A sikeres vendéglátók és szállásadók szakmai lapja

Ügyfélszolgálati telefonszámunk: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu vagy üzenhet a weblapról

Keresés

Egyelőre visszavonta a kormány azt a követelményt, hogy az utazók adatainak rögzítése miatt megkövetelje a kisgyermekektől is a fényképes igazolvány bemutatását a szállás elfoglalásakor. Az intézkedés október 29-től egyelőre a veszélyhelyzet végéig tart, reméljük azonban, hogy ennél hosszabb átmeneti időszakot biztosítanak majd. 

A járványügyi veszélyhelyzetet szeptember végén hosszabbította meg legutóbb az ország­gyűlés. A határidő jelenleg 2022. január 22., eddig érvényesek mindazok az intézkedések is, melyeket a kormány a járványügyi veszélyhelyzetre tekintettel hozott. Ezek közé tartozik most már az is, hogy eltekinthetünk a szálláshelyeken a 14 év alatti gyermekek azonosításától. 

Szeptember elseje óta kötelező szkennelni az okmányokat

Szeptember elsején lépett hatályba az az intézkedés, mely az igazolványok ellenőrzésére kötelezi a szállásadókat. Ekkor indult el a VIZA, azaz a Vendég Információs Zárt Adatbázis, melybe fel kell töltenünk a szállás elfoglalásakor a vendégek adatait. Az adatokat nem lehet kézzel felvinni a rendszerbe, ehhez digitális okmányolvasót kell használni. A kötelezettség minden vendégre egyformán vonatkozik. Aki nem mutatja be adatrögzítésre az igazolványát, annak nem adható szállás, el kell tanácsolni akkor is, ha előre kifizette a szolgáltatás díját. Azt viszont a kormány is csak késve és alig hangsúlyozva kezdte kommunikálni, hogy ez a változás a legkisebbekre is vonatkozik. Fényképes azonosító igazolvány, azaz személyi igazolvány vagy útlevél nélkül a kisgyermekek sem foglalhatják el a szálláshelyet. 

Sokan nem értesültek róla

Többször leírtuk, hogy megfelelő előkészítés nélkül ez az intézkedés káoszt hoz magával, ami a szállásadóknál lesz először érezhető. Magyarországon 14 éves kor alatt nem kötelező a személyi igazolvány kiváltása, így nagyon sok gyermek nem rendelkezik semmilyen okmánnyal. A vendégként bejelentkező szülők nagy része pedig nem értesült előre a változásról. Így sokan lettek volna, akik csak a szálláshelyen szembesülnek azzal, hogy a gyermek igazolványának a hiánya miatt az egész család nyaralása meghiúsul.

Valószínű, hogy egy újabb olyan intézkedésről van szó, melynek a következményeit a jogalkotók nem gondolták át előre, vagy észre sem vették. Ugyanis ezt a rendeletet is a hatályba lépése után kevés idővel módosították, minden külön magyarázkodás nélkül. 

Rögzíteni kell a gyerekeket, de nem kötelező az igazolvány

Egyelőre a változás csak a veszélyhelyzet alatt lesz érvényes, azaz jövő év január 22-ig nem kell megkövetelni a 14 év alatti kiskorúaktól az igazolvány bemutatását. A gyermekek adatait a szülő bemondása alapján kell rögzíteni. Fel kell tehát vinni az ő adataikat is. A kötelezően megadandó adatok közül a bemutatott igazolvány száma maradhat csak ki, mivel nincs igazolványuk. 

Ezt a rendeletet a kormány október 14-én adta ki, s rá 15 napra, 29-én lépett hatályba. Így az őszi szünet alatti utazásokat még nem könnyíthette meg a változás, a karácsonyi szünetre tervezett utak során azonban jelentős könnyebbséget hoz a szülőknek és nekünk  is. 

Forrás: 584/2021 kormányrendelet

Nagy Csaba