A sikeres vendéglátók és szállásadók szakmai lapja

Ügyfélszolgálati telefonszámunk: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu vagy üzenhet a weblapról

Keresés

A növekvő energiaszámlák okozta nehézségek enyhítésére a kormány a téli hónapokra lehetővé tette a szálláshelyek és vendéglők rezsitámogatását. A január és március közötti energiaszámlákra kapható támogatás. Ennek összege a 2022-es és az idei energiaszámla különbségének a fele lehet.

A pályázat benyújtásához előzetes regisztrációra van szükség, ennek a határideje április 30. A sikeres regisztráció még nem jelenti azt, hogy pénzhez is jut a vállalkozás. Június 30-ig van lehetőség a számlák összegyűjtésére és benyújtására, s ekkor derül majd ki az is, hogy kinek jut a támogatásból. A kiíráshoz képest változott a pályázatot lebonyolító szervezet: jelenleg a szükséges információkat, határidőket, űrlapokat a https://vali.hu/energiatamogatas/szallas weboldalon találhatjuk meg.

Az energiaköltségek részleges átvállalása mellett a vállalkozások pályázhatnak energiahatékonyságot növelő beruházásokra is. Például a következő fejlesztési tervekkel lehet elindulni:

Beruházás esetén akkor kapható támogatás, ha a vállalkozás a fejlesztéshez hitelt vesz fel, és ennek a hitelnek az önerejéhez kér kiegészítést. Külön, csak ezt a támogatást viszont nem lehet igényelni. A beruházási támogatásnak az is az egyik feltétele, hogy a vállalkozás vegye igénybe az energiaköltségre vonatkozó pályázati lehetőséget is.

A pályázatra 16 ezer vendéglátóhely és 4.500 szálláshely lenne jogosult, ám január végéig alig kétszázan regisztráltak a pályázati oldalon – derült ki az mfor.hu március elején készített összeállításából. Tény, hogy az igazán nagy roham majd március után várható, de egyelőre úgy tűnik, kicsi az érdeklődés a pályázat iránt.

Nagy Csaba