A sikeres vendéglátók és szállásadók szakmai lapja

Ügyfélszolgálati telefonszámunk: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu vagy üzenhet a weblapról

Keresés

A rágcsálókra utaló nyomok minden szállás vagy étterem üzemeltető rémálma. Ezek az állatok ritkán járnak egyedül, és ahol egy példány van, ott több is található, erre mérget vehetünk. A rágcsálók megtelepedését legjobb megelőzni, de ha már beköltöztek, nem marad más választásunk, mint az irtás. Ne vegyük félvállról a helyzetet, jogszabály is kötelez bennünket a rágcsálók elleni védelemre.

Rágcsálók: járványügyi és ételbiztonsági kérdés

A rágcsálók elleni védekezést több törvény és rendelet szabályozza. Egy minisztériumi rendelet többek között azokat az egér és patkány fajtákat nevesíti, amik ellen védekezni kell (18/1998. NM rendelet). A védekezésbe beletartozik a rágcsálók megtelepedésének és elszaporodásának megakadályozása, megelőzése és a rendszeres irtás is.

A vendéglátóhelyeken saját program alapján vagy évente kétszer

A vendéglátóhelyeknek a HACCP programjukba kell belefoglalni a rágcsálóírtással kapcsolatos teendőket, vagy évente kétszer irtószeres kezelést kell végeztetni, függetlenül attól, hogy van-e kártevő. Az irtással kapcsolatos programot csak egészségügyi gázmester vagy kártevőirtó szakmunkás végzettségű szakember készítheti, és ő végezheti az irtást is (I .és II.-es kategóriába tartozó irtószerek). Vendéglátó vállalkozásként tehát szerződést kell kötnünk egy erre szakosodott céggel az irtásra és a hozzá kapcsolódó papírmunka vezetésére. Házilag nem készíthetünk irtási programot és  irtást sem végezhetünk. A rágcsálóirtást a NÉBIH ellenőrizheti, azaz elkérhetik az irtási programot, és az irtás elvégzéséről szóló  dokumentációt. (Ezeket a szerződött vállalkozásnak kell elkészítenie.)

A szálláshelyeken vendéglátáshoz kötik az irtást

A szálláskategóriák közül az üdülőként és táborként szolgáló szálláshelyeken a törvény szerint kötelező a rágcsálóirtás – áll a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal kérdésünkre adott válaszában. Egyéb szállásadóként a jogszabály csak akkor kötelez minket erre, ha étkeztetés vagy egyéb vendéglátóipari tevékenységet is végzünk, és ehhez élelmiszert vagy italt tárolunk Ilyenkor vagy rágcsálóirtási programot dolgozunk ki, vagy pedig évente legalább kétszer irtószeres kezelést kell végezni. Persze ha nincs is ilyen kötelességünk, akkor is fontos, hogy a rágcsálók ne jelenjenek meg és szaporodjanak el. Ha ez mégis megtörtént, akkor a fertőzöttség mértékétől függ az irtás módja.

Könnyebb megelőzni, mint irtani

A rágcsálók elleni harc egy bonyolult feladat, mert a globális felmelegedés kedvez az egér- és patkányfajok elszaporodásának. A megtelepedésüket elősegíti a búvóhelyet és táplálékot biztosító környezet, és ez az irtást is megnehezíti. 

Ezért fontos, hogy rendet tartsunk. Az élelmiszer, annak maradéka a rágcsálók tápláléka. Ezeket tartsuk zárt konténerben, tárolóedényben. A hulladékot tároljuk elzárva, ne helyezzünk zsákokat a kuka mellé,  a kuka tetejét mindig zárásig csukjuk le. A komposzt is jó táplálékforrás nekik, így annak is érdemes egy nagy lehajtható tetőt készíttetnünk. Figyeljünk arra, hogy kutya, macska  tálakban se maradjon hosszú ideig maradék! A lovas panziók, állatsimogatóként működő vendégházak körül nagyon kell figyelni.

A megelőzés egyik fontos mozzanata, hogy megakadályozzuk a rágcsálók bejutását az épületekbe. Ha a falon, padlón, pincében réseket, repedéseket találunk azt javítsuk ki! Ehhez érdemes fémet, tömör anyagot használni, mert mind az egerek, mind a patkányok szívós rágómunkát fejtenek ki. A patkányok ellen 15 cm, egerek ellen 10 cm magasságig érdemes megerősíteni fémmel az ajtókat, réseket.

Vegyszerek nélkül

A vegyszermentes védekezés csak a szálláshelyeknél válhat be, hiszen az éttermeknél az élelmiszerbiztonsági előírások miatt kötelező a rendszeres irtás. 

Az egyik legegyszerűbb megelőzési mód a ragadozók betelepítse. Az egerekkel a macska, a patkányokkal szemben a tacskófélék és a foxik veszik fel sikeresen a harcot. Ma már hazánkban is elérhető a vadászgörényes patkányirtás. Ugyanilyen jó megoldás lehet a sólyomvadászat. 

Jó alternatívát kínálnak az ultrahangos rágcsálóriasztók is. Ezeket a szakemberek inkább kültérre ajánlják, mivel beltéren megtörnek a hullámok és kevésbé hatékonyak. Aki beltéren használná, az minden egyes helyiségbe rakjon egyet. Ultrahangos riasztót használ például a Budakeszi Vadaspark, vagy éppen a szegedi Gabonakutató is.

Egerek irtása „házilag“

Az egér terjesztője az agyhártyagyulladásnak, az iszapláznak és a szalmonellának. A kórokozók az egér ürülékével, vizeletével fertőzött élelmiszerek fogyasztásával vagy az állat érintésével kerülhetnek az emberre. Ezért kell védekeznünk ellenük.

Rágcsálóirtáskor a populáció száma határozza meg az alkalmazott módszert. Ha nincsenek rendszeres jelenlétre utaló jelek, az egereket folyamatosan csapdázhatjuk. A csapdák tartalmazhatnak ragasztót, lehetnek élő csapdák, vagy pedig méreggel telítettek. A csapdákat a fészkelőhely és a táplálkozási hely közé rakjuk, és legyen belőle minél több! 

Alkalmazhatunk rágcsálóirtószereket mérgezett csalétek formájában is, amelyek véralvadásgátlót tartalmaznak. Az ún. második generációs hatóanyagok már egy alkalom után megölik a cincogókat. Nem azonnal hatnak, így sokszor olyan helyen hullanak el az állatok, ahol nem biztos, hogy időben megtaláljuk azokat. A késleltetett hatásmechanizmusra azért van szükség, mert a „portyázó egerek“ döglött társukat látva tudják, hogy az adott helyet kerülni kell, így újabb útvonalat keresnek.

Patkányirtás „házilag“

A patkányok éjszakai állatok, nappal a fészkeikben tanyáznak. Óvatosak, általában megszokott csapásokon közlekednek, úgy, hogy az egyik oldaluk valamilyen felülethez közel legyen. 

A patkányokat csak méreggel lehet kiirtani. Élőcsapdák is léteznek, de a szakemberek nem ajánlják használatukat. A patkánymérgek 3-5 nap után kezdenek el hatni, egy populáció kiirtása nagyjából 2-6 hétig tart. Ha a méreg nem fogy, és továbbra is észleljük a patkányok jelenlétét, akkor helyezzük át! Ha a mérget láthatóan fogyasztják a patkányok, ám aktivitásuk nem csökken, akkor növeljük az adagot!

Ha hétről-hétre visszatérő vendégeink a rágcsálók, akkor érdemes profi szakemberhez fordulni. Egyes méreganyagokat csak erre kiképzett szakszemélyzet használhat.

Mire figyeljünk?

Sebestyén Szabolcs

Forrás:

18/1998 NM rendelet

2008. XLVI. törvény

16/2017 EMMI rendelet