A sikeres vendéglátók és szállásadók szakmai lapja

Ügyfélszolgálati telefonszámunk: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu vagy üzenhet a weblapról

Keresés

Szállásadással foglalkozó vállalkozásomat bővíteném. Foglalkoznék sporteszköz bérbeadásával és quadtúrákkal is. Hogyan kell a különböző tevékenységeket egy számlán szerepeltetni? 

Különböző tevékenységek számlázásakor két lehetőségünk van. Az egyik az, hogy a vendégnek külön számlát állítunk ki a quadtúráról és egy másikat a szállásról. Ez azonban sok papírmunkával jár.

A másik lehetőség, hogy a többféle szolgáltatásról egy számlát állítunk ki, egy úgynevezett gyűjtőszámlát. 

A gyűjtőszámla kiállításának van egy korlátja. Akkor adhatunk ilyen számlát, ha 

– a szolgáltatások teljesítési időpontja ugyanarra a napra vagy adózási időszakra esik (pl.: negyedéves áfabevallónál ugyanarra a negyedévre) és

– a szolgáltatást ugyanaz az ügyfél rendelte meg.

A gyűjtőszámlán az igénybe vett szolgáltatásokat külön tételenként kell feltüntetni, a hozzájuk tartozó adókulccsal és a teljesítés idejével együtt. Olvasónknak tehát külön soron kell szerepeltetni a szállásdíjat, a quadtúra árát és a sporteszközök kölcsönzési díját. Minden tételnek külön kell megadni a nettó díját, az áfakulcsát, az áfa összegét és a teljesítési idejét is. Nem lehet a tételeket összevonni és egy összegben számlázni!   

Ha vendégünk készpénzzel, SZÉP-kártyával vagy bankkártyával fizet, akkor a fizetéskor azonnal ki kell állítani a számlát. Ha átutalással fizet, akkor megbeszélés tárgya, hogy mikor állítjuk ki róla a számlát, de belátható időn belül kell. A belátható időt az adómegállapítási időszak utolsó napjától számított 8. nap. Tehát egy havi áfás vállalkozónak a novemberi hónapra vonatkozó gyűjtőszámláját december 8-ig kell kiállítania. Egy negyedévesnek elég január 8-ig. 

Sebestyén Szabolcs