesek maszkot hordani. Egyébként igen.

A vendégek számával kapcsolatban nincs korlátozás, mint ahogy nincs kötelező előírás a távolságtartással kapcsolatban sem. A teraszok nyitása utáni napon jelentkező tömegjelenetek nagyrészt szabályosan történtek. Míg egy kisebb forgalmú üzlet is csak 10 négyzetméterenként egy vevőt engedhet be, addig a vendéglátóhelyekre nincs semmi ilyen előírás. 

Egy olvasónk önkiszolgáló éttermet működtet, a kerthelyiségben is van fogyasztás. A belső térben tehát ott tartózkodnak azok a vendégek is, akiknek nincs igazolásuk. Ők leveszik a tálcát, kikérik az ételt, fizetnek és ki kell menniük a külső részre. Akinek van igazolványa, az ugyanitt áll sorba, fizet és maradhat a belső részen is. Tehát a személyzetnek a fizetés után kellene ellenőriznie, hogy melyik vendég hova ülhet le, ki maradhat bent és kinek kell tálcástul kimennie. Szinte lehetetlen feladat. 

Nem fog mindenki kinyitni

Nem csoda, hogy a nyitási menetrend nem nyerte el egyformán mindenki tetszését. Több vendéglátós vállalkozó is jelezte már: az engedmények ellenére nem fogják kinyitni a belső tereket, mert nem értenek egyet a védettségi igazolványon alapuló megkülönböztetéssel. „Nekünk a vendég az vendég, legyen az idős-fiatal, fehér-fekete, kutyapárti-macskapárti, beoltott-nem beoltott“ – indokolta egy győri étterem csapata, hogy miért maradnak csak a teraszos vendéglátás mellett a nyitás lehetősége ellenére is. 

Utazási lehetőségek

Szintén májustól az utazási korlátozások alól is felmentést kapnak a védettségi igazolvánnyal rendelkezők. Ez annyit jelent, hogy amikor valaki visszatér külföldről Magyarországra, akkor nem kell tesztet felmutatnia vagy karanténba vonulnia, ha rendelkezik védettségi igazolvánnyal. A probléma csak az, hogy ez egyelőre csak egyoldalú, a többi ország ugyanis még nem fogadja el a magyar igazolványt. Mivel ez eltér a leendő közös uniós oltási igazolástól, a magyar kormány csak kétoldalú egyezményekkel biztosíthatja az igazolvány használatát. Eddig ez két ország esetén sikerült: Szerbia és Montenegró határát léphetjük át karantén nélkül a védettségi igazolvány birtokában.