A sikeres vendéglátók és szállásadók szakmai lapja

Ügyfélszolgálati telefonszámunk: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu vagy üzenhet a weblapról

Keresés

A csúcsidőszakokban gyakran előfordul, hogy néhány napra vagy akár hosszabb időre szükségünk van plusz emberre. Erre jó megoldás az egyszerűsített foglalkoztatás. Két formája van: az alkalmi munka és a turisztikai idénymunka. A szabályok hasonlóak, de vannak eltérések is, ezért fontos tisztában lenni azzal, hogy mikor melyik formával élhetünk.

Turisztikai idénymunka

Turisztikai idénymunkásokat akkor alkalmazhatunk, ha kereskedelmi jellegű turisztikai szolgáltatási tevékenységet végzünk, azaz:

Rossz hír, hogy a nyári szezonban üzemelő vendéglátóegységek nem alkalmazhatnak turisztikai idénymunkásokat, csak alkalmi munkásokat. De nézzük, hogy miért fontos ez!

Nem ugyanazok a korlátok

Turisztikai idénymunkára januártól decemberig maximum 120 napig foglalkoztathatunk azonos személyt. (Például alkalmazhatunk valakit a szezonra május 1-től augusztus 29-ig. Az egybefüggő 120 nap nem kitétel, csak egy maximum, tehát az év különböző időpontjaiban is megtehetjük, figyelve a 120 napra.) Arra nincs megkötés, hogy összesen mennyi turisztikai idénymunkásunk lehet egyszerre. Egy szálláshelyen tehát akármennyi alkalmi dolgozót felvehetünk a szezonra.

Fontos! Naptári évet nézünk, nem az alkalmazás kezdetétől számított 12 hónapot!

Az alkalmi munkánál sokkal szűkösebb a keret, és a számítás bonyolultabb. Itt már korlátozott a napi alkalmi munkavállalóink száma, valamint az is, hogy meddig alkalmazhatjuk őket. Nézzük!

Mennyi alkalmi munkás foglalkoztatható naponta?

Ez a létszámunktól függ:

Ha nincs főállású foglalkoztatottunk

napi 1 fő

1-5 foglalkoztatott esetén

napi 2 fő

6-20 foglalkoztatott esetén

napi 4 fő 

21-nél több főt foglalkoztató munkáltatónál

a munkavállalói létszám 20 %-a lehet alkalmi munkás

Ez nem azt jelenti, hogy legfeljebb ennyi alkalmi dolgozónk lehet naponta, hanem hogy ennyi az egy napra jutó keretünk. Erre mindjárt visszatérünk, de előbb nézzük meg, hogy hogyan kell számolni a létszámunkat! 

Fontos, hogy a statisztikai létszámot kell nézni. A KSH pontosan megadja, hogy ebbe kiket kell belevenni, de leegyszerűsítve azokat, akik havonta legalább 60 órát dolgoznak nálunk. Nemcsak az alkalmazottak számítanak, hanem azok is, akik például megbízási szerződéssel vagy társas vállalkozó tagként dolgoznak. Őket vesszük alapul a félév átlagának számításakor. 

Először meg kell nézzük, hogy melyik nap mennyien dolgoztak nálunk. A munkaszüneti és pihenőnapokon a megelőző munkanapi létszámmal számolunk, majd ezeket összeadjuk, és osztjuk a hónap napjaival, így meglesz a havi átlagunk. 

Január

1

2 3 4 5 6

7

1 fő

1 fő 1 fő 1 fő 1 fő 1 fő

1 fő

 

14

15 16 17 18 19

20

1 fő

1 fő 1 fő 1 fő 1 fő 1 fő

1 fő

 

21

22 23 24 25 26

27

1 fő

1 fő 1 fő 1 fő 2 fő 2 fő

2 fő

 

28

29 30

31

Összesen: 38 fő Januári átlag: 38/31 = 1,2 fő 1 fő

2 fő

2 fő 2 fő

2 fő

Majd vesszük a hat havi számokat, és abból számoljuk ki a félév átlagos statisztikai létszámát. Mindig a megelőző félév átlaga kell nekünk (januártól júniusig vagy júliustól decemberig). Ha csak pár hónapja működik vállalkozásunk, akkor az egész hónapjainkat kell néznünk.

Így már ki tudjuk számolni, hányan dolgozhatnak nálunk alkalmi jelleggel. 

Ez még azoknál sem egy ember lesz, akiknek nincs alkalmazottjuk. A létszámkeretet ugyanis egyenlőtlenül is beoszthatjuk. Ez azt jelenti, hogy ha a napi keretünk 1 fő, akkor az éves keretünk már 365. Azaz egyszerre akár 365 alkalmi dolgozónk is lehetne, ha az év további részében már senkit sem foglalkoztatunk így.

Nézzünk egy példát!

2022. 1. félév kerete:

A megelőző féléves időszakot kell néznünk: 2021. 7-12. hónapban nem dolgozott senki munkaviszonyban, ezért naponta 1 alkalmi munkavállaló foglalkoztatható: 184 * 1= 184 fő.

2022. 2. félév kerete:

Szintén a megelőző 6 hónapból kiindulva: 2022. 1-6. hónapban az átlagos statisztikai létszám már egy fő volt, ezért naponta 2 fő alkalmi munkavállaló foglalkoztatható: 181 * 2 fő = 362 fő.

Azaz 2022-ben összesen 184 + 362 fő = 549 fő alkalmi munkavállaló foglalkoztatható.

Fontos, hogy ne lépjük túl a kereteket, ha például az év legelején van szükségünk több emberre, de nem vagyunk biztosak benne, hogy alakul az első féléves statisztikai létszámunk, úgy inkább a rosszabb esetet vegyük alapul! A nem jogszerűen bejelentett egyszerűsített foglalkoztatottak jogviszonyát utólag munkaviszonnyá kell átminősíteni, ami fájni fog a pénztárcánknak.

Rövidebb ideig is tud nálunk dolgozni az alkalmi munkás

Láthattuk, hogy turisztikai idénymunkára 120 napig foglalkoztathatunk kollégát. Sajnos alkalmi munka esetében ennél sokkal szigorúbb szabályokat kell betartanunk:

Mire figyeljünk mindenképp?

Az aznapra szóló bejelentéseket visszavonni vagy módosítani csak a bejelentést követő két órán belül lehet. Ha viszont ma jelentettük be a kollégát holnapra vagy hosszabb időre, úgy a munkavégzés napján 9 óráig tudunk mindezeken módosítani, visszavonni.

A munkaszerződést nem kötelező írásba foglalni, de ha használjuk a törvény mellékletében szereplő minta-munkaszerződést, akkor számos nyilvántartási kötelezettség alól mentesülünk. Nem kell nyilvántartani például a rendes, rendkívüli munkaidőt, a készenlétet és a szabadságot sem.

Gond lehet az adótartozás!

Ha megcsúsztunk a fizetendőinkkel, és az adótartozásunk 300.000 ezer forint feletti, akkor sajnos nem leszünk jogosultak az egyszerűsített foglalkoztatásra. 

Júliustól duplázódnak a közterhek 

Júliustól többet kell fizetnünk az EFO-s foglakoztatottak után, pontosabban először a július hónapban keletkezett jogviszonyok után kell majd augusztusban fizetni az emelt összeget.

Turisztikai idénymunka esetén eddig napi 500 Ft-al számolhattunk. Ezt váltja fel egy ,,mozgó”, a minimálbérhez igazodó összeg.

Alkalmi munkavállaló esetén az összeg:

Ez több, mint amit normál munkaviszony esetén fizetni kéne akkor, ha minimálbért kap a dolgozó. A napi minimálbér 9.200 Ft, ebből a normál munkaviszonynál a 15%-os SZJA levonása után a dolgozó megkap: 6.118 Ft-ot. Nekünk pedig keletkezik 1.196 Ft szocho vagy KIVA esetén 920 Ft KIVA fizetési kötelezettségünk. Ez számunkra kedvezőbb, de a munkavállaló zsebében kevesebb maradna. (De mondjuk cserébe biztosított lenne.) Magasabb bérnél már eltűnik a különbség, hiszen az egyszerűsített foglalkoztatáshoz kapcsolódó közterhek nem a kifizetett bérhez igazodnak, magasabb összegnél is ugyanannyi lesz.

Fontos! Egyszerűsített foglalkoztatás esetében alacsonyabbak a minimálbérek:

A maximumokra is figyelni kell. A minimálbér / garantált bérminimum 130 %-áig adómentes csak a fizetés. Ezután a dolgozónak már SZJA-t kell fizetni. Ha a napi minimálbér kétszeresét is túllépjük, akkor bizony már nem minősül a vállalkozási tevékenység érdekében felmerült költségnek, és növeli az adóalapunk, vagyis több adót kell fizetnünk.

Kovács Nikoletta