A sikeres vendéglátók és szállásadók szakmai lapja

Ügyfélszolgálati telefonszámunk: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu vagy üzenhet a weblapról

Keresés

Azokét a felnőttekét sem kell majd, akik már szerepelnek a rendszerben

Végre megoldódni látszik a 14 év alattiak személyi igazolványával kapcsolatos probléma. A kormány honlapján szerepel egy törvénytervezet, ami alapján a későbbiekben sem lesz szükség a kiskorúak igazolványának vagy útlevelének a szkennelésére. Sőt, azok okmányát sem kell majd beolvasni, akik az NTAK elindulása óta vettek már ki szobát bármilyen szálláshelyen, így már szerepelnek a rendszerben.

Az okmányolvasó használatának kötelezővé tételekor a jogalkotók kezdetben nem gondoltak arra, hogy Magyarországon régebben a kiskorú gyermekek csak 14 éves korukban kaptak először személyi igazolványt. (Csak 2021 óta állítják ki automatikusan minden újszülöttnek.) Aki nem utazik külföldre, annak lehet, hogy se igazolványa, se útlevele nincs 14 éves kora előtt. Ennek ellenére az NTAK adatszolgáltatásról szóló rendelet első változata még életkori korlát nélkül követelte meg az igazolványok bemutatását és rögzítését. Vagyis családok tömegei kerülhettek volna abba a helyzetbe, hogy nem tudják elfoglalni a szállásukat, mert a gyermeküknek nincs igazolványa.

Ez a rendelet 2021. szeptember elsején lépett hatályba, s elvileg majdnem két hónapig így is kellett volna eljárni. Október végén jelent meg egy könnyítés, hogy a járványra tekintettel a veszélyhelyzet végéig nem kell igazolványt kérni a 14 év alatti kiskorúaktól. Akkor még úgy tudtuk, hogy a veszélyhelyzet 2022. 01. 22-éig lesz hatályban, addig szól a könnyítés. Azóta gyakorlatilag nem volt veszélyhelyzet nélküli idő, ma is rendkívüli jogrendben élünk. Az igazolványokra vonatkozó könnyítést így előbb 2022 júniusáig, majd év végéig, végül 2023 végéig meghosszabbították. A módosított, ma is érvényes változat szerint a 14 év alatti vendégre vonatkozó adatokat a szülő nyilatkozata alapján lehet rögzíteni, a gyerekektől az igazolványt nem kell elkérni, az igazolvány számát nem kell rögzíteni (2021. évi CXXX. tv. 28.§). Ezek azonban átmeneti intézkedések, melyeket nagyjából fél évente hosszabbítottak.

Egy most megjelent törvénytervezet viszont ezt a változatot építi be az alapul szolgáló törvénybe is. Ez a lépés azt mutatja, hogy a kormány végleg letett arról, hogy igazolványt követeljen a szálláshelyeken a 14 év alatti gyerekektől is.

 A gyerekek adatait a továbbiakban is a szülő nyilatkozata alapján kell rögzíteni, az igazolvány számát tőlük nem kell elkérni.

Egyszerűsítik a felnőttek adatainak a rögzítését is

Egy másik jogszabálytervezet a felnőttek adatainak a rögzítését egyszerűsíti. Az új előírás szerint nem kell majd újra rögzíteni annak a vendégnek az okmányait, akinek az adatai már szerepelnek a központi tárhelyen. Aki a rendszer bevezetése óta egyszer már megfordult bármelyik magyarországi szálláshelyen, annak az adatait már tartalmazza az adatbázis, így nem kell újra rögzíteni, csak a rendszerből kiválasztani. Új rögzítésre akkor lesz csak szükség, ha az adatok változnak, például a vendég igazolványt cserél. A módosítás január elsejétől lesz hatályos. 

Nagy Csaba