A sikeres vendéglátók és szállásadók szakmai lapja

Ügyfélszolgálati telefonszámunk: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu vagy üzenhet a weblapról

Keresés

A vendégek és vendégéjszakák számának emelkedéséről számol be turisztikai gyorstájékoztatójában a statisztikai hivatal. A számok szépek, ugyanakkor látszódik a belföldi vendégforgalom megtorpanása is, ami mögött valószínűleg a rezsiválság áll.

Szép adatokat mutat a statisztikai hivatal gyorstájékoztatója a kereskedelmi szálláshelyek szeptemberi forgalmáról. A hónap során 917 ezer vendég 2,2 millió vendégéjszakát töltött el magyarországi szálláshelyen. A vendégek száma 3,8, a vendégéjszakáké 1,3 százalékkal emelkedett a tavalyi év azonos időszakához képest. Márpedig ez nagy szó, a tavaly szeptemberi számok ugyanis az addig rekordnak számító 2019-es szezont is túlhaladták. (Igaz, akkor más volt a számítás, nem az NTAK adta az adatokat.) Ez a plusz 1,3 százalék tehát azt mutatja, hogy van még növekedési lehetőség.

A probléma az, hogy ez a növekedés nem egységes. Az emelkedést egyértelműen a külföldi vendégek okozták. A külföldi vendégek száma majdnem egyharmadával növekedett, az itt töltött vendégéjszakáké 25%-kal. Ezek 75 százalékát szállodákban töltötték. Ráadásul ez a növekvő külföldi turistaforgalom torz képet mutat, mert legnagyobb részben a fővárosra és környékére összpontosul. Minden második külföldi vendégéjszakát Budapesten és a Közép-Duna-vidéken regisztrálták (54%).

A növekvő külföldi vendégforgalommal szemben a belföldi turizmus érezhetően megtorpant. Szeptemberben az előző év azonos időszakához képest a vendégek száma 9,6%-kal csökkent, a vendégéjszakáké 13%-kal lett kevesebb. A belföldi vendégeknek szintén majdnem a háromnegyede töltötte szállodában a pihenését, ám a szállodai éjszakák száma is 13%-kal csökkent. A panziók még jobban, 16%-kal estek vissza. Csökkent a belföldiek aránya az összes vendéghez képest: tavaly még az összes vendég 61%-a érkezett belföldről, idén már csak 53%. Mindez úgy, hogy jó 300-zal több szálláshely tartott nyitva, mint előző évben. 2021-ben 2350 helyen fogadták a vendégeket, 2022-ben 2657-ben.

Látványos jele a változásnak az is, hogy alaposan visszaesett a Széchenyi pihenő Kártyák forgalma. A SZÉP-kártyát csak belföldi vendégek használják, így ha csökken a hazaiak aránya, akkor csökken a SZÉP-kártyás költés is. Így is lett: 2021-ben 2,8 milliárd forintot, 2022-ben 2,1 milliárd forintot fizettek kártyával a szállóvendégek. Ez a 700 millió forint nagyon erős visszaesés egy év alatt a kártyaforgalomban.

Nagy Csaba