A sikeres vendéglátók és szállásadók szakmai lapja

Ügyfélszolgálati telefonszámunk: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu vagy üzenhet a weblapról

Újabb információk jelentek meg a szeptembertől kötelező adatszolgáltatással kapcsolatban. Elkészült a rendszer tájékoztató weboldala, amely igyekszik teljes körű tájékoztatást adni. Elégedettek mégsem lehetünk, mert a hivatalos weboldalról éppen a kötelező okmányolvasóval kapcsolatban tudjuk meg a legkevesebbet.

„Tényleg  én, mint szállásadó, jogosult leszek bárkinek az okmányait elkérni, azokból adatokat rögzíteni? Vagy ha én megyek valahova, akkor mindenféle, bizonytalan hátterű recepciósok elkérhetik az igazolványom és abból mazsoláznak?“ – fakadt ki nemrég egy vendégház tulajdonosa egy hír megjelenése kapcsán. Nem ő az egyetlen, aki csak most szembesül azzal, hogy szeptembertől nemcsak hogy megnézheti bárki személyi igazolványát a szállás elfoglalása előtt, hanem egyenesen meg is kell tagadnia a szállásadást, ha a vendég nem mutatja be a megfelelő okmányát.

Pedig ezeket a szabályokat nem a múlt hónapban hozták. Csaknem egy éve követjük a kötelező adatszolgáltatás körüli szappanoperát. Nehéz másként minősíteni az újabb és újabb határidők kitűzését, a teljes információhiányt. 

Korábban megírtuk: egy tavaly októberi törvénymódosításban jelent meg először, hogy a vendégek adatait nem kézzel kell feltöltenünk a szálláshely-kezelő program adatbázisába, hanem okmányolvasót kell ehhez igénybe vennünk. A készülékekről semmit sem tudtunk, csak azt tartalmazta erről a rendelet, hogy majd a turisztikai ügynökség közölni fogja a használható eszközök listáját. Ez azonban nem jelent meg (még ma sem látható). Karácsony után egy újabb kormányrendeletben úgy határoztak, hogy a rögzítendő személyes adatok nagy száma miatt csak olyan okmányolvasó fogadható el, ami nemzetbiztonsági minősítéssel rendelkezik. A rendelet továbbra is azt jelezte, hogy majd a turisztikai ügynökség honlapján fognak megjelenni a részletek és az elfogadott készülékekről szóló listák.

A Magyar Turisztikai Ügynökség honlapjáról azt tudhattuk meg, hogy a digitális okmányolvasók használata lesz a VIZA program, ami a Vendég Információs Zárt Adatbázis rövidítése. A cikk szerint a VIZA április elsején indult volna el. Hogy ez nem történt meg, az persze nem nagy csoda, hiszen a szálláshelyek a járvány miatt sokáig zárva tartottak. Így elkészült egy végső módosítás is, ami szerint végül 2021 szeptemberében indul a VIZA, s vele az okmányolvasók kötelező használata is. Ez a határidő egyre közelebb van, ám ma még mindig alig tudni valamit a használandó eszközökről. 

A legtöbb információt ma a VIZA program weboldalán érhetjük el az újdonságokkal kapcsolatban. Ez körülbelül június közepén jelent meg az interneten. Közli a már ismert, általános információkat. Emlékeztet arra, hogy a turisztikai törvény arra kötelez minket, hogy a vendégek adatait a kormány által kijelölt tárhelyen egy zárt adatbázisban rögzítsük. A weboldal szerint a program tervezett indulása szep­tember elseje lesz – ettől kezdve minden szállásadónak rendelkeznie kell egy olyan jóváhagyott szálláshelykezelő szoftverrel, ami a VIZA rendszer számára továbbítja az adatokat. Az adatokat a szálláshely-kezelő szoftver okmányolvasó részén keresztül vagyunk kötelesek rögzíteni. 

Nincs lista a szoftverekről

Nekünk kell gondoskodni arról, hogy az általunk használt program megfeleljen a VIZA rendszer feltételeinek, képes legyen az adatküldésre. Igazolással ekkorra már csak azok a szoftverek rendelkezhetnek, melyek képesek az adatküldésre és kapcsolatban vannak az okmányolvasóval. Az „igazolással rendelkező szoftverek“ menüpontban ugyanakkor még csak általános leírást találunk, listát az elfogadott termékekről még nem.  

Sajnos, a legkevesebb információt éppen abban a menüpontban találjuk, ahol a legtöbb új hírre lenne szükségünk: az okmányolvasókról szóló részben. Csak egy rövid, általános szöveg fogadja az olvasót: „Az okmányolvasó egy olyan eszköz, amellyel a 2016. évi CLVI. törvényben kötelezett szálláshely-szolgáltató, a szálláshely-szolgáltatást igénybe vevők törvényben meghatározott adatait a Kormány által kijelölt tárhelyszolgáltató által biztosított tárhelyre történő továbbítás céljából az azonosításra alkalmas okmányokról gépi úton leolvassa.“ Ennyi, semmi több. Két hónappal a tervezett indítás előtt még mindig nincs lista, nincs még csak egy értelmezés sem arról, hogy milyen eszközt, mennyiért, hol kellene beszereznünk. 

Ingyenes marad a VENDÉGEM

Legtöbbet a gyakori kérdések menüpontból tudhatunk meg. Itt néhány kérdésben sokkal részletesebb tájékoztatást találunk, mint amit a jogszabályokból és a fő menüpontokból ki lehet hámozni. Az „Elfogadott-e a mobilos okmányolvasó alkalmazás?“ kérdésre például az a válasz, hogy igen, amennyiben a jogszabály által elvárt adattovábbításra a mobiltelefonos okmányolvasóval összekapcsolt szálláshelykezelő szoftver igazolással rendelkezik. Megtudjuk azt is, hogy az egyes okmányolvasókról a szálláshelykezelő szoftverek szolgáltatói tudnak majd tájékoztatást adni. Az eszköz beszerzése és működésben tartása viszont a mi feladatunk lesz.

Jó hír, hogy megerősítik itt is: a 8 szoba vagy 16 ágy alatti szálláshelyeknek továbbra is ingyenes lesz a VENDÉGEM szoftver, ami maradéktalanul képes lesz ellátni az okmányolvasással és adattovábbítással kapcsolatos feladatokat is. Ennek a mikéntjéről annyit tudhatunk meg, hogy „a VENDÉGEM szoftverhez nem kell önálló okmányolvasó készüléket csatlakoztatni, mert a VENDÉGEM mobilalkalmazás saját okmányolvasó modullal fog rendelkezni.“ Ugyanakkor azt is olvashatjuk, hogy „a piacon számos okmányolvasó elérhető“ – bár a jogszabályi előírás ellenére egyelőre egyetlen ajánlott szoftvert sem tüntetnek fel a hivatalos weboldalakon. 

Vége az érintésmentes szobakiadásnak?

A kérdésekre adott válaszok viszont egyértelművé tesznek néhány olyan használati kérdést, amik alaposan felforgatják majd egyes szálláshelyek életét. Személyes találkozás nélkül ugyanis nem lehet a jövőben szállást kiadni. Az elmúlt néhány évben örvendetesen terjedő érintésmentes szobakiadást, a digitális megoldások terjedését dobhatjuk a kukába, és ezen a rendszer tervezői még csak nem is sajnálkoznak. Vissza kell menni az időben egy-két évtizedet. Ugyanis kötelező elkérnünk a személyi igazolványt vagy útlevelet, hogy az alapján rögzítsük az okmányolvasóval az adatokat. Ezt csak személyes találkozás során lehet megtenni. Bármilyen napszakban érkezik a vendég, mindenkivel személyesen találkoznunk kell. „Elektronikus adattovábbítással és távoli adatküldéssel a jogszabálynak megfelelően ez a folyamat nem végezhető el“ – írják magától értetődően, nem nagyon törődve azzal, hogy elég sok vállalkozás teljes működési rendjének a felborításával jár ez az elvárás. Kötelességünk tehát, hogy a vendéggel való találkozást az érkeztetéskor megszervezzük. A jogszabály nem engedélyez semmilyen más megoldást, kizárólag a vendég jelenlétében történő okmányolvasás a megengedett eljárás. 

A válaszok megerősítik azt az előírást is, hogy a vendég csak az igazolvány bemutatása után foglalhatja el a szállást. Ha nincs igazolvány, nincs szállás.

Igazolvány nélkül a gyereknek sincs szállás

Egészen abszurd előírás, hogy a jogszabály nem tesz különbséget a vendégek között életkor alapján. “A szálláshely-szolgáltatást igénybe vevő az (…) okmányt a szálláshely-szolgáltatónak az adatok rögzítése céljából bemutatja. Az okmány bemutatásának hiányában a szálláshely-szolgáltató a szálláshely-szolgáltatást megtagadja” – olvashatjuk a jogszabályban (2016. évi CLVI. tv. 9/H §. 2. bek.).

Ez azt jelenti, hogy a 3 éves gyermeknek is fényképes igazolványra lesz szüksége ahhoz, hogy a szállást szüleivel együtt elfoglalhassa. A VIZA oldalának szerkesztői jó tanácsként egyetlen dolgot tudnak javasolni: csináltassunk személyi igazolványt az újszülöttnek is, hiszen ez nincs életkorhoz kötve. Ez annyira abszurd állapot, hogy nem hisszük el, hogy valóban így fog működni a rendszer. Szeptembertől tehát arra kell felkészülnünk, hogy a személyi igazolvánnyal nem rendelkező kisgyermekek nem foglalhatják el a szállást egyetlen magyarországi szálláshelyen sem. A kicsi igazolványának hiánya miatt elutasított családok dühkitöréseit pedig nekünk kell majd elviselni és kezelni. Ha tényleg ezzel a megoldással indul a rendszer, akkor igazán botrányos hónapokra számíthatunk ősztől.

A VIZA rendszert a vizainfo.hu oldalon találjuk. 

Nagy Csaba

%d bloggers like this: