A sikeres vendéglátók és szállásadók szakmai lapja

Ügyfélszolgálati telefonszámunk: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu vagy üzenhet a weblapról

Keresés

Február 15-étől oltási igazolványnak nevezzük az eddigi védettségi igazolványt. Aki nincs beoltva, hanem korábbi betegsége miatt kapta meg az igazolványt, annak megszűnik a dokumentum érvényessége. Védettnek csak az számít, aki mind a három oltását megkapta. Az igazolványokat nem cserélik le, a rajta lévő QR kód alapján kell ellenőrizni az érvényességet.

 

Korábban 6 hónapra szóló védettségi igazolványt kapott, aki igazoltan átesett a koronavírus-betegségen. Lejárat nélküli, határozatlan idejű igazolvány pedig annak járt, aki megkapta az első oltását. A védettségi kártya akkor sem járt le, nem vált érvénytelenné, ha a második oltást már nem kapta meg az illető. Régóta lehetett arra számítani, hogy ez megváltozik. Az új rendszer február 15-től érvényes.

Az új előírások szerint védettnek csak azt lehet tekinteni, aki be van oltva. A korábban megállapított betegség nem számít többé védettségnek. Aki erre hivatkozva kapta meg a kártyát, azé érvénytelen lesz (akkor is, ha egyébként a kártyára nyomtatott érvényességi idő még nem telt le).

Az első oltás még nem jár a hivatalos védettség megszerzésével. Aki a második oltását megkapta, annak a kártyája 6 hónapig lesz érvényes. Lejárat nélküli, határozatlan időre szóló oltási igazolványt csak az kaphat, aki mind a 3 oltáson átesett már. Ettől eltérően két oltás elegendő a védettséghez a 18 év alattiaknak, továbbá azoknak, akik első alkalomra az egydózisú Janssen vakcinát kapták. Nekik az első oltás után 6 hónapon belül kell egy másodikat megkapniuk a határozatlan idejű igazolványhoz.

Ami lényeges: a változásoknak megfelelően a kormány nem fog új oltási igazolványokat kiállítani. Mostantól tehát nem elég a védettségi igazolványhoz kötött helyeken a kártya bemutatása, hanem annak érvényességéről is meg kell győződnünk a belépéskor. Ezt csak a kártyán lévő QR kód segítségével lehet megtenni. Az ellenőrzéshez le kell tölteni az EESZT Covid Control nevű alkalmazást. Ezzel olvassuk le a kódot, s a program megmutatja, hogy a kártya tulajdonosának érvényes-e a védettsége vagy nem!

Védettségi igazolványra az érvényes rendelet szerint az alábbi esetekben van szükség:

Forrás: 13/2022. kormányrendelet

Nagy Csaba