A sikeres vendéglátók és szállásadók szakmai lapja

Ügyfélszolgálati telefonszámunk: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu vagy üzenhet a weblapról

Keresés

Az elmúlt hetek kedvező időjárása élénkítette a magyarok foglalási kedvét. Ez a júliusi telítettségen is látszott, és hatással volt az augusztusi előfoglalásokra – közölte a Szallas.hu portál. Az online szállásközvetítő legfrissebb adatai alapján a nyári foglalási mennyiség 19 százalékkal ugyan elmarad a tavalyi rekord nyártól, és a bázisnak tekintett, pandémia előtti 2019-es szintet is alulról súrolja.

Az utazók az idén előbb kezdték el lefoglalni a vakációhoz a szállást, a szezonhoz közeledve azonban nem nőtt tovább a kereslet. A szezon egyértelmű nyertese Visegrád, ahol közel 10 százalékkal nőtt a nyári foglalások száma. Összesítésben továbbra is Siófok a legkedveltebb úti cél, ezt követi a sorban Hajdúszoboszló, Budapest, Eger és Gyula. Régiós szinten az előző évek nyári trendjeihez hasonlóan a Balaton a legnépszerűbb, mostanra már minden 3. nyári foglalás ide szól, míg egy hónapja csupán minden 5. foglalás volt balatoni. 

Az adatok szerint idén nyáron az éjszakánkénti átlagár egy fő részére Budapesten és vonzáskörzetében a legmagasabb, 14 400 forint. Ezt követi a Balaton 12 500 forinttal, és a Nyugat-Dunántúl 12 ezer forinttal. A Tisza-tó a legolcsóbb az átlagárakban, itt 9311 forint egy fő részére egy éjszaka. Tavalyhoz képest nagyobb léptékű a drágulás a Tisza-tónál, mint a Balatonnál, előbbinél 16,5 százalékos, utóbbinál 15,3 százalékos a változás. A mérsékeltebb balatoni drágulás fő oka, hogy a tavalyi évben már jelentős áremelkedés történt a régióban. Idén a Velencei-tó drágult legkevésbé a vízparti régiók közül, kicsivel több mint 11 százalékos az áremelkedés a nyárra, ez átlagosan 1200 forintos drágulást jelent. 

A szállástípusok közül a hotelek átlagára a legmagasabb, egy főnek egy éjszaka átlagosan 20 600 forint. A panzióknál 11 400 forint, az apartmannál 9100 forint, míg a vendégházaknál 8800 forint. Az előfoglalások alapján a nem hotel típusú szálláshelyek a foglalások 74 százalékát teszik ki az előző évekhez hasonlóan, közülük is az apartman a legkeresettebb, a foglalások több mint harmadával. A foglalások negyedét júniusban és júliusban is SZÉP-kártyával fizették, és 7 százalékkal többen használták ezt a fizetési opciót a tavalyi nyárhoz képest. A turisztikai attrakciók közül az Egri Vár, a Szalajka-völgy, a Szépasszony-völgy, a Cserkeszőlő Fürdő és Gyógyászati Központ és a Hajdúszoboszlói Gyógyfürdő a legkeresettebbek.

Forrás: MTI