A sikeres vendéglátók és szállásadók szakmai lapja

Ügyfélszolgálati telefonszámunk: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu vagy üzenhet a weblapról

Keresés

A tavalyi 38.460 helyett idén 39.730 forint adható hétvégi hazautazási támogatásként a lakóhelyüktől távol dolgozó munkavállalóknak.

A hétvégi hazautazási támogatást akkor fizetjük az alkalmazottaknak, ha a munkahely és a lakóhely távolsága miatt nincs lehetőség a napi hazautazásra. A költségeket hasonló módon számoljuk, mint a napi hazautazás esetén. Heti egyszeri, vagy az általánostól eltérő munkarend esetén havi négyszeri haza- és visszautazás költségét kell állnia a munkáltatónak. Az utazási költségek 86 százalékát kell megtéríteni, de van egy maximum is.

A kifizethető legmagasabb költségtérítés összegét minden évben külön rendeletben jelenteti meg az illetékes minisztérium – jelenleg az ITM (Innovációs és Technológiai Minisztérium). Az összeg nagyjából ezer forinttal emelkedik évente. 2010-ben ezt a rendelet 30 ezer forintban állapította meg azzal, hogy évente az infláció mértékével kell növelni. Így 2020-ban már 38.460 forintot fizethettek ki a munkáltatók ezen a jogcímen adómentesen, költségtérítésként. Az összeget 2021-re pedig 39.730 forintra emelték fel.

A támogatást a dolgozók a napi munkába járás költségtérítéséhez hasonlóan használhatják fel. Elszámolhatják a menetrend szerint közlekedő tömegközlekedési eszközre váltott jegyek árát: vonatjegyet, buszjegyet, sőt, akár hajó- és repülőjegyet is.  

A munkáltatónak akkor nem kell megtérítenie ezeket az utazási költségeket, ha a dolgozók szállítását szervezetten, csoportos személyszállítással oldja meg.

Sőt a személygépkocsis hazautazás költségét sem kell kifizetnünk, csak akkor, ha a lakóhely és a munkahely között nincs tömegközlekedés, vagy a dolgozó a munkarendje miatt azt csak nagyon hosszú várakozással tudná igénybe venni. Ugyancsak jár a személyautós térítés annak, aki mozgáskorlátozottsága miatt nem tudja a közösségi közlekedést igénybe venni, vagy annak a dolgozónak, akinek 10 év alatti bölcsődés, óvodás vagy iskolás gyermeke van (ugyanezek a feltételek a napi munkába járási támogatás kifizetéséhez is). Ebben az esetben a munkavégzés helye és a lakóhely közötti távolság alapján kilométerenként 9 forintot kell fizetni a havi korlát figyelembe vételével.

Forrás: 39/2010 kormányrendelet, Hivatalos Értesítő 2021/7. ITM közlemény

Nagy Csaba