A sikeres vendéglátók és szállásadók szakmai lapja

Ügyfélszolgálati telefonszámunk: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu vagy üzenhet a weblapról

Keresés

A turizmusfejlesztési hozzájárulást a vendéglátással foglalkozó vállalkozásoknak 2018-tól kell fizetniük. Az adófizetési kötelezettséget 2020-tól a szállásadókra is kiterjesztették, ám közbejött a koronavírus-járvány. Hogyan kell bevallani, mit kell fizetni a 2020-as turizmusfejlesztési hozzájáruláshoz? 

A turisztikai hozzájárulást az éttermi fogyasztás és a szálláshely-szolgáltatás bevétele után kell megfizetni. Az adó alapja az elért nettó árbevétel, a mértéke pedig a bevétel 4 százaléka. Az adót az áfabevallással azonos időben kell bevallani és befizetni. A 2020-as adóhoz a 20TFEJLH nyomtatványt kell keresni a NAV honlapján.

A kormány a koronavírus miatti gazdasági intézkedések között a turisztikai vállalkozásokat mentesítette 2020-ban a turisztikai hozzájárulás megfizetése alól. A mentesítés március 1-től év végéig tartott. Erre az időszakra nem kell sem bevallani, sem megfizetni ezt az adót. Ez azt jelenti, hogy a negyedéves bevallóknak utoljára az első negyedév után kellett bevallást leadniuk, a II-III-IV. negyedévekre viszont nem. Aki éves áfabevalló, annak a turizmusfejlesztési hozzájárulással is évi egy alkalommal kellett elszámolnia, azaz február 25-ig kellett benyújtani a 2020. január-februári időszakra szóló bevallást.

A tavaly decemberben megjelent 696/2020 kormányrendelet ennek a kedvezménynek a hatályát is meghosszabbította 2021-re, a veszélyhelyzet végéig. Amennyiben a veszélyhelyzet még márciusban véget ér, akkor elképzelhető, hogy a negyedéves bevallóknak is kell arra a néhány töredéknapra bevallást készíteniük, de ez nem túl valószínű. Az első negyedévre feltehetően nem kell már hozzájárulást fizetni. Az éves bevallóknak majd 2022 februárjában kell arra figyelniük, hogy 2021 során meddig tartott a hozzájárulás fizetése alóli mentesség.

 Nagy Csaba