A sikeres vendéglátók és szállásadók szakmai lapja

Ügyfélszolgálati telefonszámunk: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu vagy üzenhet a weblapról

Keresés

Ebben az évben már újra fizetni kell a 4%-os turizmusfejlesztési hozzájárulást. A kormány a járvány okozta gazdasági visszaesés miatt 2020-ra és 2021-re mentesítette ez alól a vállalkozásokat, de 2022-re már nem hosszabbították meg ezt a kedvezményt.

A turizmusfejlesztési hozzájárulást 2017 óta kell fizetniük az idegenforgalomban működő vállalkozásoknak. Az első években csak a vendéglátással foglalkozóknak írták elő ezt a kötelezettséget, majd 2020-ban a szállásadókra is kiterjesztették. Ekkor azonban jött a koronavírus, a kormány pedig a gazdaságvédelmi intézkedések sorában felfüggesztette a turisztikai hozzájárulás fizetését. Így a szálláshely-szolgáltatók gyakorlatilag most, 2022-ben találkoznak élesben először ezzel a kötelezettséggel.

A turisztikai hozzájárulás egy 4%-os különadó, amit az áfához hasonlóan az árbevétel alapján kell fizetni. Azonban amíg az áfánál lehet érvényesíteni a költségeket is, a turisztikai hozzájárulásban nem. A teljes árbevétel alapján kell a hozzájárulást megfizetni, függetlenül annak költségeitől. 

A hozzájárulás alapja a szolgáltatás áfa nélküli értéke. Az éttermi vendéglátás és a szálláshely-szolgáltatás után kell fizetni, ezek számítanak bele a hozzájárulás alapjába. Erre kell a 4 százalékot számolni. Az adót az előírt áfabevallással egyidőben kell teljesíteni, de nem az áfabevalláson, hanem egy külön űrlapon (idén 22FEJLH néven). Aki tehát negyedéves bevalló, annak ezt is negyedévente kell küldenie. Aki évente vallja be és fizeti az áfát, annak ezt is évente egy alkalommal kell bevallania. 

Bár az áfabevallással egy időben kell intézni, de a turisztikai hozzájárulást annak is fizetnie kell, aki nem áfás vállalkozó. Aki nem áfakörös, annak szintén évente egy alkalommal kell bevallást tennie, mindig a tárgyév utáni év február 25-ig. Mivel 2021-re nem kellett sem befizetni, sem bevallani ezt a hozzájárulást, ezért idén még nem kell ilyen bevallást tenni. A havi áfabevallóknak tehát februárban, a negyedéveseknek áprilisban, az éves bevallóknak és áfamenteseknek pedig 2023 februárjában kell bevallani és befizetni a bevétel 4%-át turisztikai hozzájárulásként.  

Idén már az IFA-ra sincs kedvezmény

Szintén az általános szabályok szerint kell már bevallani és fizetni ebben az évben az idegenforgalmi adót. A veszélyhelyzet alatt ennek a beszedését is felfüggesztették, de ez a kedvezmény 2021. június 30-án véget ért. Idén tehát már nincs semmilyen átmeneti időszak, év elejétől a korábbi, normál rend szerint kell az adót kezelnünk. 

Az idegenforgalmi adóval kapcsolatban egy változás történt. Nem kell adót fizetni azok után az egészségügyi dolgozók után, akik közszolgálati kötelezettségüket teljesítik. Az egészségügyi dolgozók ugyanis az új szerződésük alapján átvezényelhetők a lakóhelyüktől eltérő településre is. Ilyen esetben fel kell menteni őket az idegenforgalmi adóra vonatkozó kötelezettség alól.  

Nagy Csaba