A sikeres vendéglátók és szállásadók szakmai lapja

Ügyfélszolgálati telefonszámunk: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu vagy üzenhet a weblapról

Keresés

A Balaton után a Mátra-Bükk, Budapest környéke, Debrecen és térsége, valamint Tokaj és Nyíregyháza volt a legnépszerűbb térség tavaly a belföldiek körében a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai szerint.

A három legnépszerűbb térség részesedik a fővároson kívüli szállásforgalom több mint feléből, s ezekben a térségekben keletkezik a vidéki szálláshelyek legtöbb bevétele is. A legnagyobb vendégszám, illetve vendégéjszaka-növekedést 2022-höz képest Győr-Pannonhalma térségben könyvelhették el ­– állapította meg az MTÜ.

A vidéki szálláshelyforgalom közel egyötöde, több mint 5 millió vendégéjszaka turisztikai térségeken kívüli településeken realizálódott. Közülük a legtöbb, negyedmillió vendégéjszakát a jelentős üzleti turizmussal rendelkező Kecskemét mondhatta magáénak 2023-ban, a legnagyobb forgalomnövekedéssel pedig (+15 százalék) Szarvas városa büszkélkedhetett.

A külföldi látogatók növekvő utazókedve vidéken is éreztette hatását. A Balaton után Debrecen és térségében, valamint a Bük-Sárvár térségében töltötték a legtöbb vendégéjszakát a külföldiek. A Balatonnál a csehek és németek, míg a büki térségben a lengyelek és a szlovákok voltak a legtöbben.

A teljes lakosságszámához képest a legtöbb vendéget Zánkán, Visegrádon és Zalakaroson fogadták – derül ki az MTÜ összefoglalójából.

Forrás: MTI

Vélemény, hozzászólás?