A sikeres vendéglátók és szállásadók szakmai lapja

Ügyfélszolgálati telefonszámunk: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu vagy üzenhet a weblapról

Keresés

Az óév utolsó napjaiban erőteljesen hajrázott a turizmus, így az előzetes várakozásokhoz képest is magasabb lett a szálláshelyek forgalma: karácsonykor 21 százalékkal, szilveszterkor 20 százalékkal múlták felül az előző év végi vendégéjszaka-számokat – közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ).

December 24. és 26. között 130 ezer vendég összesen 243 ezer vendégéjszakát töltött hazánkban. A nemzetközi turisták 25 százalékkal, a magyarok is 18 százalékkal több éjszakát pihentek otthonuktól távol ebben az időszakban, utóbbiak háromnegyede szállodában. Az év utolsó napjaiban még ennél is több, 216 ezer szilveszterező töltötte meg a szálláshelyeket, amelyek forgalma ezalatt 20 százalékkal haladta meg az előző év számait. Ezen belül a belföldi szállásforgalom 15 százalékkal, a külföldi pedig 27 százalékkal nőtt 2022-höz képest.

A karácsonyozók elsődleges célpontja a főváros volt, ahol főként olasz, görög és német turisták ünnepeltek. Szilveszterezni ugyancsak az olaszok, valamint németek és franciák jöttek a legtöbben Budapestre.

A vidéki szálláshelyeket főként osztrákok, csehek és németek népesítették be az ünnepnapok alatt, az óévtől viszont románok, csehek és osztrákok búcsúztak a legtöbben Budapesten kívül. Vidéken a Balaton, a Mátra-Bükk, Debrecen és térsége, valamint Bük-Sárvár volt a leglátogatottabb, karácsonykor éppúgy, mint szilveszterkor.

Az ötödik legkeresettebb úti cél karácsonykor Szeged és térsége, míg az óévbúcsúztatásnál Tokaj és Nyíregyháza volt. A települések közül a fürdővárosok emelkedtek ki: Budapesten kívül Hévíz, Hajdúszoboszló, Zalakaros, Bük, Sárvár és Eger volt a legnépszerűbb – közölte az MTÜ.

Forrás: MTI

Vélemény, hozzászólás?