A sikeres vendéglátók és szállásadók szakmai lapja

Ügyfélszolgálati telefonszámunk: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu vagy üzenhet a weblapról

Keresés

Lezárult a vidéki vendéglátóhelyek támogatási pályázatának első üteme. Júliustól már a cukrászdák üzemeltetői nyújthatják be pályázatukat az üzletenként elérhető egymillió forintos támogatásra. A Magyar Turisztikai Ügynökség közleménye alapján ugyanakkor nagyon alacsonynak tűnik a pályázók száma, úgy tűnik, sokan kihagyják a minimális feltételekkel elérhető támogatást. 

Tavasszal hirdette meg a kormány a vidéki vendéglátóhelyek támogatási programját. Üzletenként egymillió forint az elérhető támogatás, melyért szinte alig kell valamit tenni. A pénzt fejlesztésre lehet fordítani, de gyakorlatilag az energetikai beruházásoktól a konyhai eszközökön át a munkaruha vásárlásáig minden belefér a pályázati keretbe. A támogatás vissza nem térítendő, még önrészt sem kell felmutatni, és gyakorlatilag a teljes összeg lehívható előre, előlegként is. Szinte nincs más dolgunk, mint bekérni pár árajánlatot, és beadni az egymillió forintot igénylő űrlapot az NTAK felületén. Ezért is furcsa, hogy mintha a vártnál sokkal alacsonyabb lenne a pályázat iránti érdeklődés. 

A kiírás szerint a teljes programra a Magyar Turisztikai Ügynökség 13 milliárd forintot fordít. Az egyes területek vállalkozói egymást követően pályázhatnak – első körben, júniusban az egész évben nyitva tartó melegkonyhás éttermek adhatták be igényeiket. Erre a szakaszra az MTÜ 3 milliárd forintot tervezett a rendelkezésre álló 13 milliárdból. 

Valami azonban nem a tervek szerint alakul. A pályázók egységesen egymillió forintot igényelhetnek. Ha tehát a most lezárt keretre 3 milliárd forintot szántak, akkor ezek szerint 3 ezer pályázó jelentkezésére számítottak. Ennek ellenére július másodikán az MTÜ azt tette közzé, hogy az első szakaszban 1600 vidéki étterem nyújtotta be a pályázatát – azaz alig a tervezett kör felét érdekelte az elhozható egymillió forint támogatás. A többiek utólag már hiába ébrednek, az éttermek számára a pályázati szakasz lezárult. 

A kimaradás egyik oka az NTAK-regisztráció hiánya lehet. Bár ennek a végső határideje 2022 közepe volt, még most is nagyon sok olyan vállalkozás működhet, amelyik nem teljesítette ezt a kötelezettséget. Erre utal az is, hogy az MTÜ szerint a pályázat kiírása óta minden területen, például a cukrászdák vagy a büfék körében is megnőtt a most regisztrálók aránya.  

A cukrászdák jönnek

A most induló második körben, július végéig a cukrászdák kerültek sorra. A további tervezett sorrend a következő:

A pályázat nagyon egyszerű, nem érdemes kihagyni. Pályázni üzletenként lehet, nem vállalkozásonként, azaz akinek több üzlete van, többször egymillió forintot is elhozhat. A pályázat benyújtásának a fő feltétele az NTAK-regisztráció. Azok is pályázhatnak, akiknek nem kell adatot szolgáltatniuk, de regisztrációval rendelkezni kell. A vállalkozástól továbbá egy lezárt üzleti év meglétét követelik meg. 

A cukrászdák most 800 millió forintos keretért indulhatnak, azaz a kormány 800 pályázóra számít. Érdekes, hogy a statisztikai hivatal szerint az országban 3800 cukrászda működik, ebből körülbelül 3 ezer lehet a vidéki (budapestiek nem pályázhatnak). Tehát a 3 ezerből eleve csak 800-ra számítanak, s lehet, hogy ezeknek a vállalkozóknak a fele nem is fogja benyújtani a pályázatát. Gyakorlatilag aki elindul, az elhozhatja az egymillió forintot, kockázat nélkül. 


Mire pályázhatunk?

Energiahatékonyság címszó alatt pályázhatunk

Eszközbeszerzés kategóriában vásárolhatunk például a következőkre 

A pályázat ezen a címen érhető el: bit.ly/cukraszdak

Nagy Csaba

Vélemény, hozzászólás?