A sikeres vendéglátók és szállásadók szakmai lapja

Ügyfélszolgálati telefonszámunk: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu vagy üzenhet a weblapról

Keresés

A lakossági fogyasztók garanciát kaptak arra, hogy legalább a gáz- és áramfogyasztásuk rendszerhasználati díjai nem fognak emelkedni 2023-ban. Kisvállalkozóként ilyen kedvezmény nem lesz, így számítanunk kell az emelésekre. Változhat az elszámolás módja, a legtöbben havi átalányt fogunk majd fizetni éves elszámolással. November végén módosította a kormány a rezsiszabályokat, ezeket értelmezzük.

A november végén megjelent kormányrendelet legkedvezőbb új szabálya a lakossági felhasználókat érinti. Számukra a kormány a mostani szinten befagyasztotta a gáz és elektromos áram rendszerhasználati díjait, ezek nem emelkedhetnek tovább 2023-ban. Ez nem jelenti azt, hogy a számlánk nem emelkedhet tovább, hiszen az a rendszerhasználati díjak mellett az elfogyasztott energia árát is tartalmazza. Ez utóbbira már nem tér ki a rendelet. A számláinkon ma az arány egyértelműen a rendszerdíjak felé tolódik el: elektromos áram esetén például rendszerhasználatra ma többszörösét fizetjük, mint magára az elfogyasztott energiára.

A nem a lakossági körbe tartozó fogyasztók rendszerhasználati díjait viszont nem fagyasztották be. A mostani rendelet azt rögzíti, hogy ha emelni kell a díjakat, akkor az nagyobb arányban a magasabb feszültségi szinten történjen meg. Azaz minél nagyobb fogyasztó egy vállalkozás, annál nagyobb mértékben emelkedhet a rendszerhasználat díja.

Átalányfizetésbe rakják át a kisvállalkozókat

Kisvállalkozóként lényeges módosítást jelenthet az elszámolási mód változása. A módosítás azokat érinti, akik kisvállalkozóként meghatározott mértékig jogosultak a kedvezményes áru energia vásárlására. Ebbe a körbe augusztustól azok tartoznak, akik

Ha a vállalkozás ebbe a körbe tartozik, akkor egyelőre december 31-ig jogosult a kedvezményes vásárlásra: 

Ez a rezsivédettnek mondott kör körülbelül 100 ezer mikrovállalkozást jelent az országban. Ezt a kört érinti az elszámolási módnak a 2023-ra érvényes változása. A rendelet úgy fogalmaz, hogy ezeket a kisfeszültségű idősoros csatlakozású felhasználókat január elsejétől profil elszámolású fogyasztónak kell tekinteni. A kettő között az a különbség, hogy az idősoros elszámolású fogyasztó minden hónapban elszámolási számlát kap, minden hónapban leolvassák az óráját. A profil alapú elszámolás ezzel szemben évente egy leolvasást jelent, havi átalány fizetésével. A rendelet tehát azt írja elő, hogy a rezsicsökkentett áron fogyasztó vállalkozások jövőre éves átalányt fognak majd fizetni. Erről a szolgáltató az átsorolás előtt 15 nappal, azaz december közepéig értesítést küld. Aki a korábbi elszámolási módban akar maradni, az 30 napon belül jelezheti ezt a szolgáltatónak. 

Továbbra is számíthatunk a nyilatkozatkérésre

A szolgáltató bármikor ellenőrizheti, hogy a vállalkozás jogosult-e a rezsicsökkentett árak igénybe vételére – például valóban annyi alkalmazottja van-e csak, amennyivel még belefér a kedvezményes körbe. Ha felmerül a gyanú, hogy valaki jogosulatlanul veszi igénybe ezt a kedvezményt, akkor a szolgáltató kérhet egy erre vonatkozó nyilatkozatot. Ezt ne hagyjuk figyelmen kívül! Ha ugyanis elmulasztjuk a nyilatkozattételt, vagy a szolgáltató megállapítja, hogy nem vagyunk jogosultak a kedvezményre, akkor a vállalkozás azonnal kiesik a kedvezményes kategóriából, és attól a naptól kezdve magasabb árat fizet az energiáért. Ha mi jelentjük be, hogy már nem vagyunk jogosultak a kedvezményre, akkor attól kezdve a piaci árat számolják, de ha ezt a szolgáltató veszi észre, akkor a piaci ár 120%-át kell a jövőben fizetni. Ugyancsak 120%-ot kell fizetnie annak, aki nem küldi be a kért nyilatkozatot és a jogosultságot alátámasztó iratokat a szolgáltatónak. 

Nagy Csaba

Forrás: 484/2022 kormányrendelet