A sikeres vendéglátók és szállásadók szakmai lapja

Ügyfélszolgálati telefonszámunk: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu vagy üzenhet a weblapról

Keresés

Befagyasztotta a kormány a késedelmi kamat mértékét. Erre a célra 25 százaléknál nem lehet többet kérni, a nagyobb kamatot tartalmazó megállapodások nem érvényesek. 

A folyamatosan növekvő jegybanki alapkamat húzza magával azokat a kamatokat és más tételeket is, amik az alapkamathoz vannak kötve. Ilyen a késedelmi kamat is.

A Polgári Törvénykönyv szerint, ha az adós magánszemély, akkor pénztartozás esetén a késedelmi kamat a jegybanki alapkamattal egyezik meg. A késéssel érintett naptári félév első napján érvényes alapkamatot kell nézni. Ha a tartozásra egyébként banki kamatot is számolnak, akkor a késedelmi kamat a banki alapkamat egyharmada, viszont a banki kamatnak és a késedelmi kamatnak együtt el kell érnie az alapkamatot. Késedelmi kamat akkor is jár, ha egyébként a pénzkölcsön kamatmentes volt. A mostani félév első napján a jegybanki alapkamat 7,75% volt, év végéig ez az irányadó. Kamatmentes tartozásra tehát most 7,75% a késedelmi kamat, kamattal terhelt hitelre pedig 2,58%, de úgy, hogy a banki kamatnak és a késedelminek együtt el kell érnie a legalább 7,75%-ot.

A vállalkozások közötti szerződéseknél ennél jóval magasabb a késedelmi kamat. A késedelmi kamat itt a jegybanki alapkamat plusz 8%, azaz most legalább 15,75%-ot kell a késve fizetett kölcsönök után pluszban megtéríteni (2013. évi V. tv. 6:48. és 6:155 §).

A november elején megjelent kormányrendelet ideiglenesen a fenti törvény eltérő alkalmazását írja elő. A késedelmi kamat eszerint nem lehet magasabb évi 25%-nál. Ha a szerződési feltételek ennél magasabbat írnának elő, akkor a 25% fölötti részt úgy kell tekinteni, mintha azt ki sem kötötték volna.

A 25%-os maximális mérték azt mutatja, hogy a kormány a jegybanki alapkamat további emelésével számol. Ezt ugyanis csak akkor haladná meg a vállalkozások késedelmi kamata, ha legalább 17%-os lenne a jegybanki alapkamat. Jelenleg 13%.

Szerződésben egyébként a törvényben meghatározottnál magasabb késedelmi kamatot is kiköthetnek a felek, a most bevezetett 25%-os korláthoz azonban akkor is tartanunk kell magunkat.

Forrás: 454/2022 kormányrendelet

Nagy Csaba