A sikeres vendéglátók és szállásadók szakmai lapja

Ügyfélszolgálati telefonszámunk: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu vagy üzenhet a weblapról

Keresés

Mikor kell beszednünk az idegenforgalmi adót a munkásoktól? És vajon mi a helyzet a céges tréningekkel? Az vajon munkának számít? Lássuk a részletszabályokat! 

Idegenforgalmi adót (ifa) az a magánszemély fizet, aki nem állandó lakosként az önkormányzat területén legalább egy vendégéjszakát eltölt. Nem állandó lakos az, akinek nincs lakóhelye vagy tartózkodási helye az adott önkormányzat területén. Persze vannak kivételek. Nem kell ifát beszedni:

Az tehát nem elég, hogy valaki dolgozni jön, és nem turistáskodni. Csak akkor nem kell ifát fizetnie, ha a munkáltatójának székhelye, telephelye van a településen. (Kölcsönzött munkavállalónál ez a bérbeadó és a bérbevevő vállalkozás telephelye és székhelye is lehet).

Az sem számít, hogy a munkáltató bérli-e szállást vagy a dolgozó, az ifa fizetést ez nem befolyásolja. Adófizetési kötelezettsége egyébként a megszálló vendégnek van, tehát a magánszemélynek. A munkáltató persze kifizetheti az adót, ha a településen való tartózkodás a munkavégzéssel függ össze. De ez minket nem érint.

Fizetnek-e ifát a tréningre érkezők? 

A szabályok szerint a munkavégzés céljából ott tartózkodó dolgozó mentes az adó alól. A fő kérdés az, hogy a  tréning munkavégzésnek minősül-e?

A tréningen való részvétel akkor minősül munkavégzésnek, ha a részvételt a munkáltató kötelezően előírta a munkavállaló számára. Erről érdemes nyilatkoztatni a megrendelőt. Ez fogja igazolni egy ellenőrzésnél, hogy miért nem szedtük be az ifát. Természetesen itt is feltétel, hogy a társaság rendelkezzen telephellyel vagy székhellyel a tréning helyszínéül szolgáló településen. Ha ez a két feltétel teljesül, akkor nem kell beszednünk az ifát a tréningre érkezőktől.

Más a helyzet, ha a helyi vállalkozás vezetője felhív minket, hogy a pesti irodában dolgozó kollégája jönne hozzánk pihenni. Ekkor a munkavállaló tartózkodása nem kapcsolódik a munkavégzéséhez, így nem mentesülhet az ifa megfizetése alól. 

Fontos! Az idegenforgalmi adót a szállásadónak kell beszedni, bevallani, majd megfizetni. Ha ezt elfelejtjük megtenni, akkor is ki kell fizetnünk. Az ifa összege független a szállásdíjtól, ingyenes szobakiadás esetén is be kell szedni.

Kovács Nikoletta