A sikeres vendéglátók és szállásadók szakmai lapja

Ügyfélszolgálati telefonszámunk: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu vagy üzenhet a weblapról

Keresés

Kiterjesztette a kormány az úgynevezett energiaintenzív vállalkozások támogatását a turisztikai szektorra is. Ezt a támogatást olyan vállalkozások kaphatták, amelyeknek az energiaszámlája eléri az összes árbevételnek legalább a 3 százalékát. Eddig csak a feldolgozóiparban működő, termelő cégek kerülhettek ebbe a körbe, hamarosan azonban a vendéglők és szálláshelyek is elérhetik. 

A sok energiát fogyasztó vállalkozások támogatási programját ősz elején hirdették meg. A vállalkozások két lehetőséget érhettek el: az egyik energiahatékonysági beruházások költségeihez járult hozzá, a másik pedig közvetlenül az energiaszámlák kifizetését támogatta. Ebben az esetben a tavalyi és az idei energiaszámla különbségének a felét kaphatták támogatásként az október és december közötti időszakra. A pályázat feltétele az volt, hogy a 2021-es energiaszámla el kellett érje a vállalkozás árbevételének legalább a 3 százalékát. Ezt a kört nevezte a kormány energiaintenzív vállalkozásoknak.

Egy karácsony előtt megjelent kormányhatározat ennek a támogatási programnak a kibővítéséről döntött. A határozat szerint a kormány megnöveli a támogatási keretet, s összesen 70 milliárd forintot biztosít erre a célra – természetesen egy meghosszabbított határidővel, mely március végéig támogatja az energiaszámlák kifizetését. Továbbá megteremtik annak a lehetőségét, hogy a kerethez a szálláshely-szolgáltatás a vendéglátás területén működő vállalkozások is hozzáférjenek. 

A kormányhatározaton túl amit a programról tudni lehetett, azt a turisztikai ügynökség bejelentéséből ismerjük. Eszerint az ügynökség mintegy 16 ezer vendéglátóhely és 4500 szálláshely támogatásával számol, azaz meglehetősen széles körű lesz a hozzáférhetőség. Energiaköltségként a földgáz, a villamos energia és a távhő árához járul hozzá a program. Az igényelhető támogatás az előző évi (most már 2022-es) és a 2023-as havi számlák különbségének a fele lehet. A támogatást tehát utólag, a számlák kifizetése után igényelheti a vállalkozás. 

A támogatás feltétele most az is, hogy a vállalkozás mindenképpen végrehajtson valamilyen energiahatékonysági beruházást legkésőbb 2024 végéig. Továbbá tartani kell a meglévő létszámot: a vállalkozás legfeljebb 10 százaléknyi dolgozótól válhat meg 2023 ősz végéig a 2022-es létszámhoz képest. 

A pályázat részleteit az nffku.hu honlapon találjuk, Feldolgozóipari KKV Energiaköltség és Beruházás Támogatási Program címen (a cikk írásakor itt még a módosítás előtti, december 15-i állapot látható).

Nagy Csaba