A sikeres vendéglátók és szállásadók szakmai lapja

Ügyfélszolgálati telefonszámunk: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu vagy üzenhet a weblapról

Keresés
Small business owner smiling while turning the sign for the reopening of the place after the quarantine due to covid-19. Close up of womans hands holding sign now we are open support local business.

Hétfőtől, azaz május 18-tól újabb lépést tehetünk a normál működés felé: kinyithatnak az éttermek, s már nemcsak a teraszokon, hanem a benti térben is fogadhatunk vendégeket. 

Pénteken késő este jelent meg a hétfői nyitást lehetővé tevő kormányrendelet. Az új szabályok már csak Budapestre fogalmaznak meg eltérő intézkedéseket, Pest megyét az ország többi részével azonos elbírálás alá helyezik vissza. 

Vendéglők

Az új, kötelező védelmi intézkedések szerint a vendéglátó üzletben, a vendégek által is látogatható részben dolgozók kötelesek valamilyen maszkot vagy akár arcpajzsot hordani. A vendégeknek meg kell tartaniuk a másfél méteres védőtávolságot. Azaz egymástól távolabbra kell elhelyezni az asztalokat, s ügyelni kell a sorban állás közbeni távolságok tartására is. 

Szálláshelyek

A kormányrendelet szerint a szálláshely fogadhat vendéget és a vendég számára is engedélyezett az ott tartózkodás. 

Valójában a szálláshelyek működését eddig sem korlátozták. Semmi sem tiltotta, hogy egy panzió vagy szálloda vendéget fogadjon. A kijárási korlátozások a vendégek számára tiltották az ilyen jellegű mozgást, a szálláshelyet azonban eddig sem kötelezték bezárásra. 

Fontos pontosítás, hogy a szálláshelyen működtetett vendéglátó helyiségre a vendéglőkkel azonos szabályok érvényesek. Eddig ezt sem határozták meg, most egyértelmű lett. Tehát használható a szálloda, panzió étterme, de a személyzetnek maszkot kell viselnie és be kell tartani a másfél méteres védőtávolságokat. 

Rendezvények

Újra tarthatók családi rendezvények is június elsejétől, egyelőre 200 fős korlátig. Temetés és házasságkötés utáni családi rendezvény tartható étteremben és szálláshelyen, akár zenés szolgáltatással is. Más programra egyelőre nincs lehetőség, és továbbra is kötelező lesz a másfél méteres védőtávolság megtartása az emberek között. 

Enyhítés Budapesten

A rendelet megjelenésének másnapján a miniszterelnök bejelentette, hogy Budapesten is visszavonják a kijárási korlátozást. A jövőben a fővárosi enyhítő intézkedések két héttel követik majd az ország többi részén hatályos rendelkezéseket. A budapesti nyitásról jogszabály még nem jelent meg, azt egyelőre csak a kormányfő bejelentéséből ismerhetjük. 

A budapesti szabályok vasárnap éjféltől a következők:

Forrás: 207/2020 kormányrendelet A védelmi intézkedések következő üteméről