A sikeres vendéglátók és szállásadók szakmai lapja

Ügyfélszolgálati telefonszámunk: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu vagy üzenhet a weblapról

Keresés

Nem számítanak növekedésre az ágazat szereplői az októberben megjelent Turizmus Konjunktúra Index szerint. Mégsem az látszik, hogy egyértelmű lejtmenetre készülnének a vállalkozások. Nemcsak azok lettek kevesebben, akik jó eredményeket várnak a következő hónapokban, hanem azok is, akik visszaesést.

A VIMOSZ, a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány és a GKI Gazdaságkutató Zrt. közös felmérése hónapról-hónapra monitorozza a turisztikai és vendéglátó vállalkozások helyzetét és várakozásait. Figyelik többek között 

Ezeket -100-tól +100-ig értékelik. A -100 jelenti a jelentős romlást, a +100 a jelentős javulást. 

A többség nem számít javulásra

A szálláshelyek többsége nem számít a forgalma élénkülésére az előttünk álló hónapokban. A várt teljesítmény indexe – 6 pontra csökkent októberben. Mindössze a szállásadók 4%-a gondolja úgy, hogy javulni fog a forgalma, 13%-uk szerint vissza fog esni. A nagy többség tehát stagnálásra készül. Érdekes egyébként, hogy mind az optimisták, mind a pesszimisták száma csökkent az előző hónaphoz képest. Míg augusztusban 8% reménykedett a forgalom növekedésében, addig októberben már csak 4% látja pozitívan a jövőt. A foglalások csökkenését várók aránya pedig 24%-ról 13%-ra csökkent.

A vendéglátó vállalkozások közül is kevesebben néznek optimistán az elkövetkező három hónapra, mint szeptemberben. Akkor még fele-fele arányban voltak az optimista és pesszimista várakozások. Ma már csak 4%-uk számol a vendégforgalom növekedésével, ami óriási zuhanás az előző hónap 24%-os számához képest. De a visszaesést várók aránya is csökkent, igaz, jóval kisebb mértékben: 19% számít a vendégszám csökkenésére, ami csak 5 % -kal kevesebb, mint egy hónappal ezelőtt.

Kismértékű elbocsátások jöhetnek

A foglalkoztatás az ágazatban összessé­gében nagyobb, mint tavaly ilyenkor. Ez a növekedés a vendéglátásnak köszönhető, a szálláshely-szolgáltatásban és az egyéb turisztikai szolgáltatásokban ugyanis csökkent a munkaerőigény. Ám szinte biztos, hogy a növekedés nem tart sokáig. A következő három hónapra ugyanis mindhárom területen elbocsátásokban gondolkoznak a vállalkozók. Ezt mutatja, hogy a szálláshely-szolgáltatásban – 6 , a vendéglátásban – 5, és az egyéb turisztikai szektorban pedig – 10 pontra mérték az indexet. Azaz kismértékű leépítést terveznek a vállalkozások.

Nem a teljes költségnövekedés épült be az árakba

A vállalkozások 79%-a emelte árait, és 85%-uk számolt be a működési költségei növekedéséről. Míg a felmérés szerint a vendégek átlagosan 15%-kal fizetnek többet, addig a működési költségek növekedése a 19%-ot is elérte. Ebből következik, hogy a vállalkozások továbbra sem hárították át az összes költségnövekedést vendégeikre.

Sebestyén Szabolcs