A sikeres vendéglátók és szállásadók szakmai lapja

Ügyfélszolgálati telefonszámunk: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu vagy üzenhet a weblapról

Keresés

Palóc kincseket őriznek a tájházak Nógrádban

Kívül-belül megszépült Cserháthalápon, a falu főutcáján található, közel száz éves tájház. A település lakossága és az elszármazottak egyaránt adományoztak díszítő kellékeket, szép falvédő textíliákat, a paraszti házaknál régen használatos eszközöket. Őrhalom a rendkívül díszes női népviseletével emelkedik ki a térségben. A 2019-ben átadott tájházban régi ruhák, használati tárgyak, bútorok, fotóalbumok láthatóak. Különlegességként megtekinthető a Nógrádikum címmel kitüntetett gyöngyös főkötő másolata, valamint a népviselet másik egyedi darabja, a rojtos selyemkendő, ami Horváth Endre híres tízpengős pénzjegyén szerepel. Bánkon szlovák nemzetiségi tájház és július utolsó vasárnapján szlovák nemzetiségi fesztivál várja az érdeklődőket. Berkenyén, a tájházban az egyes korosztályokra jellemző ruhakölteményeket lehet megtekinteni.

Forrás: Nool

Turisztikai fejlesztések Sopron-Fertő térségben

Erdei-mezei bringaúton érhetik el a kerékpárosok Sopronból a Fertő tavat. A 4,3 km hosszú, biztonságos bicikliúton el lehet jutni Harkára, illetve az ausztriai Sopron­nyékre. A fejlesztésnek hála módosították az EuroVelo 13 útvonalat is, így mostantól ez a szakasz is a nemzetközi kerékpáros túraútvonal részévé vált. Újjáépítették a csaknem 14 méter magas soproni Kecske-hegyi kilátót is, és a Lőverekben az Alpin Park továbbfejlesztésével is végeztek a szakemberek. A különleges erdei kalandpark három új játszótéri elemmel bővült. A Ciklámen-tanösvény a digitális fejlesztések révén a bakancsos turisták új célpontja lesz. A Digitális Vándor alkalmazáson keresztül elérhető az e-tanösvény, ami az ösvény számos pontján mutat nekünk érdekességeket. A Fertő-tóban megépült vízi madárles pedig a Nemzeti Park által szervezett túrákon nyújt különleges természetközeli élményt a nádas gazdag, a világon is ritkaságszámba menő madárvilágának felfedezésére.

Forrás: Sokszínű vidék

A magyarok csaknem 60 százaléka tervez belföldi nyaralást az idén

A Generali tavaszi kutatásába 1.000 embert vontak be, és azt vizsgálták, mit tervez a lakosság az idei vakációszezonra. A felmérés szerint a magyarok csaknem 60 százaléka az idén szinte biztosan eltölt néhány napot egy belföldi nyaralóhelyen. 47 százalékuk csak belföldi nyaralást tervez a nyáron, ötödük szeretne meglátogatni külföldi és magyarországi úticélokat is a szünidő alatt. A külföldi nyaralást tervezők között jelentősen felülreprezentáltak a Budapesten és a nagyobb városokban élők, valamint a felsőfokú végzettséggel rendelkezők, ami arra utal, hogy az úticélok kiválasztásában döntő szerepet játszanak az anyagi lehetőségek. A 30 év alattiak köré­ben a legkiugróbb az utazási kedv, őket az 50-es, 60-as éveikben járók követik. Az életkor a nyaralóhely kiválasztásánál is meghatározó. Az idősebbek elsősorban a nyugalmasabb fürdőhelyeket és wellness-létesítményeket keresik, míg a legfiatalabbak a mozgalmas, kulináris élményeket kínáló helyeket, például a borvidékeket, a 30-39 éves korosztály pedig a gyermekbarát környezetet. Továbbra is a Balaton a legnépszerűbb magyarországi turisztikai célpont, ha nyaralóhelyet kell választani, akkor a magyarok 36 százalékának azonnal a magyar tenger jut eszébe. Ugyanakkor a megkérdezettek 15 százaléka szerint mindegy, hogy hová jut el az idei vakációszezonban, az egyetlen szempont a kedvező árfekvés.

Forrás: MTI

Megépülhet Magyarország első dunai kerékpáros hídja

Megkapta az építési engedélyt az első kerékpáros Duna-híd Dunabogdány és Kisoroszi között. A beruházás során egy 21 kilométeres kerékpárút is készül Kisoroszi és Szigetmonostor között. Ez az Atlanti-óceán francia partjait a Fekete-tenger romániai részével összekötő EuroVelo 6 európai kerékpáros út része lesz. 

Forrás: Magyar Építők

Újra lehet Dunakanyar napijegyet váltani

Április 30-tól ismét egy jegyet megváltva lehet utazni a MÁV-Volán-csoport és MAHART kijelölt járatain a Dunakanyar, a Börzsöny és a Pilis népszerű kirándulóhelyeire. A Dunakanyar napijegy szeptember 30-ig a hétfők kivételével minden nap, míg október 1-től november 1-jéig munkanapokon kívül minden napra megváltható. A Dunakanyar napijegy vonatra, a Volánbusz járataira, a MAHART hajóira és HÉV járatokra is érvényes. 

Forrás: MTI