A sikeres vendéglátók és szállásadók szakmai lapja

Ügyfélszolgálati telefonszámunk: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu vagy üzenhet a weblapról

Keresés

Nem kell megfizetni az idegenforgalmi adót a szálláshelyekre befogadott ukrán menekültek után. 

Március első hetében már több mint 100 ezer menekült érkezett Ukrajna felől Magyarországra. Jelentős részük itt is marad, így gondoskodni kell szállásukról és megélhetésükről is. Az ország egész területén számos vállalkozó és önkormányzat is úgy döntött, hogy térítés nélkül a menekültek javára hasznosítják  a szálláshelyek egy részét. Vagy közvetlenül szállásolnak el embereket, vagy egy-egy segélyszervezeten keresztül ajánlják fel a szálláshelyeket. A korábbi szabályok szerint a szállásadónak az ingyen felajánlott szálláshelyek után is meg kellett fizetnie az idegenforgalmi adót. Ezt korrigálta a március 7-i kormányrendelet. 

Az intézkedést visszamenőleg vezették be: február 24-étől kezdődően nem kell alkalmazni a helyi idegenforgalmi adóra vonatkozó rendelkezéseket azokkal kapcsolatban, akik Ukrajna területéről érkeznek és a megelőző időben jogszerűen tartózkodtak Ukrajna területén. Ez tehát az ukrán állampolgárokra is és azokra is vonatkozik, akiknek a lakóhelye más országban van, csak a háború kitörésekor Ukrajnában tartózkodtak. 

A helyzet iróniáját mutatja, hogy a kormány ezzel a rendelettel egy törvényt módosított, a helyi adókról szóló törvény előírásait írták át. Ezt a koronavírus-járványra hivatkozva lehetett megtenni: ez az alapja annak a felhatalmazásnak, hogy a kormány rendelettel módosíthat bármilyen törvényt is. Így a menekültekkel kapcsolatos rendelet is a járvány okozta veszélyhelyzet megszűnéséig maradhat hatályban. 

87/2022. kormányrendelet

Nagy Csaba