A sikeres vendéglátók és szállásadók szakmai lapja

Ügyfélszolgálati telefonszámunk: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu vagy üzenhet a weblapról

Keresés

A rendkívüli mértékben megemelkedett energiaárak enyhítésére a kormány lehetővé tette a kisvállalkozások számára is, hogy belépjenek a rezsicsökkentésbe. Azaz a vállalkozások is a lakossághoz hasonlóan, hatóságilag megszabott, alacsony áron vásárolhatják az áramot. Az intézkedés fél évre szól és csak az áramra érvényes, a gázra nem. 

A rezsicsökkentésnek nevezett árképzést 2013-ban indította el a kormány. Az intézkedésnek az a lényege, hogy a lakossági fogyasztók egy fix hatósági áron kapják az energiát. Az általuk fizetett díjnak semmi köze az energiahordozók valódi árához. A piacon a gáz és az áram ára többszöröse a lakosságinak.

A rezsicsökkentett árra az úgynevezett egyetemes szolgáltatási körbe tartozó fogyasztók jogosultak. Ide tartoznak a lakossági fogyasztók és azok a vállalkozások is, amelyek egy bizonyos mennyiségnél kevesebbet használnak. Gáz esetén ez azt jelenti, hogy a fogyasztási hely 20 köbméter/óra alatti gázmérővel rendelkezik. Az áram esetén pedig a lakosság mellett azokat a kisfeszültségű fogyasztókat sorolja ide a törvény, melyek együttesen 3×63 ampernél nem nagyobb csatlakozási teljesítménnyel rendelkeznek. Emellett ilyen szerződést köthettek például az önkormányzatok, az intézmények, vallási közösségek stb. 

Természetesen joga van bárkinek távozni az egyetemes szolgáltatási rendszerből, és piaci alapon szerződni az energia vásárlására. Ezt sok vállalkozás és talán néhány lakossági fogyasztó is megtette azokban az években, amikor a piaci áron vásárolt energia olcsóbb volt a rezsicsökkentett hatósági árnál. Mostanra viszont ez megfordult, a piaci ár többszöröse lett a hatósági árak. 

A 10 fő alatti kisvállalkozások áttérhetnek a lakossági díjszabásra, de csak június végéig

A kormány november végén jelentette be, hogy lehetővé teszik a rezsicsökkentett ár fizetését a kisvállalkozások számára is. Decemberben meg is jelent az erről szóló rendelet. Azonban – mint kiderült – a tényleges megoldás tartalmaz két korlátozást: egyrészt a kedvezmény csak határozott időre szól, másrészt az áramnál sokkal nagyobb mértékben dráguló gáz árára nem vonatkozik. 

A kormányrendelet tehát lehetővé teszi, hogy azok is szerződést kössenek az egyetemes szolgáltatásra, akik erre korábban nem voltak jogosultak, vagy akik most a piaci szerződésükből visszatérnének az egyetemes rendszerbe. A szerződésre minden mikro-, kis- és középvállalkozás jogosult, amelynek összes foglalkoztatotti létszáma legfeljebb 10 fő és a vállalkozás 2021. november 22. előtt jött létre. További feltétel nincs, azaz nem kell vizsgálni az előírt csatlakozási teljesítményt. A szerződés viszont csak határozott időre szólhat. Az áttérő vállalkozások csak június 30-ig jogosultak az egyetemes díjszabást igénybe venni.

Új szerződést kell kötni az áramszolgáltatóval

Az igénylés nem egyszerű. A vállalkozásnak fel kell mondani a meglévő szerződését az áramszolgáltatójával, és új szerződést kell kötnie. Az első lépés tehát a mostani szerződés felmondása, vagy elállás a szerződéstől (hogy mit kell alkalmazni és milyen feltételekkel, az az áramszolgáltatóval kötött konkrét megállapodás szövegétől függ). Ezt követően be kell jelenteni az egyetemes szolgáltatásra vonatkozó igényt az áramszolgáltatóhoz. Egyetemes szolgáltatásra ma két társaság jogosult: az E.On, a saját szolgáltatási területén, és az MVM az ország egész területén. Közülük lehet választani. 

A villamos energia rezsicsökkentett ára körülbelül 31 forint/kWh, ezt tehát fél évre kaphatja meg a vállalkozás. Arra ügyelni kell, hogy tényleg megfeleljünk az igénylési feltételeknek. Ha ugyanis jogosulatlanul kérjük az egyetemes díjszabás szerinti árat, akkor a piaci ár dupláján, de legalább az egyetemes ár ötszörösén fognak velünk elszámolni. Ez körülbelül 151 Ft/kWh. 

A három jogosultsági feltétel tehát a következő:

– mikro- kis vagy középvállalkozás legyen (évi 4 milliárd forint árbevétel alatt)

– nem lehet 10-nél több alkalmazott

– 2021. november 22. előtti alapítás.

Forrás: 670/2021. kormányrendelet

Nagy Csaba