A sikeres vendéglátók és szállásadók szakmai lapja

Ügyfélszolgálati telefonszámunk: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu vagy üzenhet a weblapról

Keresés

Nem lehet megúszni: rohamos gyorsasággal emelkedik a gáz és az elektromos áram vállalkozói ára. A januártól kötött szerződések a maihoz képest kétszeres vagy még magasabb árat is tartalmazhatnak. A világpiacon a gázért a tavalyi ár huszonnégyszeresét kérik, és a korábbi többszörösét kell fizetni az elektromos áramért is. Ez a magyar vállalkozókat is el fogja érni, legkésőbb januártól kell számolni a többszörös energiaköltségekkel.

A gáz és az elektromos áram árát Magyarországon két különböző rendszerben mérik. A lakossági fogyasztók és az erre jogosult kisebb vállalkozások hatósági árat fizetnek. Ez az úgynevezett rezsicsökkentett ár, aminek semmi köze ma már a valóságos költségekhez. Sok éven át magasabb díjat fizettünk, mint amit a világpiaci ár indokolt. Mára megfordult a helyzet, a gáz hatósági ára ma a közelébe sem ér a valósnak. 

A világpiaci ár a huszonnégyszerese a 2020-as év elejeinek

A hatósági ár miatt a lakosság nálunk észre sem veszi azt a hullámvasutat, amin a gáz ára ebben az évben utazik. Néhány éve az energiahordozók kifejezetten olcsónak számítottak, és egész Európában tele voltak a tározók. Magyarországon a vállalkozások egy része kifejezetten azért tért át a piaci energiavásárlásra, mert a hatósági árnál olcsóbban szerettek volna vásárolni. És a szolgáltatók tudtak is nekik megfelelő ajánlatot adni. Ma már nem így van. A gáz tőzsdei ára éveken keresztül 10-20 euró között mozgott megawattóránként. A mélypont 2020 elején 3 euró körül volt. A mostani ár pedig 73 euró, azaz 2020 elejéhez képest huszonnégyszeres áron lehet megvásárolni. 

A lakosság nagyjából negyedárat fizet

Ezt a tőzsdei árat nem könnyű a magyar fogyasztói árakra átszámolni. Nagyjából a gáz fogyasztói árának a fele az energiahordozó tényleges ára, a többi az áfa és fix hatósági díjak, amik például a gázhálózat működtetését szolgálják. De köbméterre átszámolva ma azt láthatjuk, hogy a lakossági fogyasztó körülbelül 66 forintot fizet köbméterenként, miközben a tőzsdei ár ma már 270 forint fölött mozog. 

A hatósági árat ma Magyarországon a lakosság és a kisvállalkozások fizetik. Ez az úgynevezett egyetemes szolgáltatás, amire az jogosult, aki 20 köbméter/óra alatti gázmérővel rendelkezik. Ezen belül is több kategória létezik: évi 1200 köbméter felhasználás alatt olcsóbb a gáz, mint fölötte (ez az I. és II. díjkategória). Továbbá a lakossági fogyasztók alacsonyabb áron kapják az energiát, mint a kisvállalkozások. 

Aki piaci áron veszi a gázt, annak nagyon drága lesz

A 20 köbméter/óra feletti kapacitású mérővel rendelkezők viszont már nem jogosultak az egyetemes szolgáltatásra. Ők piaci áron vásárolják a gázt. Amikor alacsony volt az energia ára, sok kisvállalkozót is rávettek arra, hogy az egyetemes szolgáltatást elhagyva piaci alapon kössön szerződést. Az ígéret az volt, hogy tartósan alacsonyabb áron kaphatnak energiát, ha nem a hatósági árhoz, hanem a napi piaci lehetőségekhez igazodnak. Sokáig ez így is volt, most viszont az ellenkező oldalra leng az inga. 

A piaci energia beszerzésre kötött szerződések általában egy hosszabb időre szólnak. Kisvállalkozásokkal a szolgáltatók többnyire éves szerződéseket kötnek, nagyobb cégek viszont akár havi elszámolást is választhatnak. A szerződéses időre az árak fixek. A piaci árat fizető kisvállalkozásoknak a többsége tehát most fog a mértéktelen áremelkedésekkel találkozni. Most kell szerződést kötni a 2022-es szolgáltatásra. 

Az áremeléssel szembesülő vállalkozások két dolgot tehetnek. Vagy áthárítják az áremelést a vevőikre, vagy megpróbálják lenyelni, s bíznak abban, hogy hamarosan normalizálódni fog a helyzet. A jó taktika talán most az, hogy aki teheti, inkább rövidebb időszakra szóló szerződést kössön. Néhány hónap múlva az árak talán visszatérnek a normális közelébe. Egész évre kötött szerződéssel azonban bebetonoznánk a mostani magas árszintet, és egész évben méregdrágán vásárolnánk. 

Az is elképzelhető, hogy egy darabig még felfelé mennek az itthoni árak. Év végével nagyon sok szállítói szerződés lejár, s akik eddig kivártak, alacsonyabb árakban reménykedtek, azok is kénytelenek most új szerződéseket kötni. Különben januártól nem kapnának energiát, nem tudnának működni. Így arra is számíthatunk, hogy év végéhez közeledve a megnövekvő kereslet még jobban felfelé nyomja az árakat. Az az egy biztos, hogy a lakossági szerződéseket kivéve nagyon drága lesz a gáz Magyarországon is, és ez mindenben éreztetni fogja a hatását, aminek az előállításához energia kell. 

A drága energia még feljebb tolja az árakat

Az áremelés áthárítását észre fogjuk venni mindazoknál a vállalkozásoknál, melyek sok energiát, főleg gázt használnak. Egy étterem, pékség, gázzal fűtő szálloda érezni fogja a költségnövekedést. Az idegenforgalomban működő vállalkozásoknak ez már túl sok lesz, a világjárvány hatásainak kiheverése után nem nagyon lehet már tartalék ennek a hatásnak a csökkentésére. A vevők így a kenyér árában, a szállodai szobák díjában az éttermi számlákon fognak hamarosan találkozni a magasabb gázárakkal. 

Nagy Csaba