A sikeres vendéglátók és szállásadók szakmai lapja

Ügyfélszolgálati telefonszámunk: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu vagy üzenhet a weblapról

Keresés

Egyszeri, összesen 219 ezer forintos támogatást igényelhetnek egyes turisztikai szakmákban dolgozó vállalkozók. A kormány az önfoglalkoztatók számára hirdette meg az új támogatási programot. Azok igényelhetik ezt az egyszeri összeget, akiknek a veszélyhelyzet alatt kényszerűen zárva kellett tartaniuk. 

A vállalkozók számára nyújtott támogatásokat igen szűken mérte a kormány a veszélyhelyzet alatti hónapokban. Az egyes kijelölt szakmákban működő kisadózó vállalkozókat mentesítették az adófizetés alól, továbbá az alkalmazottat foglalkoztatóknak nem kellett megfizetniük a bérek utáni járulékot és megkaphatták a bérköltség felét. Maga a vállalkozó azonban semmilyen kedvezményben nem részesült, saját közterheit is fizetnie kellett akkor is, ha ehhez semmilyen bevétele nem volt. A mostani támogatás ezen tud egy nagyon kicsit enyhíteni.

A kompenzációt kifejezetten azok a vállalkozók kaphatják, akiknek nincs alkalmazottjuk, a bértámogatás igénybevételére nem jogosultak. 

Vállalni kell, hogy a veszélyhelyzet megszűnését követő további két hónapig nem szüntetjük meg a vállalkozásunk. Jól figyeljünk erre, mert ez valójában határidő nélküli kötelezettséget jelent, hiszen nem tudjuk, meddig fog tartani a veszélyhelyzet! 

A kompenzációs támogatás egyszeri összeg lesz, ami a garantált bérminimummal egyezik meg. Azaz egyszeri, 219 ezer forintos támogatást igényelhetünk. 

A jogosultakat tartalmazó tevékenységi listában azokat a vállalkozási területeket találjuk, amelyeknek a működését a kormány az év elején a járvány miatt korlátozta. Ide tartoznak tehát a turisztikai és szabadidős szakmák, a személyszállítók, továbbá a szolgáltatók és a kereskedők is (összesen 56 tevékenységi kör). A listát a kormányrendelet mellékletében találjuk. A kijelölt szakmának tényleges főtevékenységnek kell lennie. Tényleges főtevékenységnek azt kell tekinteni, amiből az elmúlt 6 hónapban a vállalkozónak a legtöbb bevétele, de legalább a bevétele 30 százaléka származott.  

A becslések szerint a támogatás 120-130 ezer vállalkozót érinthet. Az igényléshez szükséges űrlapot a munka.hu oldalról vagy a kormány honlapjáról lehet letölteni, az igényléseket pedig a járási hivatalok foglalkoztatási osztályaira lehet benyújtani a veszélyhelyzet megszűnéséig.

A támogatás egyszeri alkalomra szól. A kormányrendelet nem tesz különbséget vállalkozási forma alapján, így egyéni vállalkozó és betéti társaságban működő vállalkozó is igényelheti. A lényeg, hogy önfoglalkoztató legyen és ne legyen alkalmazottja. Adózási forma alapján sincs különbség, így kisadózók is kérhetik a 219 ezer forintot.. 

Forrás: 310/2021 kormányrendelet

Nagy Csaba