A sikeres vendéglátók és szállásadók szakmai lapja

Ügyfélszolgálati telefonszámunk: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu vagy üzenhet a weblapról

Keresés

A virtuális világban is meg kell tudni mutatni az egyediséget

“A járvány következtében a nemzetközi turizmus mintegy 30 évet, a hazai turizmus pedig 10 évet lépett vissza árbevétel szempontjából” – mutatott rá Szigetvári József, a Szallas Group vezérigazgatója. A csoport 2020. évi árbevétele 15 százalékkal esett vissza 2019-hez képest. Tavaly ugyanakkor az előzetes adatok szerint meghaladták a 2019-es forgalmat, a rendkívüli nehézségek ellenére. Az AC Nielsen legutóbbi, online kérdőíves kutatása szerint (amit a szallas.hu hírlevélre regisztrált 3000 felhasználó bevonásával készítettek) 2022-ben belföldön 82 százalék tervez legalább annyit utazni, mint a Covid előtt, a következő 3-4 évben pedig a válaszadók 90 százaléka. A kutatás szerint az utazni vágyók egyre inkább preferálják a magas minőségű, prémium szálláshelyeket, például 5 csillagos hoteleket, wellness szállókat. A szállásadók közül pedig az ügyvezető szerint az fog versenyelőnybe kerülni, aki képes az egyediségét a virtuális világban is megmutatni.

Forrás: MTI

Átfogó fejlesztések a Duna-Dráva Nemzeti Parkban

Nyolc tájegység negyven helyszínén történtek fejlesztések a Natura 2000 hálózat dél-dunántúli területein az elmúlt bő két évben. A Villányi-hegységhez tartozó nagyharsányi szoborparkban új fogadóépület és panoráma sétány létesült. A Mecsekben, a Jakab-hegyen megújult a turistapihenő, elkészült az Óbányai-völgyben az új esőbeálló és a Cigány-hegyi kilátó felújítása, továbbá új kilátó pavilon létesült a pécsi Pintér-kertben. Új kilátó épült vagy újult meg Drávaszentesen, a Tolna megyei Pacsmagi-halastavaknál, Bátán és a Gemencben, továbbá madármegfigyelő lesállást, valamint pallósort adtak át a dávodi Földvári-tavi madárparadicsomnál. Baranya, Somogy és Tolna megye számos pontján tájékoztató táblákat, pad-asztal garnitúrákat, tűzrakó helyeket és szemétgyűjtőket telepítettek.

Forrás: MTI

Újabb szabadvízi strandok újulnak meg a nyárra

Országszerte újabb, csaknem 90 fejlesztés valósulhat meg a nemrég zárult strandfejlesztési pályázatnak köszönhetően. Az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) és a kormány támogatásával összesen 3 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásból újulhatnak meg strandok a Balatonnál, a Tisza-tónál, a Velencei-tónál, valamint a Duna és a Tisza mentén. A kiírás elsősorban az akadálymentesítést, a hozzáférhetőséget, valamint a család- és látogatóbarát szolgáltatások kialakítását célozta. A fejlesztések esetében kiemelt figyelmet kap az alapszolgáltatások minőségének emelése, így többek között a vizesblokkok és az öltözőkabinok megújítása, a vízbejutás feltételeinek javítása. A most rendelkezésre álló forrásból zöld felületek újulhatnak meg, de lehetőség nyílik ingyenes wi-fi kiépítésére, árnyékolók és utcabútorok telepítésére is. 

Forrás: MTI

Újraindul a gemenci kisvasút

Március 12-től újra elindult a Gemenci Állami Erdei Vasút és a Gemenc Zrt. Ökoturisztikai Központjának teljes szolgáltatása. Pörbölyön minden nap 8–17 óra között várják a kirándulókat. Hétköznap az erdei vasút és a kiállítások csak előre bejelentkezett csoportok számára elérhetők. Hétvégén és ünnepnapokon azonban teljes szolgáltatással várja a látogatókat a gemenci erdőgazdaság. Vadmegfigyelő, büfé, vizesblokkok és ingyenes parkolás is várja a kirándulni vágyókat. A „Gemenc kincsei – élet az ártéri erdőben” interaktív kiállításon színes monitorok és látványos tablók, az erdőgazdálkodás tárgyi emlékei, valamint hód és vidra háromdimenziós makett is várja mindazokat, akik élményszerűen kívánják megismerni a Gemenci erdő életközösségét. A „Legenda és valóság: a gemenci gímszarvas” című kiállítás a Millenniumi pavilonban várja az érdeklődőket.

Forrás: Gemenc Zrt. Ökoturisztikai Központja

Összeállította: Dobó Csaba