A sikeres vendéglátók és szállásadók szakmai lapja

Ügyfélszolgálati telefonszámunk: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu vagy üzenhet a weblapról

Keresés

Szállodáknak és panzióknak az év végéig jelentkezniük kell a kötelező szálláshely-minősítésre. A többi szálláshelytípus kap még egy kis haladékot, a magánszálláshelyeket és egyéb szálláshelyeket csak 2022 végéig kell regisztrálni. A panziók csaknem kétharmada semmilyen minősítéssel nem rendelkezik, így most fog kiderülni, hogy hány csillagra is jogosultak. 

A szálláshelyeket ma semmilyen kategóriába nem kell besorolni, nincs semmilyen kötelező minősítés. Korábban nem így volt: 2009-ig a működési engedély kiadáskor kivétel nélkül minden szálláshelyet minősítettek egy kormányrendelet szempontrendszere alapján. Ennek megszűnése óta gyakorlatilag csak a szállodáknak van valódi minősítő rendszere. Ez a jól ismert csillagos rendszer, ami egy nemzetközi szervezet birtokában van. Ez a Hotelstars Union, mely a csillagos besorolásnak a jogtulajdonosa. A szállodai minősítés egy jogdíjas tevékenység. A nemzetközi szervezet minősítése és engedélye nélkül egyetlen szálloda sem hirdetheti magát csillagokkal, nem állíthatja, hogy három-, négy vagy ötcsillagos szálláshelyként működik. Ha így tesz, jogsértést követ el. A szállodánál kisebb szálláshelyekkel viszont a Hotelstars nem foglalkozik. 

A panziók és szállodák többségének nincs minősítése

A panziók minősítésének a kérdése először 2018-ban merült fel. Ekkor jelent meg egy panziófejlesztési pályázat. A támogatás egyik feltétele az volt, hogy a panziónak vállalnia kellett a minősítést egy akkor kidolgozott csillagos rendszer alapján. A KSH adatai szerint Magyarországon körülbelül 1200-1300 panzió működik (a 2019-es adat szerint volt 1273). Ezeknek nagyjából a 40 százalékát minősítették eddig, ugyanis 549 panzió szerepel a panziominosites.hu oldal hivatalos listájában. A minősített helyek között ötcsillagos nincs, négy csillagot 110 panzió kapott. A többi szinte mind háromcsillagos minősítést szerzett, mindössze kettőt értékeltek kétcsillagosra. Valószínű, hogy a panziók jó része a 2018-as pályázathoz kapcsolódva szerezte meg a csillagot, azóta nem volt motiválás a minősítés megszerzésére. 

A szállodák esetében sem sokkal jobb a helyzet. A KSH 2019-ben 1051 működő hotelt regisztrált az országban. A Hotelstars oldalon viszont a minősített szállodák listáján mindössze 332 név szerepel. Megdöbbentő, hogy csak a hotelek egyharmada rendelkezik hivatalos minősítéssel. Holott alig találunk olyan szállodát, ami ne valahány csillagosként hirdetné ajánlatait. Ezek szerint a szállodák csaknem kétharmada jogtalanul használja ezt a megkülönböztetést. 

A mostani minősítési lehetőségektől eltérően az új rendszer kötelező lesz. Ahogy már beszámoltunk róla: egy állami cég, a Magyar Turisztikai Minőségtanúsító Testület Nonprofit Kft. lesz a minősítés gazdája. Náluk kell regisztrálni, s majd ez alapján érkeznek a minősítők felmérni a hely adottságait. A minősítés kötelező működési feltétel lesz, csakúgy, mint 2009 előtt volt. Az első besorolást már a nyitás előtt meg kell csinálni, a meglévő szálláshelyek vizsgálatát pedig 2022 elején fogják elkezdeni. Ehhez az kell, hogy a panziókat és a szállodákat idén december 31-éig regisztrálják a szervezet weboldalán a szallashelyminosites.hu címen. 

Minősítés egységes szempontok alapján

A minősítést országosan egységes szempontok alapján végzik. A szempontrendszer két csoportból áll össze: lesznek minimumkövetelmények, melyek ha hiányoznak, akkor az adott kategória besorolást nem kaphatja meg a szálláshely. Például egy háromcsillagos panzió esetén még elfogadható, ha a recepción a pultnál állva töltik ki a papírokat vendégek. Négy- és ötcsillagos besorolás viszont már csak akkor kapható, ha a recepciópult mellett ülőhellyel is rendelkezünk. A magasabb szintű besorolás magasabb komfortot, nagyobb kényelmet, gazdagabb felszereltséget vár el a szálláshelytől. Egy és két csillagnál nem kell hajszárítót biztosítani, három csillagnál a hajszárító igényelhető, négy- és ötcsillagos besorolásnál viszont már kötelező felszerelése a fürdőszobának. 

A szempontrendszer másik felét a pontozható tulajdonságok jelentik. Itt nincsenek minimum előírások, csak pontszámok. Minél több összegyűlik, annál nagyobb az esély a magasabb minősítésre. Az ötcsillagos besoroláshoz 320 pontot kell gyűjteni, a négycsillagoshoz 200-at, háromhoz pedig már a 120 is elég. Például a klímaberendezés a panziókban egyik kategóriában sem kötelező, de sok pont jár érte. Központilag vezérelt, központi klímáért 4 pontot kaphatunk, a szobákban egyedileg vezérelhető klímákért viszont már 15 pont jár. Vagy az ágyak mérete alapján: három csillagig a minimum 80 centi széles ágy az elvárás. Négy és öt csillag esetén legalább 90 cm szélesnek kell lennie az egyszemélyes fekhelynek. De ha legalább egy méter széles és két méter hosszú ágyakkal rendezzük be a szobát, azért 15 pontot kaphatunk pluszban a minősítés során. Ezeket a bírálati szempontokat előre megismerhetjük, le lehet tölteni a szallashelyminosites.hu weboldalról a szálláshely-típus kiválasztása után. 

Maga a minősítés három lépésből áll majd. Először regisztrálni kell, ennek a határideje a már említett december 31. szállodák és panziók számára. Aki korábban már megszerezte a csillagos minősítést, annak most nem kell újra végigmennie a folyamaton, de regisztrálnia neki is kell. December 31-ig igazolni kell, ha valaki rendelkezik a tanúsító védjeggyel. A minősítés az eredetileg kiadott időpontig marad érvényes. 

Akinek nincs minősítése, annak a regisztráció után el kell végeznie egy önminősítést. Ez gyakorlatilag egy alapos kérdőív kitöltését jelenti. A szálláshely-típusoknál elérhető követelményeken kell végigmenni. Meg kell számolni, hogy milyen berendezés, felszerelés van a panzióban, milyen állapotú stb. Ezt a kérdőívet 45 napon belül kell kitölteni.

Az önminősítés után a harmadik szakasz a helyszíni ellenőrzés lesz. Ezt a kérdőív benyújtása után 120 munkanapon belül fogják elvégezni. Minden helyre két szakértő érkezik, akik a helyi vezetővel vagy megbízottjával együtt végigjárják a szálláshelyet, átnézik a dokumentumokat. Be kell mutatni a vendégek számára elérhető tájékoztatókat, a helyiségek alaprajzát, a szobalistát, étlapot, itallapot. Fontos elem a matractisztítási tanúsítvány is, ezt is kérni fogják. Nézik a vendégpanaszok és vélemények kezelésének folyamatát, így az erre vonatkozó dokumentumokat is be kell mutatnunk. 

Összességében a minősítés akár fél évre is elhúzódhat, végső eredményre legkorábban jövő nyár körül számíthatunk. Ez az első minősítés ingyenes lesz, a későbbiekért már fizetni kell. Hogy mennyit, azt még nem tudjuk, ezt miniszteri rendelet fogja előírni. 

Nagy Csaba