A sikeres vendéglátók és szállásadók szakmai lapja

Ügyfélszolgálati telefonszámunk: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu vagy üzenhet a weblapról

Keresés

A turisztikai céllal érkező vendégeket csak akkor fogadhatjuk, ha van védettségi igazolványuk. Fontos ismerni és helyesen alkalmazni a szabályokat, mert a hibás eljárásokkal súlyos pénzbüntetést és bezárást kockáztatunk. 

A kormány a 4 millió beoltott eléréséhez kötötte a szolgáltatásokat korlátozó intézkedések jelentős részének a feloldását. Ezt május elejére érte el az ország, így ma megkötésekkel, de fogadhatunk vendégeket. A védettségi igazolvány megkövetelése sok kérdést felvet, ezeket gyűjtöttük össze olvasóinknak. 

Az üzleti úton lévőknek nem kell igazolvány

A korábbi intézkedéseket nem helyezték hatályon kívül, így a szálláshelyekre ma dupla előírások vonatkoznak. Továbbra is védettségi igazolvány nélkül fogadhatjuk az üzleti célból, például munkavállalás miatt utazó vendégeket. Az utazási célt valamilyen okirattal kell igazolni. Ez a jogosultság azonban csak magára az üzleti, munkavállalási céllal utazóra terjed ki, a családjára már nem. Szintén kivételt jelentenek a szolgálatban lévő honvédek és rendőrök, továbbá a kirendelt egészségügyi dolgozók.  

Csak a kártya jó

Aki nem üzleti vagy oktatási céllal érkezik, csak akkor foglalhatja el a szállást, ha rendelkezik védettségi igazolvánnyal. Egyelőre kizárólag a magyar hatóság által kiállított védettségi igazolvány az elfogadható. Így például hiába kapta meg valaki az oltást, ha csak az oltás után kézzel kiállított igazolást mutatja fel, azt nem fogadhatjuk el. 

A lemondás a vendég kockázata

A védettségi igazolványnak a szállás elfoglalásakor kell rendelkezésre állnia. A szállás lefoglalása még igazolvány nélkül is megtehető, akkor még nem kötelező bemutatni az okmányt. Ez a vendég kockázata. Lehet, hogy arra számítva foglalja le valaki a szállást, hogy mire utazni fog, úgyis megérkezik az igazolvány, csakhogy az késik. (Aki nem kapta még meg az igazolványát, jelezheti az ügyfélkapuján keresztül, személyesen a kormányhivatalban vagy a vedettsegiigazolvany@1818.hu e-mail címen.) Ebben az esetben nem tehetünk semmit, nem adhatjuk ki a szállást az illetőnek. A védettségi igazolvány bemutatásától nem lehet eltekinteni. 

Ilyen esetben a szállásadó nem köteles semmilyen kártérítést fizetni, vagy az előre kifizetett szállásdíjat, előleget méltányosságból visszautalni. A ma foglaló vendégnek tisztában kell lennie a ma érvényes szabályokkal. Az, hogy a kártyája nem érkezik meg időben, nem számíthat előre nem látott körülménynek. Ez teljes egészében az ő kockázata. Lemondás esetén saját, meglévő szabályaink szerint járjunk el, akkor utaljuk vissza a díjat vagy annak egy részét, ha azt általános szerződési feltételeink szerint is meg kell tennünk.

Ilyen lemondás esetén azt a segítséget is felajánlhatjuk, hogy a lefoglalt szállást esetleg későbbi időpontra módosítjuk.

Akinek nincs igazolványa, távoznia kell

Fontos, hogy ne sajnáljuk meg az igazolvány nélkül érkező vendéget akkor sem, ha ott áll családostul, ám kártya nélkül a recepción. Nem szabad beengedni, nem adhatjuk ki méltányosságból a szobát. Már csak azért sem, mert könnyen elképzelhető, hogy a korábbi adóellenőrzések mintájára lesznek próbavásárlásos ellenőrzések. Márpedig sokat veszít, aki a szabályok ellenére beengedi az igazolvány nélküli vendéget. Ha az igazolvány nélkül bejelentkezni próbáló vendég nem hajlandó távozni, kérhetjük a rendőrség segítségét is. A bejelentkezést mindenképpen meg kell tagadni.

Igazolványt a felnőtt, 18 év feletti vendégektől kötelező elkérni. A velük együtt utazó 18 év alattiaknak nem kell igazolvánnyal rendelkezniük, de csak akkor, ha a felnőttel együtt érkeznek. Ebből következik, hogy 18 év alattiakat önállóan, felnőttek nélkül egyelőre nem fogadhatunk. Hamarosan elkezdődik a 16-18 évesek oltása is, így ők is rendelkezni fognak védettségi igazolvánnyal. Akkor már akár önállóan is elfoglalhatják a szállást. Igazolvány nélkül azonban csak felnőtt kísérettel jöhetnek. 

Több napos osztálykirándulások idén valószínűleg nem lesznek, így szülők nélkül érkező gyerekekre csapatostul nem kell számítani. A nyári táborok, utazások rendjét még nem ismerjük – a mai szabályozás egyelőre az üdüléseket nem teszi lehetővé.

Milyen iratokat kérhetünk el? 

A vendég köteles a szállásadó felszólítására bemutatni a védettségi igazolványt. Ebből nem engedhetünk: ha személyiségi jogainak vélt megsértésére kezd hivatkozni, akkor udvariasan el kell tanácsolnunk. Nem tehetünk kivételt, az igazolványt a szabályok szerint be kell mutatni. Nem másolhatjuk, nem rögzíthetjük az adatait, csak megnézhetjük, hogy érvényes-e. 

A védettségi igazolvány mellé el kell kérnünk a személyi igazolványt is, hogy azonosítsuk az igazolvány tulajdonosát. Más igazolványát használni bűncselekmény, a visszaélést a törvény börtönnel bünteti. Ennek ellenére elképzelhető, hogy valaki kockáztatja ezt a szigort, s megpróbál visszaélni az adatokkal. Például más nevére szóló igazolványt mutat fel. Vagy például fiú az azonos nevű apa igazolványával próbál meg szállást foglalni. Az ilyen csalások elkerülése érdekében javasoljuk, hogy mindig ellenőrizzék a védettségi igazolványon feltüntetett adatokat – nevet és a személyi igazolvány számát. Ezzel megelőzhetjük a csalásokat. 

Ha a szülőkkel együtt 18 év alattiak is érkeznek, akkor a kiskorúnak igazolnia kell az életkorát valamilyen igazolvánnyal. Erre csak akkor nincs szükség, ha az életkor nyilvánvalónak tűnik. Kamaszok esetében azonban már nem annyira magától értetődő, hogy valaki 18 év alatti vagy feletti. Az életkort személyi igazolvánnyal, diákigazolvánnyal, útlevéllel, jogosítvánnyal is igazolhatja a kiskorú vendég családja. 

Maszk viselése és szolgáltatások a szálláshelyen

A szálláshelyeken a vendégnek nem kötelező maszkot hordania. A szálláshelyen tartózkodók használhatják a helyben elérhető szolgáltatásokat is, például az edzőtermet, uszodát, de csak akkor, ha védett személynek minősülnek. Azaz, aki üzleti, munkavállalási céllal tartózkodik a szálláson, az nem használhatja a medencét, ha nincs védettségi igazolványa. 

A dolgozók közül maszkot kell hordaniuk azoknak, akiknek nincs védettségi igazolványuk. A védettekre vonatkozóan a maszkviselés szabályait a munkáltatónak kell meghatároznia. Meg nem tilthatja, de döntése szerint kötelezővé teheti minden dolgozó számára. 

Rendezvényt nem tarthatunk. A vendégek saját kezdeményezésre magánrendezvényt tarthatnak a szálláshelyen is, de ez maximum 10 fő részvételét jelentheti. Ez érvényes például az üzleti céllal érkezőkre is, ha értekezletet vagy hasonló összejövetelt tartanának. Munkamegbeszélések, értekezletek, oktatások szervezése is csak 10 fő alatt lehetséges. Ezt úgy kell érteni, hogy egy időben ennyien tartózkodhatnak egyszerre a teremben. 

Továbbra is érvényes a kijárási tilalom éjfél és reggel 5 óra között. A szálláshelyen ezt úgy kell érteni, hogy a szálláson belül a vendégek jogszerűen tartózkodhatnak bárhol, a számukra nyitott helyiségekben, nem kell kötelezően a szobájukban tartózkodniuk. A szálláshely területét viszont nem hagyhatják el. 

Nagy Csaba