A sikeres vendéglátók és szállásadók szakmai lapja

Ügyfélszolgálati telefonszámunk: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu vagy üzenhet a weblapról

Keresés

Enyhített és egyben szigorított is a kormány az italok beszerzését szabályozó törvényen. Mostantól nem tiltják teljes egészében a versenyt korlátozó, kizárólagos megállapodásokat, csak akkor, ha az üzlet összes italbeszerzésének 80 százaléka egy gyártótól származna. A tilalom alá eső termékek köre viszont bővült, mostantól minden gyümölcslé is ide tartozik.

 Alig fél éve vezette be a kormány a sör, üdítő és ásványvíz forgalmazását alaposan megváltoztató intézkedését, s már itt is van a szabály módosítása.

A nyáron elfogadott rendelkezések lényege: sör, üdítőital és ásványvíz forgalmazásra nem köthető olyan szerződés, ami alapján egy vendéglátó üzlet vagy szálláshely valamilyen versenyt korlátozó kötelezettség vállalására lenne kötelezhető. A gyakorlatban ez a kizárólagos vagy döntően meghatározó szerződések tilalmát jelenti. Például nem mondhatja azt az italforgalmazó cég, hogy a vendéglő köteles legalább 85 százalékban az ő termékeit vásárolni.

Ezt a rendelkezést most enyhítették. A jövőben csak akkor kell figyelembe venni a versenyt korlátozó szerződések tilalmát, ha a szerződés alapján a vállalkozás egy gyártótól vásárolná meg a teljes italkészletnek legalább a 80 százalékát. A 80 százalékos kötelezettséget az összes beszerzésre együttvéve kell figyelembe venni. Állandó vendéglátóhelyeknél évente, alkalmi rendezvényeknél pedig rendezvényenként kell figyelni a szabály betartására. Azaz, még egy konkrét márkához köthető sörfesztivál esetén is ügyelni kell arra, hogy legalább két külön gyártó legyen jelen és mindegyik legfeljebb a teljes választék 80 százalékát szállíthatja.

Ha egy gyártó szállítása sem éri el összesítve a 80 százalékot, akkor semmilyen korlátozás nincs a szerződések tartalmával kapcsolatban. Egy fő megkötés maradt: minden egyes terméknél legalább két különböző gyártó készítményét a listán kell tartani.

Sör forgalmazás

Szigorodtak a sör forgalmazásának feltételei, a kisüzemi sörfőzők javára. Eddig akkor köthettünk kizárólagosságra törekvő szerződést egy beszállítóval, ha vállaltuk, hogy a nagy sörgyár terméke mellett legalább egy kisüzemi sörfőző termékét is kínálni fogjuk. Bevezették erre a 20%-os szabályt: a kisüzemi sörfőzde termékéből legalább 20 százaléknyit kellett eladni, vagy legalább reklámmal, forgalmazási feltételekkel azt biztosítani, hogy ezt a 20%-os arányt a kisüzemi főzde elérhesse.

A mostani szigorítás ezt a „legalább“ utáni részt törölte a törvényszövegből. Tehát már nincs kibúvó: akkor lehet egy nagy céggel legalább az összes sör 80 százalékára vonatkozó szerződést kötni, ha a maradék 20 százalékot ténylegesen egy kisüzemi sörfőzde termékei teszik ki.   

Üdítőital: nem számít a hozzáadott cukor

Kisebb jelentőségű változás, hogy változott a korlátozás tilalma alá eső termékek köre. A korábbi szabály az üdítőitalok fogalmát elég szűkre szabva határozta meg. A nyáron meghatározott termékkörbe ugyanis csak azok az italok kerültek, amelyek a népegészségügyi termékadóról szóló törvény alapján is üdítőitalnak számítanak. Azaz hozzáadott cukrot is tartalmaznak, legalább 8 grammot 100 milliliterenként. Ebbe a kategóriába esnek a szörpök, nektárok, gyümölcs- és zöldséglevek is. Csakhogy a másik törvényre visszamutató megfogalmazással nem nagyon tudunk mit kezdeni például az olyan átmeneti termékeknél, mint a hozzáadott cukor nélkül készülő ízesített ásványvizek.  

A mostani módosítás ezt a kitételt egyszerűsíti le. Nem hivatkozik többé a termékadóról szóló törvényre, nem kell a hozzáadott cukor mennyiségét méregetni. A kizárólagosságot tiltó rendelkezés egyformán kiterjed minden üdítőre, gyümölcs­italra, gyümölcslére, gyümölcsnektárra, ásványvízre és szódavízre is, akár van benne hozzáadott cukor, akár nincs.

Az új intézkedések március elsejétől lesznek hatályosak. Akik olyan, korábban megkötött szerződéssel rendelkeznek, ami nem felel meg a törvénynek, azoknak van még fél évük a módosításra. A korábban megkötött szerződések augusztus elsején hatályukat vesztik, ha nem felelnek meg a törvény előírásainak.

2020. augusztustól hatályos szabály:

Sör, üdítőital, ásványvíz értékesítésével összefüggésben nem tehető olyan jognyilatkozat, vagy nem köthető olyan szerződés, amely alapján vendéglátó üzlet vagy szálláshely (…) versenytilalmi kötelezettség vállalására köteles.

2021. január 1-től hatályos szabály:

Sör, üdítő- és gyümölcsital, gyümölcslé és gyümölcsnektár, valamint ásványvíz és szikvíz (szódavíz) értékesítésével összefüggésben nem tehető olyan jognyilatkozat, amely értelmében a vendéglátó üzlet vagy szálláshely egy naptári évre, illetve az alkalmi rendezvényre vonatkozó összes beszerzésének több mint 80%-a ugyanazon gyártótól származik.

A korábban megkötött szerződések 2021. augusztus 31-ig hatályban maradhatnak.

(2005. évi CLXIV tv. 7/B.§)

Forrás: 2020. évi CXL. tv. 

Nagy Csaba