A sikeres vendéglátók és szállásadók szakmai lapja

Ügyfélszolgálati telefonszámunk: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu vagy üzenhet a weblapról

Keresés

Támogatást igényelhetnek azok a vállalkozások, amelyek legalább heti 20 órában foglalkoztatnak február 24. után érkezett ukrán menekülteket. A támogatást az érintett dolgozók lakhatási és utazási költségeire kell fordítani.

A támogatás célja, hogy könnyebben tudjanak munkát vállalni Magyarországon azok, akik a háború elől menekültek el Ukrajnából. Éppen ezért ezt a lehetőséget csak azokkal kapcsolatban lehet igénybe venni, akik február 24. után érkeztek Magyarországra. 

A támogatás lényege, hogy a menekült munkavállaló lakhatását és közlekedését segítse. A kérelmet az őt alkalmazó munkaadónak kell benyújtania. A foglalkoztatás helye szerinti illetékes munkaügyi központhoz kell beadni elektronikusan. A döntés nyolc munkanapon belül megszületik. 

A támogatás a munkaszerződés megkötését követő időszakra állapítható meg. A támogatási szerződés 12 hónapra szólhat, ám ezt még egyszer ennyi időre meg lehet majd hosszabbítani. Az igényelhető összeg a lakhatási és utazási költségek 50%-a lehet, de maximum havi 60 ezer forint munkavállalónként. Ez még a munkavállaló kiskorú gyermekei után kiegészíthető gyermekenként 12-12 ezer forinttal. Ha mindkét szülő azonos munkahelyen dolgozik, akkor csak egyikük veheti fel a támogatásnak a gyermekek után járó részét.

A menekült dolgozó lakhatási és utazási költségeit a munkáltatónak kell megelőlegeznie, a támogatás utófinanszírozással érkezik. A támogatás az összeg felére szól. A másik 50%-ot a munkaadó és a munkavállaló kell, hogy közösen fizesse. 

Példa: egy menekült alkalmazottunk például 120 ezer forintért talál három gyermekével albérletet. Az albérleti díjból így 60 ezer forint lehet az alap állami támogatás, 3 gyermek után azonban még további 3×12 ezer forintra jogosult. Így összesen 96 ezer forint állami támogatást kaphat. A fennmaradó 24 ezret pedig fele-fele arányban fizeti a dolgozó és munkáltatója.

A munkaadónak a támogatásért azt kell vállalnia, hogy a munkaviszony fennállása alatt végig gondoskodik az érintett dolgozó és gyermekei megfelelő körülmények között történő szállásáról és szervezett munkába járásáról.

96/2022. kormányrendelet

Nagy Csaba