A sikeres vendéglátók és szállásadók szakmai lapja

Ügyfélszolgálati telefonszámunk: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu vagy üzenhet a weblapról

Keresés
Balaton régió – Balaton Fejlesztési Tanács

A Balaton terhelésének enyhítésére az elmúlt három évtizedben több olyan műszaki létesítmény épült, amelyek alkalmasak a befolyó vizeken érkező hordalék és felgyülemlett szerves tápanyagok visszatartására. A 2023. október 31-ig megvalósuló fejlesztés célja ezeknek a műszaki létesítményeknek a rendbetétele, felújítása.

A Tapolcai-medence vizei szűrőmezőre kormányozhatók, ahol megfelelő idő után a növényzet tápanyagfelvétele miatt az innen kifolyó vizek minősége kedvezőbb. A vízrendszer létesítményeinek felújításával és a nádas szűrőmező újraaktiválásával javul a tápanyag-visszatartás hatásfoka, így a víz minőségvédelme is. További hat kis vízfolyás torkolati szakaszán felújítják a meglévő hordalékfogókat, uszadékfogókat, új műtárgyakat építenek, helyreállítják a mederburkolatokat, valamint elvégzik a Lovasi-tározó helyreállítását is.

A Balaton legnagyobb vízminőségvédelmi létesítménye, a Kis-Balaton vízvédelmi rendszer nagy műtárgyainak felújítása is a fejlesztés részét képezi. A Balatonba jutó víz minőségét monitoring állomások fogják ellenőrizni, melyek szintén a projekt részeként épülnek meg.

Forrás: MTI