A sikeres vendéglátók és szállásadók szakmai lapja

Ügyfélszolgálati telefonszámunk: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu vagy üzenhet a weblapról

Keresés

Éttermünkben pénztárgép és bankkártyás terminál is van. Vendégeink a fogyasztásukat készpénzzel, bankkártyával és azonnali átutalással fizetik ki.  Itt jön a hadviselésünk a könyvelővel. Szerinte a terminálos és az átutalásos befizetések áfáját külön kell könyvelni, a mi pénztárgépszalagunkról pedig nem állapítható meg, hogy ki, mit, hogyan fizetett. Kinek van igaza? 

A könyvelőknek majdnem mindig igazuk van

Jelen esetben olvasónk könyvelőjének igaza van. A könyvelőnek a pénztárgép napi zárása lesz az “alap”, ebből fogja áfa szerinti bontásban elszámolni a bevételt. A könyvelő azonban csak akkor tudja a terminálos és az azonnali átutalásos bevételt áfa szerint lekönyvelni, összevezetni a bankszámlára érkezett befizetésekkel, ha a pénztárgépbe ezek helyesen vannak beütve. 

Tehát a legfontosabb a pénztárgépbe helyesen rögzíteni a nyugtához tartozó fizetési módokat és áfakulcsokat. A pénztárgépek három különböző fizetési módot tudnak rögzíteni:

– készpénz (ez lehet forint vagy valuta)

– bankkártya és

– egyéb fizetési mód. Az azonnali átutalásra itt kell egy új fizetési módot felvinni, a NAV tanácsa szerint “AFR” jelöléssel. 

Ha így rögzítjük a pénztárgépbe vendégeink fogyasztását, akkor a nap végén nyomtatott zárószalag alapján könyvelőnk már könnyen be tudja azonosítani a bankszámlára érkezett befizetéseket. Léteznek már olyan pénztárgépek, melyekből az időszakos forgalmi adatok elektronikusan továbbíthatók a könyvelő rendszerébe. 

Kis Zsuzsanna