A sikeres vendéglátók és szállásadók szakmai lapja

Ügyfélszolgálati telefonszámunk: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu vagy üzenhet a weblapról

Keresés

Vendégeink biztosan örülnek neki, ha az évszakok változását egy kis dekorációval becsempésszük az éttermünkbe, a szálláshelyünkre. Az ősz rengeteg szépséget rejt magában, gazdag a színvilága, és ilyenkor kerülnek elő a plédek, lámpások is, így igazán otthonos, meleg hangulatot teremthetünk. És itt van még a Halloween is, ami nálunk is kedvelt szokássá vált, ezért egy-két egyszerű dísszel mi is könnyen megidézhetjük.  

Rengeteg alapanyag és dekorációs kellék áll a rendelkezésünkre, amivel őszi hangulatba öltöztethetjük az éttermünket vagy a szálláshelyünket. A legfőbb díszítő elemeket maga a természet adja: ilyenek a dísztökök, a sárguló levelek, gesztenyék, tobozok, makkok, őszi virágok (például a krizantém, csarab, korallbokor, díszkáposzta, őszirózsa, mirtuszhanga, csak hogy a legnépszerűbbeket említsük). Ezeket aztán feldobhatjuk még bagoly, mókus, süni figurákkal, és különböző dísztálakba, vázákba rendezhetjük őket.

Érdemes már a bejáratnál az évszakhoz illően fogadni a vendégeket. Az ajtóra tehetünk egy szép őszi-téli hangulatú kopogtatót, koszorút, amelynek szárított, meleg színárnyalatú virág, toboz, csipkebogyó is lehet a kelléke. A teraszra, verandára lámpásokat, tököket és őszi virágokat helyezhetünk el valamilyen kompozícióban, amihez csak egy kis szépérzékre van szükségünk. 

A belső helyiségeinket feldobhatjuk dísztökökkel, amiket sokféle méretben és formában lehet kapni, színeik pedig a fehértől a különböző zöldeken és sárgákon át a sötét narancsig változnak. A kisebb méretűeket mindenféle dekorálás nélkül nyugodtan egy dísztálba rendezhetjük, de ha egy kis csillogást szeretnénk belevinni, akkor aranyszínű akrilfestékkel befesthetjük. Bátran használhatunk más színeket is, a fehér, kék, rózsaszínű tök is szépen mutat, ha jól van elkészítve. Ma már kapható fonálból, anyagból készült tök is, de led világítású kerámia és üvegtököket is beszerezhetünk.    

A pultra vagy az asztalokra kevés alapanyagból mutatós asztaldíszt készíthetünk. Ehhez nem kell más, csak egy fatál, kisebb méretű dísztökök, csipkeszalag, izlandi zuzmó, szárított virágok és termések. A dísztökök szárára kössünk csipkeszalagot és rendezzük el őket a tálon. Az összhatás akkor lesz a legszebb, ha a tökök nem egyforma méretűek, de nem is nagyon különbözőek. A tökök mellé tegyünk izlandi zuzmót, ez is nagyon sok színben kapható. A tál alját fedjük le teljesen, de a peremét ne. Díszíthetjük még virágokkal, termésekkel.

TIPP: Párnákkal és takarókkal könnyen őszi hangulatot varázsolhatunk a szobákban, vagy a teraszainkon, kerthelyiségeinkben. Válogassunk össze olyan mintákat, anyagokat és színeket, amelyek az őszt idézik. Ilyenek például a meleg színárnyalatok, a bordók, mélylilák, narancsok, amelyek nagyon jól illenek az évszakhoz. A plédek legyenek puhák, készülhetnek gyapjúból, mintázhatnak erdei állatokat, de egy egyszerű kockás takaró is megmelengetheti vendégeink szívét. 

Egy trendi halloweeni dísz: a pozsgás tökdekor

A hiedelem szerint Halloween éjszakáján, október 31-én a legvékonyabb az élőket és a holtakat elválasztó vonal, és az elhunyt lelkek megpróbálnak visszatérni. Az emberek pedig azért öltöznek félelmetes jelmezekbe, és díszítik ijesztő elemekkel a házukat, lakásukat, hogy a rossz kísérteteket távol tartsák maguktól. Ezt a pogány ünnepet főként az angolszász országokban tartják, de az utóbbi években nálunk is egyre több program kapcsolódik ehhez a szokáshoz. Tökfaragások, jelmezes összejövetelek, Halloween partik. Ez utóbbiak ma már a nagyobb szállodák programkínálatából sem hiányoznak. Ilyenkor zenés-táncos mulatságot tartanak a vendégeknek. A közös helyiségeket, folyósokat pedig általában stílusosan fel is díszítik, például fekete, narancssárga lufikat, műpókokat, töklámpásokat helyeznek ki.

Ha partit nem is szervezünk vagy tartunk a vendégeinknek, azért elkészíthetjük dekorációnak a Halloweent szimbolizáló töklámpást, aminek a belsejében mécses világít. Ehhez vágjunk ki a sütőtökből különböző ijesztő arcokat, de ha nem akarunk a tök kivájásával bajlódni, fekete alakokat is festhetünk rájuk, ezek is nagyon látványosak tudnak lenni.

Még különlegesebb és divatosabb dekoráció, ha a kifaragott tökökbe pozsgásokat ültetünk, akár élő növényekből, akár műből. Ha az élő virágot választjuk, akkor egy éles késsel vágjuk le a tök tetejét, kaparjuk ki a magját, vájjuk ki a húsát. Az üregbe töltsünk virágföldet és ültessünk bele pozsgás növényeket. A szezon végén, amikor a tök elkezd romlani, kivehetjük a növényeket és cserépbe ültethetjük.

Persze nemcsak tökös dekorációval idézhetjük meg a Halloweent. Egy-egy letört faágat tisztítsunk meg, majd függesszük fel, vagy tegyük vázába, és akasszunk rá damillal elszórtan különböző díszeket. Ehhez például vastagabb fekete papírból kivághatunk denevéreket vagy macskákat. Csinálhatunk vicces-félelmetes figurákat, akár szellemeket lufikból, de készíthetünk hangulatos mécseseket is befőttesüvegből, amit lefesthetünk, körbetekerhetjük anyaggal, papírral. 

Ha mindezekre nincs időnk, akkor a dekoráláshoz vásárolhatunk tematikus gyertyatartókat, műpókokat, pókhálókat vagy Halloween figurákat, matricákat, amiket egyszerűen csak az ablakokra ragaszthatunk. 

Szilágyi Katalin